ANRE: "Majoritatea distribuitorilor de energie şi-a redus opririle neplanificate"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 decembrie 2013

ANRE: "Majoritatea distribuitorilor de energie şi-a redus opririle neplanificate"

Indicatorul SAIDI pentru opririle neplanificate s-a redus la majoritatea distribuitorilor de electricitate anul trecut, arată un raport al ANRE (reglementatorul pieţei de energie). "Astfel, SAIDI neplanificat s-a redus la CEZ Oltenia cu 66 minute/an, la Electrica Transilvania Nord - cu 19 minute/an, la Electrica Transilvania Sud - cu 27 minute/an, la Enel Banat - cu 45 minute/an, la Enel Dobrogea - cu 68 minute/an, la Enel Muntenia - cu 88 minute/an, dar a crescut la E.ON Moldova cu 38 minute/an şi Electrica Muntenia Nord - cu 867 minute/an. Ca urmare, valoarea medie pe ţară a crescut, de la 547 minute/an în anul 2011, la 630 minute/an în anul 2012, ceea ce înseamnă o creştere de 83 minute/an", se arată în evaluarea ANRE.

Specialiştii reglementatorului pieţei notează că un aspect aparte, specific pentru anul 2012, a fost influenţa situaţiilor de forţă majoră, în special în mediul rural. Anul trecut, valorile medii (urban şi rural) ale indicatorului SAIDI pentru întreruperile din motive de forţă majoră au avut valori mari la majoritatea distribuitorilor de energie, şi anume la CEZ Oltenia (339 minute/an), E.ON Moldova (364 minute/an), Electrica Muntenia Nord (995 minute/an), Enel Dobrogea (686 minute/an), Enel Muntenia (304 minute/an), respectiv o valoare medie pe ţară de 337 minute/an. "Este important de menţionat faptul că 2012 a fost un an de maxim solar, care accentuează foarte multe fenomenele, care înregistrează valori maxime. Este interesant de urmărit situaţiile de forţă majoră şi SAIDI (pentru forţa majoră) în corelaţie cu activitatea solară, pe un ciclu solar de 22 de ani", mai arată sursa citată.

Valorile agregate pentru SAIDI urban, pentru întreruperile neplanificate, sunt relativ apropiate, de circa 150-400 minute/an, cu o valoare minimă de 143 minute/an la Enel Dobrogea, 148 minute/an la Enel Banat şi maximum 389 minute/an la Electrica Muntenia Nord şi o valoare medie pe ţară de 271 minute/an. Valorile agregate pentru SAIDI rural, pentru întreruperile neplanificate, variază de la un operator la altul, de la o valoare minimă de 323 minute/an, pentru Enel Muntenia, respectiv o valoare maximă de 2.457 minute/an pentru Electrica Muntenia Nord şi o valoare medie pe ţară de 1.063 minute/an. ANRE a menţionat că la Electrica Muntenia Nord au fost multe situaţii deosebite (aşa cum s-a relatat şi în mass-media), dar numai parţial au fost încadrate ca situaţii de forţă majoră.

Indicatorul SAIFI pentru opririle planificate s-a redus ca valoare medie pe ţară, de la 1,3 întreruperi/an în anul 2011 la 0,9 întreruperi/an în anul 2012.

În anul 2012, în total au fost 8.968.523 de utilizatori racordaţi la reţelele electrice din patrimoniul celor opt operatori de distribuţie titulari de licenţă, concesionari ai serviciului de distribuţie a energiei electrice (comparativ cu 8.900.070 în anul 2011, 8.850.070 în anul 2010).

În anul 2012 s-a progresat în dotarea operatorilor de distribuţie cu aparate de monitorizare automată a continuităţii în alimentare şi a calităţii energiei electrice. Cea mai bună şi extinsă dotare privind monitorizarea calităţii energiei electrice o are E.ON Moldova, care are peste 200 de aparate/analizoare fixe de clasă A, montate în toate staţiile de medie tensiune (minimum un aparat în fiecare staţie), pe toate conexiunile cu alţi operatori, pe liniile de interconexiune internaţionale şi pe insulele de consum, conform sursei citate. Numai Transelectrica şi E.ON Moldova au o asemenea dotare, mai spun reprezentanţii ANRE.

Reglementatorul conchide că analiza indicatorilor de calitate a energiei electrice aduce în prim plan necesitatea unui management al operării reţelelor şi al costurilor aferente, orientat spre îmbunătăţirea indicatorilor de calitate ai serviciului de distribuţie a energiei electrice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb