ANRE va continua să reglementeze tarifele pentru electricitate pînă în 2010

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 iulie 2007

ANRE va continua să reglementeze tarifele pentru electricitate pînă în 2010

Tarifele reglementate la electricitate pentru populaţie vor fi păstrate până în 2010, chiar dacă piaţa de energie s-a des­chis complet la 1 iulie 2007. Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opriş, a declarat recent: "Am dat recent o decizie de prelungire a contractelor reglementate până în 2010, deci până în acel an noi intenţionăm să menţinem tarifele reglementate. Ne vom strădui ca în această perioadă, până în 2010, să găsim formule în care să stimulăm trecerea în eligibilitate a consumatorilor cas­nici, pentru că reglementatorul trebuie să dispară, iar preţurile vor fi fixate de piaţă".

Potrivit acestuia, citat de NewsIn, ANRE are sarcina de a se asigura că, la acel moment, piaţa este destul de matură şi de competitivă pentru a prelua aceste sarcini.

Nicolae Opriş a arătat că, deşi de la 1 iulie, piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată, furnizorii de energie nu vor veni, în următoarele luni, cu prea multe oferte, din cauza secetei şi a lipsei de energie ieftină din piaţă. "Abia din toamnă, când resursele de energie hidro vor reveni la normal, iar reactorul 2 de la Cernavodă va fi pus în funcţiune, preţul pe piaţa liberă va scădea", consideră Opriş.

Potrivit acestuia, furnizorii vor începe să vină cu oferte atractive pentru clienţii casnici, cu preţuri mai mici decât tarifele reglementate. "Ne aşteptăm ca, cel puţin în prima fază, acele preţuri să fie mai mici decât cel reglementat, pentru că altfel nu va fi stimulativ pentru consumatorii casnici să devină eligibili, în timp ce consumatorii care rămân la furnizorii de acum vor păstra tarifele regle­mentate", a explicat oficialul ANRE.

În opinia sa, principalul avantaj al liberalizării pieţei de energie este faptul că orice consumator îşi poate alege furnizorul, iar creşterea abuzivă a preţurilor va fi imposibilă, însă acest proces are şi dezavantaje. "Când alegi, rişti. Dacă, din diverse motive, un furnizor nu-şi va mai putea onora contractele, consumatorii lui vor fi transferaţi furnizorului de ultimă opţiune, care va livra energia la un preţ mai mare", a mai spus Opriş.

Acesta a explicat că furnizorul de ultimă opţiune este o condiţie obligatorie pentru liberalizarea pieţei, pentru ca alimentarea cu energie a populaţiei să nu fie pusă în pericol. "Cel puţin pentru consumatorii casnici, o formă a tarifului reglementat, nu neapărat în forma actuală, se va menţine până când ultimul consumator casnic va decide să intre în eligiblilitate. Ei se vor bucura de protecţie din partea re­glementatorului, pentru că alt­fel există riscul să fie expuşi unor abuzuri şi nu au pregătirea tehnică şi juridică pentru a se putea apăra în faţa unui mare furnizor", a punctat Opriş.

Pieţele de electricitate şi gaze naturale s-au deschis ieri integral, autorităţile dând astfel posibilitatea tuturor consumatorilor de a-şi alege singuri furnizorii, potrivit unei hotă­râri de Guvern, publicate în Monitorul Oficial. Odată cu România, alte 13 state membre ale Uniunii Europene şi-au deschis la 1 iulie 2007 pieţele de energie electrică şi de gaze naturale.

ANRE vrea înfiinţarea unui fond pentru plata ajutoarelor directe la electricitate

Reglementatorul din energie urmăreşte înfiinţarea unui fond social din care să poată fi acordate ajutoare directe pentru populaţia care nu îşi permite plata facturii la electricitate, fond care ar putea fi operaţional în acest an. "În prezent facem calcule, prezentăm variante, dar acest proces trebuie discutat în Guvern. Sperăm ca în acest an să promovăm Hotărârea de Guvern în acest sens", a spus vicepre­şedintele Autorităţii de Regle­mentare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opriş.

În opinia sa, cea mai buna variantă de a introduce aceste ajutoare directe, care vor înlocui tarifele sociale, va fi înfiinţarea unui fond din care să fie plătite aceste ajutoare, similar cu cel pe care autorităţile vor să îl înfiinţeze pentru acordarea de ajutoare la plata facturii pentru gazele naturale.

"Înfiinţarea acestui fond pentru ajutoarele directe la electricitate este cea mai benefică soluţie, întrucât, dacă mizăm doar pe buget, am putea întârzia foarte mult procesul de acordare a ajutoarelor. Vom face lobby pentru a convinge autorităţile, dar cel mai important este să găsim şi o formă de resurse pentru acest fond", a precizat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, până la intrarea în vigoare a actului normativ privind ajutoarele directe, va rămâne în vigoare tariful social. Opriş a adăugat că este foarte posibil ca plafonul stabilit pentru acordarea de ajutoare să rămână acelaşi ca la tariful social, adică venitul minim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb