ANRE: Ordinul prin care consumatorii pot încheia contracte cu furnizorul actual până la 31 martie nu este anticoncurenţial

J.P.
Miscellanea / 5 ianuarie 2021

Ordinul prin care consumatorii pot încheia contracte cu furnizorul actual până la 31 martie nu este anticoncurenţial

Ordinul prin care consumatorii pot încheia contracte pe piaţa concurenţială până la 31 martie doar cu furnizorii actuali nu distorsionează concurenţa pe piaţă, însă ANRE va analiza acest aspect împreună cu Consiliul Concurenţei, a declarat, astăzi, pentru Agerpres, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Este vorba despre un proiect de ordin care oferă consumatorilor casnici posibilitatea de a opta până la 31 martie pentru a încheia un contract pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, urmând ca preţul din oferta concurenţială să se aplice de la 1 ianuarie.

Practic, facturile pe primele trei luni vor fi regularizate, însă acest lucru se va întâmpla doar în cazul în care consumatorul rămâne la furnizorul actual, ceea ce ar putea afecta concurenţa în piaţă, potrivit unor specialişti.

"Am lansat proiectul în dezbatere publică tocmai pentru a lămuri aceste lucruri. Oricine are propuneri şi observaţii are termen să le trimită până pe 14 ianuarie. În altă ordine de idei, ANRE are un Colegiu Consultativ în care există şi un reprezentant al Consiliului Concurenţei. Orice ordin trece şi prin Consiliul Consultativ, deci ajunge la cunoştinţa Consiliului Concurenţei, care are posibilitatea să ridice aceste probleme şi chiar sunt binevenite orice păreri. Deci, vom analiza împreună cu Consiliul Concurenţei şi cu juriştii noştri aceste aspecte", a arătat Bege.

El a precizat că, din punctul său de vedere, propunerea ANRE nu încalcă principiul concurenţei între companii şi nu îi avantajează pe furnizorii actuali ai clienţilor casnici.

"Eu nu oblig niciun consumator casnic să rămână la furnizorul la care este acum, el este liber să semneze cu acelaşi furnizor la care este, dar este decizia lui. Evident că din punct de vedere birocratic este mai simplu să rămâi la acelaşi furnizor, pentru că nu trebuie depuse toate documentele necesare pentru contractare, toate acestea trebuie trimise pe mail. Deci birocratic, administrativ vorbind, este mai simplu pentru client să rămână la acelaşi furnizor. Dar nu neapărat şi din punctul de vedere al preţului", a mai spus reprezentantul ANRE.

Potrivit acestuia, ordinul dă posibilitatea ca aceeaşi reducere să fie oferită şi de ceilalţi furnizori, astfel încât să îi determine pe consumatori să încheie contracte cu ei.

Noul ordin al ANRE, prin care consumatorii pot încheia contracte pe piaţa concurenţială până la 31 martie doar cu furnizorul lor actual, poate afecta grav şi pe termen lung concurenţa pe piaţă, a declarat, marţi, pentru Agerpres, Răzvan Nicolescu, expert în energie şi fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER).

"Proiectul de ordin încearcă, într-o măsură, să repare greşeala făcută şi legată de faptul că oamenii nu au ştiut şi nu au avut timp să încheie un contract în piaţa liberă. Problema este însă că introduce nişte elemente care ar putea afecta grav şi pe termen lung concurenţa, putând fi catalogate ca segmentare de piaţă sau iniţiere de cartel. Practic, ofertele cele mai bune, de exemplu cea a Hidroelectrica, pe care le arată comparatorul de preţuri al ANRE ca fiind competitive, sunt penalizate, iar consumatorii sunt determinaţi să aleagă exact furnizorul actual", a precizat Nicolescu.

Potrivit acestuia, o liberalizare reuşită este una în care oamenii ştiu ce să facă, îşi negociează şi îşi aleg furnizorul dorit.

Luni, Bege a declarat, pentru Agerpres, că "este vorba despre un proiect de ordin prin care perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare".

El a precizat că a avut discuţii cu furnizorii, iar aceştia au fost de acord cu această propunere.

Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021.

Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat vor plăti preţuri mai mari cu 13-26%, dacă păstrează actualul contract.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. UNDE ESTE BAIETII DESTEPTI?

    probabil in tarile calde!? 

    s-au reprofilat si se ocupa doar cu productia nu si cu vanzarea? 

    nu cred  

    as vrea sa nu ma dezamageasca! 

    hai baietiii! 

    iesiti la "lumina" sau dati-ne lumina!

    cum va suna mai bine! 

    E escrocherie. Practic, prețurile din așa zisa "piata concurențială" sunt cam la fel de mari. In loc ca statul să oblige furnizorii de ultimă instanță să reducă cu 25% aceste prețuri nesimțite el continuă prin ANRE (instituție coruptă) manipularea națională cum că "consumatorul este liber să aleagă din mai multe oferte scumpe pe cea care e mai ieftina cu 3 lei la factura", ceea ce este bătaie de joc.

    Am auzit de mai multe ori aceasta manipulare națională. 

    Plus că nu se indică o cale concretă de urmat pentru consumatorul neavizat, cel care nu are internet și nici nu înțelege oferta, cum se calculează prețul, etc. De ce acești oameni nu sunt trecuți printr-o simplă cerere la una dintre ofertele de piata concurențială ale furnizorului sau automat la cea mai avantajoasa ofertă??

    Niste escroci cu cârdășia statului, PNL + USR vânzători de țară. 

    1. o clarificare în legătură cu ultima ta frază.

      Eu nu, dar sigur sunt mulți care citind-o înțeleg că, vrei să insinuezi că, fără PNL+ USR la guvernare .... acum altfel ar fi stat lucrurile.  

      Întrebare : dacă Ciolacu, anul trecut, ar fi impus Legea pentru amânarea alegerilor locale și parlamentare până în primăvara 2o21 adică cu PSD în Palatul Victoriei și Veo, Ciolacu sau alt premier, ce ar fi "admira" astăzi ?

      O uriașă scufundare sau alunecare de teren ca în Noua Zeelandă dar la o scară națională a României...?  

      Dacă nu veneau escrocii lu Iohannis la conducerea țării, probabil OUG 114 (ordonanța lăcomiei) era încă în vigoare și cel puțin impozita aceste castiguri fabuloase și nemeritate ale corporațiilor facute pe spinarea consumatorilor.

      Suntem conduși însă de trădători de neam și de țară care fac jocul unor puteri și interese străine, acționând deschis pentru umflarea profiturilor capitalului străin. 

    daca ar fi lege in tara asta si voi si cei de la consiliul concurentei , ati fi la puscarie pentru servicii aduse strainilor , nu romanilor care va platesc sa le aparati interesele .

    1. { Dacă ai ceva voce... încearcă!

      ; cântă pe melodia Radu mamii Radule }.  

      În sărmana Românie, totul este jefuit,  

      Și toți dregătorii țării, se prefac ca-u adormit,  

      Se prefac c-au adormit.  

      Cei plătiți ca să conducă, fac jaf din privatizare,  

      Fac jaf din privatizare , n-au cinste n-au nici onoare.  

      N-au cinste n-au nici onoare. 

      ~~ Radu mamii, Raaduleee ~~ 

      Cei plătiți ca să păzească, cu hoții s-au înfrățit,  

      Cu hoții s-au înfrățit și s-au pus pe îmbogățit, 

      Și s-au pus pe îmbogățit. 

      ~~unde ești tu Țepeș Doamne...~~ 

      ~

      (cu încă 13 strofe nu vă mai supăr)  

    A vorbit Virgil Popescu la Digi. A zis că discutat cu nesimțiții din energie sa treacă automat clientul la cea mai buna oferta din piata concurențială, adică fix ce trebuiau alde Enel sa facă încă de la început, dacă ANRE nu dormea pe ea pe salarii incredibile, de la 500 de milioane in sus, în timp ce lumea moare efectiv de foame in Romania.

    Vedeti, de asta nu are ursul coada... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb