Antony Blinken: "SUA nu au un candidat favorit la şefia NATO"

S.B.
Internaţional / 20 iunie 2023

Antony Blinken: "SUA nu au un candidat favorit la şefia NATO"

Statele Unite nu promovează un candidat anume pentru a conduce NATO, a declarat marţi, la Londra, secretarul de stat american Antony Blinken, întrebat despre postul de secretar general al alianţei, deţinut în prezent de norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat, deja prelungit de două ori, expiră la sfârşitul lunii septembrie, informează news.ro.

"Nu facem presiuni, nu promovăm niciun candidat anume. Ne consultăm foarte îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a determina unde vrem să mergem cu NATO şi cu conducerea sa", a declarat Antony Blinken într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul britanic de externe, James Cleverly, la Londra.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că şi-ar dori să fie următorul secretar general al NATO, însă, în culise, se crede că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, consideră că şeful NATO trebuie să fie dintr-un stat membru al UE, potrivit The Guardian.

NATO ar fi vrut să se ia o decizie asupra unui înlocuitor al lui Stoltenberg înainte de summitul său de la jumătatea lunii iulie din Lituania. Însă, în lipsa unei soluţii convenabile pentru toţi, potrivit Reuters, care citează surse familiare cu discuţiile şi un oficial american, este de aşteptat ca Jens Stoltenberg să fie rugat să rămână în funcţia de secretar general al NATO pentru încă un an.

Mandatul lui Stoltenberg a fost deja prelungit de două ori, iar Jens Stoltenberg a declarat de mai multe ori că ar vrea să se retragă în septembrie, după nouă ani în funcţia de secretar general al alianţei militare. Norvegianul se bucură de un sprijin larg în rândul alianţei şi continuă să fie un lider eficient, a declarat sursa Reuters, care a solicitat anonimatul.

"Administraţia (Biden) se apropie (de) ideea ca Stoltenberg să mai rămână încă un an" în fruntea NATO, a declarat oficialul american, care a vorbit de asemenea sub rezerva anonimatului. "Nu pare să existe în acest moment un consens în cadrul alianţei cu privire la înlocuirea sa", a precizat el.

Şansele ca Stoltenberg să fie rugat să îşi prelungească mandatul încă o dată au crescut pe măsură ce summitul de la Vilnius se apropie. Stoltenberg a declarat în februarie că nu doreşte o nouă prelungire a mandatului său, dar a refuzat să spună ce ar face dacă membrii NATO i-ar cere să rămână în funcţie.

El şi-a menţinut această poziţie şi vineri, într-o conferinţă de presă, când a fost întrebat despre discuţiile tot mai intense referitoare la o nouă prelungire a mandatului său. "Am declarat din nou şi din nou că nu solicit o prelungire şi nu există alte planuri decât să-mi închei activitatea, iar mandatul meu se încheie, în această toamnă", a declarat el la sediul NATO.

Oricine va ocupa acest rol se va confrunta cu o dublă provocare, aceea de a menţine aliaţii uniţi în susţinerea Ucrainei şi, în acelaşi timp, de a se feri de orice escaladare care ar atrage NATO direct într-un război cu Rusia.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat deschis că i-ar plăcea postul. Şi în timp ce unele guverne fac presiuni pentru numirea unei prime femei ca secretar general al NATO, premierul danez Mette Frederiksen a apărut, de asemenea, ca un candidat serios.

Însă Frederiksen a susţinut săptămâna trecută ideea ca Stoltenberg să rămână în funcţie, descriind-o ca fiind o "soluţie foarte bună".

Frederiksen s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden la Washington la începutul acestei luni, înainte ca Stoltenberg să viziteze, la rândul său, Casa Albă, săptămâna trecută, pentru discuţii cu Biden.

Oficialii americani cred că există o serie de candidaţi diferiţi, iar Biden are o părere bună despre toţi aceştia, inclusiv despre premierul Danemarcei, a declarat sursa citată de Reuters. Biden crede însă că Stoltenberg a făcut o treabă extraordinară într-o perioadă dificilă, o opinie susţinută de mulţi alţi aliaţi, a adăugat sursa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... de ce nu apelati la solutia lui codita? ... falsificatorul de oameni ... daca decizia e atat de departe de imaginea publica ... ce mai conteaza ca apartine uni om?! ... daca idea de "artificial" suna inteligent ... de ce va mai dati titluri si functii?! ... pe buna dreptate, probabil ca filosofii subventionati au denaturat ideea ... de ce va mai deranjati?!? ... un stolt penta core 3, v0.1.003, nato alpha test gpt nano... suna mai kool... ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb