Multilateralismul va fi 'crucial' pentru a combate criza provocată de pandemia de COVID-19, a apreciat astăzi secretarul de stat american Antony Blinken în cadrul reuniunii G20 ce se desfăşoară la Matera, în sudul Italiei, relatează France Presse, citată de Agerpres.
'Cooperarea multilaterală va fi crucială pentru capacitatea noastră colectivă de a pune capăt acestei crize sanitare mondiale', a subliniat Blinken în deschiderea reuniunii, exprimând o schimbare de poziţie radicală faţă de fosta administraţie americană condusă de Donald Trump.
'Acest lucru este valabil şi pentru munca pe care trebuie să o depunem pentru a consolida securitatea sanitară pe plan mondial, astfel încât să putem detecta, preveni şi răspunde mai bine la viitoarele crize sanitare', a spus el. 'Pentru a pune capăt pandemiei, trebuie să obţinem mai multe vaccinuri. Iniţiativa multilaterală Covax asigură ca vaccinurile să fie distribuite în mod echitabil şi să ajungă în ţările care au cel mai mult nevoie de seruri', a adăugat secretarul de stat american.
Invitat la reuniune, şeful diplomaţiei din Republica Democratică Congo, Christophe Lutundula, a lansat un apel la 'acţiuni urgente' pentru 'inversarea tendinţei actuale' din Africa, în special în ceea ce priveşte dezvoltarea 'capacităţii de producţie locală a vaccinurilor' şi creşterea 'capacităţii de testare în ţările care nu dispun de produsele sau de laboratoarele necesare'.
Numai în acest mod pot fi 'ajutate ţările africane să facă faţă şocului (pandemiei de) COVID-19 şi să-şi relanseze economiile pentru binele comunităţii internaţionale', a încheiat el.
Ministrul italian Luigi Di Maio - a cărui ţară prezidează în prezent G20 - s-a pronunţat de asemenea în favoarea 'unui multilateralism eficient sub egida ONU', subliniind că 'Italia se numără printre primele ţări care au cerut o alianţă internaţională pentru a răspunde la criza sanitară generată de pandemie'.
'Preşedinţia italiană (a G20) şi-a stabilit ca obiectiv ca, prin multilateralism, să se ducă lupta împotriva impactului sanitar, social şi economic al pandemiei pentru a promova o recuperare durabilă, incluzivă şi rezilientă', a rezumat el.
Reprezentanţii ţărilor G20, ONU şi Uniunii Europene sunt prezenţi fizic la această reuniune, cu excepţia miniştrilor chinez, brazilian şi australian. Rusia şi Coreea de Sud sunt reprezentate de adjuncţi ai miniştrilor de externe.
Securitatea alimentară va face parte dintr-o sesiune comună a miniştrilor de externe şi a celor ai dezvoltării, organizată pentru prima dată în cadrul unei conferinţe ministeriale a G20 cu scopul de a relansa obiectivul eradicării foametei în lume până în 2030.