ANRM ar putea scoate la licitaţie anul viitor licenţe pentru şase perimetre în Marea Neagră

Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 25 august 2011

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) ar putea scoate la licitaţie, cel mai devreme anul viitor, licenţe de explorare a şase perimetre de petrol şi gaze din Marea Neagră, a declarat pentru Bloomberg preşedintele instituţiei, Alexandru Pătruţi. El a precizat că investitorii nu s-au arătat interesaţi la licitaţiile precedente din cauza crizei economice mondiale. "Avem de atribuit licenţe pentru încă şase perimetre din Marea Neagră, dar în mod sigur nu vom organiza licitaţii în acest an", a afirmat Pătruţi, citat de Mediafax.

El a arătat că ANRM nu a primit până în prezent oferte pentru aceste perimetre, probabil pentru că activităţile de forare necesită investiţii mari şi din cauza crizei.

Potrivit unui proiect de strategie în domeniul energiei de pe site-ul Ministerului Economiei, România dispune de rezerve de petrol şi gaze care pot asigura consumul intern în următorii 15 ani.

România deţine rezerve dovedite de gaze de 159 miliarde metri cubi şi 72 de milioane tone de petrol, după peste 100 de ani de exploatare.

Rezervele perimetrelor din Marea Neagră nu au fost estimate.

Anul trecut, România a atribuit licenţe pentru explorarea a cinci perimetre marine.

Printre companiile care caută petrol şi gaze în Marea Neagră se află OMV Petrom, Exxon Mobil, Petro Ventures Europe şi Lukoil.

Pătruţi a declarat că România ar putea avea şi un potenţial semnificativ pentru dezvoltarea unor zăcăminte de gaze de şist şi a acordat deja licenţă grupului american Chevron pentru explorarea a trei perimetre în Dobrogea.

"În mod normal, când o ţară are rezerve convenţionale de petrol şi gaze, ar trebui să aibă şi rezerve neconvenţionale. Acestea trebuie încă să fie confirmate, dar cred că există un potenţial uriaş", a spus Pătruţi.

Europa de Est ar putea deţine până la 7.100 miliarde de metri cubi de gaze de şist, potrivit estimărilor Administraţiei pentru informaţii în domeniul energiei (EIA).

Polonia, care potrivit EIA are circa 5.200 miliarde de metri cubi de gaze de şist, a atribuit deja 86 de licenţe de explorare.

Ucraina, Ungaria şi Bulgaria se numără printre alte ţări din regiune care au decis să susţină explorarea gazelor de şist.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb