Actualizare 09:27 "Electrica" se aşteaptă la un grad scăzut de recuperare a expunerii de la "Transenergo", după ce furnizorul şi-a cerut insolvenţa
Conducerea "Electrica" se aşteaptă la un grad scăzut de recuperare a expunerii de 36,3 milioane lei aferentă clientului său "Transenergo", firmă care şi-a cerut insolvenţa.
Într-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti, compania precizează: "La data de 27 ianuarie 2017, Electrica SA are pe segmentul de Parte Responsabilă cu Echilibrarea o expunere de 36,3 milioane RON aferentă clientului său Transenergo. Ca urmare a solicitării de intrare în insolvenţă a clientulului, în timp ce ELSA şi un alt jucător de pe piaţă au depus de asemenea cerereri separate de deschidere a procedurii de insolvenţă a acestuia, conducerea se aşteaptă la un grad scăzut de recuperare din valoarea totală a expunerii".
Potrivit "Electrica", piaţa energetică românească a intrat recent "într-o etapă turbulentă", care a avut ca rezultat creşteri semnificative ale consumului de energie electrică şi a preţurilor de pe piaţă, ambele atingând maxime istorice.
(S.A.)
-----------
Consiliul Concurenţiei şi ANRE analizează tranzacţiile dubioase realizate în luna ianuarie, pe bursa de energie OPCOM, ne-au declarat reprezentanţii Consiliului Concurenţei (CC).
La rândul lor, oficiali ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei ne-au spus că autoritatea a început procedurile de investigaţie asupra mai multor operaţiuni de tranzacţionare pe bursa de energie OPCOM, începând cu luna decembrie 2016.
Reprezentanţii ANRE au susţinut că, în momentul de faţă, nu pot preciza mai multe informaţii cu privire la companiile sau tranzacţiile anchetate.
Victor Ionescu, director general al OPCOM, ne-a spus: "Probabil că Autoritatea realizează investigaţiile pe baza informaţiilor pe care le primeşte, fie prin raportare, fie informaţiilor brute pe care noi le transmitem la ANRE".
Domnia sa a subliniat că OPCOM nu a primit o solicitare expres, în legătură cu acest subiect şi nici nu trebuie să primească.
Domnul Ionescu a adăugat: "Acesta rapoarte sunt produse din toate mecanismele noastre de supraveghere şi monitorizare. Pe lângă acestea, în situaţiile în care există anumite suspiciuni sau analizăm comportamentul pe anumite pieţe, noi facem anumite propuneri. Autoritatea ia măsurile corespunzătoare după o investigaţie".
Victor Ionescu ne-a mai declarat: "Un exemplu ar fi că noi facem observaţii în legătură cu frecvenţa tranzacţionării pe anumite produse, modul în care se conectează la tranzacţii, când se conectează, când fac tranzacţii. Sunt anumite elemente pe care le monitorizăm şi, în funcţie de acest lucru, dacă sunt create premisele unor suspiciuni, sigur că facem informări către Autoritate".
Acesta a mai spus că ANRE mai poate să se refere, de exemplu, la cei care au reziliat contracte: "Unul dintre subiecte îl reprezintă faptul că anumiţi participanţi au reziliat anumite contracte şi au lăsat nişte cumpărători fără sursa primară. Nu ştiu la ce se poate referi Autoritatea".
Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că preţul mare de pe piaţa spot a bursei de energie nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale Operatorului s-a tranzacţionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare faţă de consumul ţării, estimat la aproximativ 6 TWh pentru această lună.
Sâmbătă, preţurile pe piaţa spot a OPCOM au crescut la un nou maxim istoric, de 650 lei/MWh, în intervalul orar 17:00-20:00, nivelul fiind mai mult decât dublu comparativ cu începutul acestui an.
Ţara noastră a avut cele mai mari preţuri ale energiei din Europa, înregistrate pe pieţele pentru ziua următoare, în zilele de 15 şi 23 ianuarie ale acestui an, ajungând la 74,92 euro/MWh, respectiv 96,52 euro/MWh, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale.
În clasamentul preţurilor orare înregistrate pe pieţele pentru ziua următoare stabilite de bursele de energie din Europa, în perioada 01 - 27.01.2017, cel mai mare preţ înregistrat pe OPCOM ocupă locul 140, cu 14,27 euro/MWh, la data de 26 ianuarie, ora 19:00.
Totodată, pe piaţa de energie, cantităţile de energie şi preţurile din contractele de import şi de export de electricitate nu sunt momentan publice.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a început un proces de consultare publică pentru elaborarea unui ordin, astfel încât aceste contracte să devină publice.
Conform proiectului de ordin, participanţii la piaţa de energie electrică transmit operatorului pieţei de energie electrică declaraţiile privind informaţiile aferente contractelor sau actelor adiţionale la contractele de vânzare-cumpărare de energie electrică pe piaţa reglementată de energie electrică, negociate direct şi/sau de import sau export pentru contractele în derulare la data intrării în vigoare a ordinului, cât şi pentru cele încheiate ulterior intrării în vigoare a ordinului.
De asemenea, OPCOM trebuie să publice pe site-ul propriu declaraţiile privind informaţiile primite de la participanţii la piaţă, în maxim o zi lucrătoare de la data primirii acesteia, mai arată proiectul de ordin.
Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, a declarat, recent, că perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat, întrucât se aşteaptă noi episoade de ger, iar preţul mare de pe bursă din această perioadă se va reflecta în factura consumatorilor.
Domnia sa a explicat: "Impactul întotdeauna se regăseşte în factura finală la consumator, dar ceea ce este important pentru noi este ca, în aceste momente de criză, să facem o retrospectivă cum am ajuns aici. Dacă, din perspectiva celor doi operatori de transport, Transgaz şi Transelectrica, noi ne-am făcut foarte bine treaba şi am asigurat integritatea sistemului pe ambele zone, politica de stocare sau lipsa de coerenţă în această politică din vară, cu impact in iarnă, poate ne-a adus într-o zonă de risc mai ridicat decât de obicei".
1. ANRE si OPCOM,
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 31.01.2017, 09:13)
ce-i balmajeala asta?
Cind romanii au facut cu mari sacrificii o bijuterie de sistem energetic, cind se produce mai mult decit se consuma, trebuie sa aflam ca "Impactul întotdeauna se regăseşte în factura finală la consumator" doar pentru ca niste porci se joaca de-a bursa?
2. insolvenţă
(mesaj trimis de wlad în data de 31.01.2017, 10:50)
intrarea in insolvenţă a jucătorilor de pe piaţă va duce pe minus transelectrica ,Consiliul Concurenţiei şi ANRE trebuie sa ne spuna si noua cine sunt sau cine este in spatele acestor speculatori care se joaca cu securitatea energetica a tari, guvernul Dragnea mai lucreaza pentru populatie! sau deja sta pe burta in fata speculatorilor!