ANTON HADĂR, PREŞEDINTELE FEDERAŢIEI SINDICALE DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL SUPERIOR "Dragu este primul ministru de finanţe din istorie care nu vine la discuţii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 iunie 2016

"Dragu este primul ministru de finanţe din istorie care nu vine la discuţii"

Hadăr: "Dacă Guvernul va aplica prima sa propunere, atunci putem spune că şi-a luat mâna de pe educaţie"

Anca Dragu este primul ministru de finanţe din istoria ţării care nu vine la discuţii cu sindicatele din Educaţie, a afirmat, ieri, Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Sindicale din Învăţământul Superior Alma Mater.

Domnia sa a făcut declaraţia după acţiunea de protest care a avut loc, ieri, în Bucureşti şi care a reunit aproape 15.000 de persoane, potrivit lui Anton Hadăr.

Sindicalişti din toată ţara, alături de elevi şi părinţi, au protestat în faţa Guvernului şi au mărşăluit din Piaţa Victoriei către Palatul Cotroceni contra situaţiei din sistem şi a modului în care este prevăzută salarizarea, în Ordonanţa de Urgenţă de profil.

Negocierile pe marginea salarizării din învăţământ care au avut loc în ultima perioadă între mediul din educaţie şi membrii Guvernului au eşuat.

"Din păcate, doamna de la Finanţe (n.r. Anca Dragu, ministrul de resort) nu a găsit banii necesari şi nu a venit la discuţii. Niciodată nu a venit la discuţii. Este primul ministru de Finanţe din istoria României care nu vine la discuţii cu sindicatele din Educaţie, mai ales că situaţia o cerea", a precizat domnul Hadăr, citat de Agerpres, menţionând că, dacă Guvernul va decide să aplice prima sa propunere de salarizare, "atunci putem spune că şi-a luat mâna de pe educaţie".

Reprezentanţii din învăţământ au refuzat propunerea iniţială a Guvernului de creştere a salariilor, în medie, cu 10%, de la 1 august 2017.

Referitor la acţiunea de protest de ieri, Anton Hadăr ne-a declarat: "Suntem convinşi că am fost aproape de 15.000 de persoane, în jur de 1.200 fiind cadre din învăţământul superior. Au fost peste 150 de autocare, microbuze şi autobuze venite din ţară. Protestul nu a perturbat procesul educaţional. Ne-am întâlnit, noi cei trei lideri din educaţie şi un reprezentant din partea elevilor, cu doamna consilier de stat Ligia Deca şi i-am prezentat problemele, i-am spus de ce am ajuns la conflict, am solicitat o întâlnire cu şeful statului. I-am transmis propunerea noastră - respectiv corecţii de 5% din luna august şi 5% din ianuarie 2017 -, care, dacă ar fi acceptată, ar putea duce la încheierea conflictului.

Am cerut şi rezolvarea problemei navetei elevilor din mediul rural. Am explicat că protestul nostru nu este o acţiune cu iz politic. Am încercat să-l sensibilizăm pe domnul preşedinte, dar suntem conştienţi că domnia sa nu are mandat să stabileacă salariile.

Ne vom întâlni între noi, liderii de sindicat, în zilele următoare şi vom vedea ce va urma. Încă mai aşteptăm un răspuns de la Guvern. Dacă nu se va rezolva, vom aştepta un alt Guvern".

Protestatarii au cerut, ieri, demisia demnitarilor şi au afişat pancarte cu mesajele: "Vrem să fim trataţi corect, cu cinste şi cu respect!", "Afară, afară, cu politica din şcoală", "Fără educaţie moare orice naţie", "Muncă decentă, salarii indecente", "Guvernul a decis: învăţământul va fi ucis".

De asemenea, protestatarii au scandat: "Trădătorii"", "Vrem o ţară ca afară", "Demisia", "Jos cu trădătorii", "Vrem respect", "Jos Guvernul".

În timpul deplasării către Palatul Cotroceni, senatorul Cristiana Anghel a încercat să se alăture protestatarilor, însă nu a fost primită de sindicalişti.

Conform grilei privind salarizarea angajaţilor din sistemul public, publicată, zilele trecute, de Ministerul Muncii, cea mai mare creştere salarială este de 26% şi se aplică pentru funcţia de asistent II în învăţământul preuniversitar didactic, cuantumul salariului de bază brut urmând să ajungă la 1.687 de lei, de la 1.339 lei (+348 lei). Grila de salarizare prevede şi o scădere salarială în învăţământul preuniversitar şi universitar didactic auxiliar, pentru antrenor asistent (categoria a V-a şi debutant), de la 1.368 lei la 1.350 lei (-1,3%).

Alte majorări importante sunt consemnate în cazul învăţământului preuniversitar didactic pentru: învăţător, educator, instructor definitiv, cu studii medii şi vechime de 6-10 ani (+22,3%, salariu de 1.700 lei de la 1.390 lei), institutor definitiv, cu studii superioare şi vechime de 6-10 ani (+21,9%, de la 1.448 lei la 1.765 lei), institutor cu grad didactic II, cu studii superioare şi vechime între 6 şi 10 ani (+21,3%, de la 1.515 lei la 1.838 lei), profesor cu grad didactic II, studii superioare şi 6-10 ani vechime (+21%, respectiv de la 1.698 lei la 2.055 lei) şi profesor cu grad didactic II, cu studii de scurtă durată (SSD) şi 6-10 ani vechime (+20,5%, de la 1.535 lei la 1.850 lei).

Printre alţii, vor beneficia de creşteri de 20,3% debutanţi (cu studii superioare) pentru funcţiile de informaticieni, instructori - animatori/co-repetitori/instructori de educaţie extra-şcolară, administratori de patrimoniu, bibliotecari/documentarişti/redactori debutanţi, ingineri, analişti programatori/ingineri sistem, biologi/biochimişti/chimişti/fizicieni, psihologi/sociologi, asistenţi de cercetare ştiinţifică (stagiari), ingineri agronomi/zootehnişti/pedologi, maeştri de studii (balet, canto, secretar literar muzical), operatori imagine/sunet, maeştri, secretari tehnici de redacţie, traducători tehnoredactori corectori desenatoriartistic, conservatori restauratori muzeografi, bibliografi, asistenli sociali gradul I, medici veterinari.

Pentru funcţia de informatician gradul I, cu studii de scurtă durată (SSD), salariul creşte cu 4 lei, de la 2.250 lei la 2.254 lei (+0,2%).

În învăţământul universitar, cea mai mare majorare salarială se consemnează pentru asistenţii universitari/cercetătorii ştiinţifici (vechime 6-10 ani), respectiv de la 2.046 lei la 2.374 lei (+16%) şi pentru şefi lucrări (lector universitar)/cercetători ştiinţifici grad III (vechime 6-10 ani), de la 2.220 lei la 2.500 lei (+12,6%).

Potrivit ministrului Muncii, de corecţii salariale pozitive ar urma să beneficieze 120.000 de profesori din cei 260.000 existenţi în sistem.

Liderii de sindicat cer ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu - de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017 -, la fel ca la Sănătate, şi au subliniat că nu vor accepta o diferenţă de un an în aplicarea acestui act normativ.

Ministrul Muncii Dragoş Pîslaru a precizat, recent: "Angajamentul meu în calitate de ministru este acela că proiectul pe care o să lucrăm în continuare va fi fundamentat pe date pentru a documenta un impact corect. Proiectul actual este net superior şi bazat pe realitate. Obiectivele au fost bazate pe corecţii, care ţin de încadrare şi de decomprimare a bazei piramidale, respectând marja fiscal bugetară. Există o diferenţă de sistem între salariile de bază şi alte elemente care te duc la câştigul final. Avem sectoare, cum este în Apărare, unde salariul de bază este mic, dar cu indemnizaţiile de hrană, chirie etc. te duc la un salariu de bază mai mare. Prin acest nou proiect propunem patru lucruri: rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, corectarea pe orizontală şi verticală a structurii salariale în Sănătate, creşterea echităţii salariale în administraţia publică centrală şi bonusuri de performanţă pentru Sănătate şi Educaţie. Era o certitudine că nu toată lumea va fi mulţumită".

Recent, premierul Dacian Cioloş a declarat că Sănătatea şi Educaţia vor fi printre priorităţile de realocare la rectificarea bugetară, asigurând că "nu va tăia mai mult" din ceea ce a fost aprobat în Legea bugetului.

Ulterior, domnia sa a explicat că, în pofida unor interpretări, şi educaţia este importantă, dar guvernul trebuie să ţină cont de ceea ce poate face, având în vedere alocările bugetare din acest an şi estimările pentru anul viitor.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu ma mir ca nu vine sa stea de vorba cu asemenea specimene de lideri! Daca s-ar reduce la jumatate nr.bugetarilor ar fi loc de salarii mai mari si asta e singura solutie!

    1. Da ce tu propui e foarte logic....dar de ce nu e buna var.mea...deoarece asa se practica la noi in tara

      Am citit ca abandonul scolar a ajuns la 30%! Angajatii din invatamant si-au redus numarul cu vreun procent?

      Conditii de performanta,,,,,Toti sa lupte din cls.I...pana in cls.XII,,,pentru un indicator performant si anume :Bacalaureat 70%,,,esalonat .Analiza pe fiecare judet in parte.,,,cine a realizat indicatorul ...marim salariile.cine nu asteapta

    Dati-le d-le 25 % crestere de salarii...,ca si asa sunteti la guvernare doar pana la sf.anului. Cine o sa vina la Guvernare D-zeu cu ...mila.

    Asa va creati imagine proasta... 

    Vedeti dvs,cum va descurcati...din buget...taiati din investitii etc....ca doar si Ponta cand a fost la guvernare asa a facut...Autostrazi "ioc" ,drumuri "ioc" si uite asa a facut rectificare de buget...si uite asa a trecut...si tot nu a ajuns presedinte.

    Invatamantul e sindicalizat si incontinuu cer sa le dai.

    Dar ei ce produc ? 

    Ca anngajatorii nu gasesc forta de munca pe nevoi, nici lucratori nici cu preg.superioara. 

    Ore putine, calitate slaba, tot timpul se acopera cu manuale proaste.

    Ar trebui toti dati afara si angajati unul cate unul, care corespund. 

    Tovarasul Anton Hadăr ce preda in invatamantul romanesc. Pentru ca daca "Au fost peste 150 de autocare, microbuze şi autobuze venite din ţară ..."

    socotind ca in fiecare au fost 50 de persoane mie nu imi da mai mult de 7.500 de persoane. Sa inteleg ca inca atatia au fost doar din capitala? 

    Sau nu stie tovarasul un pic de matematica? 

    Dar nu mi-e clar de ce se tot pling profesorii de fiecare data inainte de alegeri ca au salariile mici. Nu ar trebui sa existe o corelare intre retributie si profesionalism? Atat timp cat la orice teste nationale sau bacuri exsita o mare parte dintre elevi cu note nesatisfacatoare mi se pare logic ca si retributia profesorului sa fie la fel ca nota elevului. 

    Ba daca ma gandesc bine inca au salarii mult prea mari fata de ce ofera!

    Cand nu va fi necesar sa mearga elevii la "consultatii" ca sa inteleaga materia atunci putem vorbi despre majorari salariale. Pana atunci ... spor la treaba! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb