ANRE pregăteşte liberalizarea accelerată a pieţei energiei

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 august 2012

ANRE pregăteşte liberalizarea accelerată a pieţei energiei

Electricitatea va fi mai scumpă pentru mai multe firme decât s-a convenit cu FMI

Hidroelectrica a găsit înţelegere la ANRE cu privire la preţul şi cantităţile energiei hidro de pe piaţa reglementată, sus-ţin surse apropiate discuţiilor. Astfel, este foarte probabil ca ANRE (reglementatorul pieţei noas-tre de energie) să accelereze ritmul liberalizării pieţei de electricitate chiar de la 1 septembrie.

Sursele noastre susţin că procentul de achiziţie a energiei din piaţa concurenţială va fi majorat de la 15% (aşa ne angajasem în acordul cu FMI) la 18-20%, de la 1 septembrie. Acest lucru înseamnă că mai mulţi agenţi economici faţă de cât fusese programat vor fi obligaţi să renunţe la preţul reglementat şi să-şi aleagă singuri furnizorii. Aceştia vor plăti, astfel, un preţ mult mai mare pentru energia pe care o consumă.

Companiile care vor trece la un preţ al energiei format de piaţa liberă sunt expuse riscului să plătească preţuri usturătoare din toamnă, în contextul deficitului de energie creat în urma secetei hidrologice, care a micşorat producţia Hidroelectrica la un nivel record. Din acest motiv, ANRE se teme să facă o liberalizare bruscă a preţului pentru toţi agenţii economici care primesc acum energia la un preţ reglementat. Autoritatea aşteaptă să vadă cum reacţionează piaţa după prima etapă a liberalizării din luna septembrie, pentru a stabili procentul aferent lunii ianuarie 2013.

Ziarul BURSA a publicat, recent, că din cauza secetei hidrologice şi a insolvenţei Hidroelectrica, ANRE analizează şi posibilitatea unei liberalizări bruşte a pieţei, adică obligarea trecerii în piaţa liberă a tuturor firmelor care mai beneficiază de preţ reglementat. Numărul acestor firme este de circa 600.000, majoritatea fiind IMM-uri şi microîntreprinderi.

Această măsură mai radicală ar fi necesară pentru ca Hidroelectrica să aibă venituri mai mari din electricitatea vândută şi pentru ca populaţia să nu suporte majorări de preţ din această cauză.

Numai că ANRE nu dispune de un studiu de impact asupra economiei a liberalizării bruşte.

Specialiştii din ANRE şi furnizorii de energie susţin că şocul liberalizării nu va fi atât de mare încât să închidă aceste firme, întrucât oferta şi cererea de energie vor echilibra preţurile (n.r. nu numai consumatorii vor trece în piaţa liberă ci şi energia pe care o consumau) şi vor elimina riscurile unor fluctuaţii mari în tarifele solicitate de furnizori. În plus, trendul pe consumul agenţilor economici este unul descrescător în perioada următoare nu numai în România, ci şi în Europa - factor ce nu va aduce o presiune pe creşterea preţurilor de vânzare a energiei.

Cert este că menţinerea preţului reglementat pentru populaţie nu va aduce suficiente economii în bugetul gospodăriilor întrucât vom plăti mai mult pentru produsele şi serviciile firmelor obligate să achite un preţ majorat pentru energie.

Preţul producţiei de energie pe piaţa reglementată este de circa 170 de lei/MWh. Pe piaţa liberă, preţul energiei din contractele bilaterale a sărit de nivelul de 220 de lei/MWh (numai pentru producţie).

Preţul final plătit de consumatorii din piaţa reglementată este de 440 de lei/MWh, nivel ce include, pe lângă producţie, şi costurile cu distribuţia şi transportul energiei, precum şi costurile cu certificatele verzi.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb