ANRE analizează ieftinirea energiei electrice

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 iunie 2009

ANRE (reglementatorul pieţei de energie) analizează, în această perioadă, modificarea preţului electricităţii, începând cu 1 iulie. Iulius Dan Plaveti, vicepreşedintele ANRE, ne-a declarat: "Am anunţat deja o scădere de 5% a preţului gazelor pentru consumatorii din piaţa reglementată, tot începând cu 1 iulie. Acum analizăm tarifele care compun preţul final al electricităţii pentru a vedea ce modificare putem opera. Din estimările noas­tre, principalul factor care va influenţa preţul electricităţii este scăderea consumului. Analizăm, de asemenea, costurile de producţie, costurile pentru combustibili, gradul de realizare al diverselor investiţii, dar şi costurile operaţionale".

Domnia sa ne-a precizat că ANRE analizează şi prognoza de consum pentru a doua parte a anului, mai ales că ne aşteaptă o vară caniculară, când va creşte cererea din partea populaţiei şi a agenţilor economici (sedii de birouri). Vicepreşedintele ANRE a subliniat că, în primele cinci luni ale anului, consumul populaţiei a crescut cu circa 5%, iar consumul micilor agenţi economici de pe piaţa reglementată a stagnat. Cea mai mare scădere a consumului de electricitate s-a înregistrat pe piaţa liberă, unde marii agenţi economici şi-au scăzut semnificativ cererea de energie din cauza crizei şi a lipsei comenzilor.

Întrebat dacă este posibilă o scădere cu două cifrei a preţului gazelor din toamnă, aşa cum speră unii parlamentari, Iulius Dan Plaveti ne-a răs­puns: "Este mult prea devreme să facem astfel de speculaţii. O ajustare de preţ depinde de consum şi de modul cum evoluează tarifele pentru importuri. Chiar dacă preţul gazelor de import este pe un trend pronunţat descrescător, ponderea importurilor în totalul consumului a fost de maxim 25%. Astfel că efectul ieftinirii asupra preţului pentru consumatorul final este unul mic, mai ales că preţul gazului din producţia internă este nemodificat de mai bine de un an".

Domnul Plaveti a ţinut să sublinieze şi de ce gazele nu s-au ieftinit spectaculos până acum. Domnia sa a explicat că scăderea spectaculoasă a preţului gazelor importate nu a avut un efect pe măsură şi pe facturile noastre din cauza aprecierii puternice a dolarului în raport cu leul, dar mai ales din cauza cotei reduse a importurilor în totalul consumului.

Preţul actual al gazelor importate din Federaţia Rusă este, potrivit ANRE, de 360-370 de dolari/1.000 mc. Începând din trimestrul III al acestui an, prognozele indică o scădere a preţului la 260-270 de dolari/1.000 mc, de care s-a ţinut cont la ajustarea cu 5% a tarifului anunţată de ANRE pentru 1 iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb