Antony Blinken a discutat telefonic cu omologi europeni despre tensiunile din Ucraina

G.B
Internaţional / 30 decembrie 2021

Antony Blinken

Antony Blinken

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat telefonic ieri cu omologii săi din Franţa, Jean-Yves Le Drian, Germania, Annalena Baerbock, şi Regatul Unit, Elizabeth Truss, pe tema creşterii tensiunii în Ucraina pe fondul mişcărilor de trupe ruse la frontiera cu această ţară din ultimele săptămâni, a informat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, transmite EFE, citată de Agerpres.

Price a menţionat că cei patru au discutat despre importanţa "coordonării continue pentru a descuraja orice fel de agresiune rusă împotriva Ucrainei" şi "au afirmat consensul între aliaţi şi parteneri pentru a impune Rusiei consecinţe de proporţii şi costuri severe pentru astfel de acţiuni".

Totodată, şefii diplomaţiilor menţionate "şi-au reafirmat sprijinul de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".

În timpul discuţiei telefonice, şefii diplomaţiilor occidentale au abordat şi "îngrijorările comune" privind progresele făcute de Iran în programul său nuclear şi au avertizat că "expiră timpul" pentru ca Teheranul să revină la Planul de Acţiune Integrală Comună (cunoscut după acronimul său în engleză, JCPOA).

Acordul - semnat în 2015 de Iran şi aşa-numitul Grup 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania) şi din care Washingtonul s-a retras în 2018 la decizia preşedintelui american de la acea vreme, republicanul Donald Trump, care a impus noi sancţiuni împotriva Teheranului - avea ca scop limitarea activităţilor nucleare ale Iranului.

Pe de altă parte, înalţii diplomaţi şi-au exprimat solidaritatea cu Lituania pe fondul "presiunii politice şi constrângerii economice în creştere" din partea Chinei şi au respins aceste practici. China a decis la 21 noiembrie să-şi restrângă relaţiile diplomatice cu Lituania la nivel de însărcinat cu afaceri pentru a protesta faţă de deschiderea unui birou de reprezentare taiwanez la Vilnius.

De asemenea, şefii diplomaţiilor au căzut de acord asupra importanţei ca procesul electoral din Libia "să avanseze fără întârzieri", după ce, la 22 decembrie, Comisia electorală supremă din această ţară a propus amânarea cu o lună a alegerilor prezidenţiale şi legislative, prevăzute pentru 24 decembrie.

Convorbirea a avut loc cu o zi înainte ca preşedintele SUA, Joe Biden, şi cel al Rusiei, Vladimir Putin, să aibă la rândul lor o convorbire telefonică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb