Antrenamentul neuronal - soluţie pentru creşterea performanţei în afaceri

A consemnat Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 28 septembrie 2020

Antrenamentul neuronal - soluţie pentru creşterea performanţei în afaceri

Stresul este parte din viaţa noastră profesională, însă dacă nu este gestionat în mod eficient, riscă să ne scadă randamentul zilnic, iar, pe termenul lung, acest lucru poate duce la burnout. Dincolo de odihnă sau implementarea unor strategii de relaxare prin meditaţie sau yoga, neuroştiinţele pun la dispoziţia antreprenorilor şi a managerilor de companii o soluţie studiată de zeci de ani la universităţi prestigioase din lume. Costin Dămăşaru este antreprenorul care a înfiinţat la Bucureşti Neuroperformance Center, un centru unde se aplica metoda de antrenament neuronal, Neuro Enhancement BM-BCI, care creşte performanţele în business, reduce stresul şi anxietatea şi creşte productivitatea individuală.

Reporter: Când aţi început acest business şi cum aţi făcut trecerea de la management la neuropsihologie?

Costin Dămăşaru: În 2014 am fost diagnosticat cu o formă severă de Tinnitus, o boală neuronală incurabilă în opinia medicilor neurologi. Boala se manifestă printr-un ţiuit permanent foarte puternic în ambele urechi, însoţit de migrene invalidante, depresie şi anxietate severă. În­cepând cu acel moment, tot universul meu a fost dat complet peste cap.

Supraspecializarea mea în Management nu a putut să îmi ofere informaţiile necesare pentru a mă scoate din acest hău traumatic de natură psihologică.

A urmat un lung periplu în încercarea de a găsi o cale de a mă vindeca, călătorie ce m-a făcut să cunosc peste 60 de specialişti în ştiinţe medicale, psihoterapeuţi, vindecători, şamani şi preoţi care susţineau că mă pot ajuta. Din păcate, fără rezultat.

În 2017 am ajuns să lucrez, în Olanda, cu unul dintre cei mai apreciaţi psihoterapeuţi, specializat în tehnici de sondare a subconştientului colectiv în familii şi organizaţii. La finalul celui de-al treilea modul al cursului de pregătire, discutând cu unul dintre colegi, un profesor universitar din SUA, acesta mi-a propus să îmi continui parcursul de acumulare de cunoaştere, urmând un curs pe zona de Applied Neuroscience la una din cele mai puternice universităţi din lume, MIT ( Massachusetts Institute of Technology) din Boston, Massachusetts. Acolo, profesori extraordinari mi-au dezvăluit o lume incredibilă, plină de informaţii absolut fascinante despre cum mă poate ajuta neuroştiinţa aplicată să mă vindec şi să îmi augmentez performanţele neuronale. Am avut, totodată, acces la unele din cele mai luminate minţi ale omenirii pe zona de neurotehnologii inovative, de la care am învăţat foarte multe.

În următorul an am câştigat un grant de cercetare plus acces la o linie de finanţare din fonduri europene pentru start-up-uri şi am iniţiat acest proiect antreprenorial.

La Neuro Performance Enhancement Center am creat o echipă internaţională puternică care dezvoltă protocoale neuronale pentru ameliorarea sau chiar eliminarea simptomelor asociate unor boli precum: depresie, anxietate, atacuri de panică, sindromul de stres posttraumatic- PTSD, migrene, tinnitus, dureri cronice, tulburări de somn, insomnii, dependenţe, deficit de atenţie şi hiperactivitate-ADHD, autism, epilepsie, vertij, etc.

Reporter: De ce investiţie a fost nevoie pentru demararea proiectului?

Costin Dămăşaru: Investiţia în echipamente hardware şi software de ultimă generaţie, cursurile de specializare în SUA precum şi amenajarea centrului s-a ridicat în jurul a 250.000 euro. Banii au provenit din accesarea unui grant de cercetare internaţional, precum şi a unei linii de finanţare pentru start-up-uri din fonduri europene.

Reporter: Cât de interesaţi sunt antreprenorii şi managerii români de această metodă de antrenament?

Costin Dămăşaru: Această metodă non-invazivă, extrem de inovativă şi eficientă, devine din ce în ce mai interesantă şi populară în rândul antreprenorilor şi managerilor din România. Principalul factor de propagare a popularităţii acestui tip de antrenament neuronal îl constituie capacitatea sa de a produce efecte profunde în sensul eficientizării strategiilor de management al stresului şi augmentării performanţelor, într-un timp extrem de scurt.

Reporter: Cât de important este ca liderul unei organizaţii să aibă "mintea limpede", indiferent de circumstanţe?

Costin Dămăşaru: Unul din obiectivele cele mai importante pe care un lider îl poate atinge este să devină extrem de versat în arta reprezentată de conştientizarea contextului în care se află în fiecare moment şi cu fiecare interacţiune. "Mintea limpede" este vitală pentru a putea colecta, procesa şi utiliza informaţiile din context pentru a înţelege de ce ai ajuns unde eşti şi mai ales ce poţi face pentru a ajunge unde îţi doreşti.

Liderul unei organizaţii este ca un căpitan al unui vas aflat în plină furtună pe mare. Mintea limpede este reprezentată de capacitatea de a ignora toate emoţiile puternice care îl încearcă pe moment şi puterea de a se concentra exclusiv pe analiza datelor colectate şi identificarea celor mai bune soluţii de a păstra vasul la suprafaţă chiar şi în cele mai vitrege condiţii.

Reporter: Ce impact are stresul asupra eficienţei la locul de muncă?

Costin Dămăşaru: Stresul era, la originile sale, un mecanism menit să ne ţină în viaţă, deoarece ne semnala prezenţa unui pericol pentru integritatea noastră fizică. Creierul acţiona pe cale de consecinţă şi direcţiona resursele energetice şi nu numai către a gestiona pericolul. Există trei mari modalităţi de gestionare a unui context stresant: freeze, flight or fight (îngheaţă, fugi sau luptă). În zilele noastre, nu suntem în mod obişnuit în pericol de a fi atacaţi de animale sălbatice sau de alţi semeni, aşa că stresul s-a metamorfozat în a semnala pericole mai subtile. Însă, mecanismul de management al stresului a rămas acelaşi. Spre exemplu, când un angajat se simte stresat de apropierea unei şedinţe unde va trebui să dea explicaţii pentru anumite decizii luate, începe să transpire şi să aibă probleme cu menţinerea unui puls şi a unui ritm respirator în parametri optimi. Acest lucru se întâmplă deoa­rece creierul simte prezenţa unui pericol iminent şi începe să pregăteas­că corpul pentru o activitate fizică intensă ( fugă sau luptă). Corpul se răcoreşte prin transpiraţie şi de aceea palmele, spatele şi fruntea angajatului stresat vor fi acoperite de transpiraţie. Respiraţia accelerată se datorează percepţiei creierului că va exista o nevoie crescută de oxigen datorită efortului fizic. Şi se mai întâmplă ceva extrem de important în corpul angajatului stresat. Sistemul imunitar este aproape dezactivat, deoarece resursele necesare bunei funcţionări a acestuia sunt direcţionate către fugă sau luptă. Problema este că în momentul în care s-a dezvoltat acest mecanism adaptativ stresul avea o durată de maxim 10 minute (cam atât dura lupta sau fuga) iar în zilele noas­tre stresul se întinde pe durata a câteva ore bune. Şi de aici apar o grămadă de boli cauzate sau amplificate de stres, aşa numitele "stress related diseases".

Eficienţa la locul de muncă are foarte mult de suferit în lipsa unei strategii corecte de management al stresului deoarece marea majoritate a energiei mentale şi fizice este direcţionată către alimentarea mecanismului mai sus descris, lăsând foarte puţine resurse disponibile pentru funcţiile superioare, precum cele cog­nitive, executive, vitale în munca de birou.

Reporter: Ce este antrenamentul neuronal?

Costin Dămăşaru: Obiectivul principal al antrenamentului neuronal constă în gestionarea mai eficientă şi chiar crearea unor noi reţele neuronale mult mai performante, adaptate contextului actual.

Primul pas constă în evaluarea iniţială, unde creăm, pe baza electroencefalogramei şi a unei testări psihologice, o matrice psiho-neuronală a funcţionalităţii reţelelor neuronale coroborate cu simptomele descrise, o aşa numită hartă a creierului (Brain map). Astfel, putem vedea în 3D cum se comportă reţelele neuronale de interes şi putem oferi o explicaţie unor şabloane comportamentale ce nu sunt optimizate. Apoi, pe baza informaţiilor colectate echipa dezvoltă un set de protocoale neuronale individualizate pe specificul clientului. Acest set de protocoale neuronale este introdus într-o aplicaţie de gaming (un simulator) special concepută pentru generarea de noi reţele neuronale care să le înlocuiască treptat pe cele vechi, disfuncţionale.

Ce înseamnă un antrenament neuronal: practic, clientul îşi antrenează creierul controlând cu "puterea minţii" direcţia de zbor a unui avion de vânătoare, sau alt aparat de zbor, într-un simulator foarte performant de gaming. Clientul controlează avionul folosindu-se exclusiv de frecvenţele de modulare a undelor cerebrale. Controlând aparatul de zbor folosind exclusiv undele cerebrale, se eficientizează reţelele neuronale disfuncţionale şi se elimină astfel simptomele existente. Tehnologia din spatele acestei modalităţi de antrenament este una revoluţionară şi se bazează pe Brain Computer Interface, fiind o interfaţă între creier şi calculator.

Reporter: Cine poate beneficia de antrenamentul neuronal?

Costin Dămăşaru: Sunt două mari categorii de beneficiari ai acestui tip de antrenament: antreprenori sau manageri care doresc să îşi crească performanţele manageriale sau persoane care suferă de diverse boli cauzate sau amplificate de stres şi persoane care suferă de boli neuronale.

Reporter: Care sunt beneficiile şi cât de repede apar?

Costin Dămăşaru: Majoritatea clienţilor noştri care suferă de diverse boli cauzate sau amplificate de stres şi persoane care suferă de boli neuronale vin şi îşi antrenează creierul pentru a putea gestiona mai eficient procesele neuronale în vederea eliminării unor simptome extrem de neplăcute asociate depresiei, anxietăţii, autismului, ADHD-ului, tinnitus-ului, etc. Iar apoi continuă cu antrenamente neuronale pentru creşterea performanţelor neuronale şi a clarităţii mentale (creşterea eficienţei în colectarea, procesarea şi utilizarea informaţiilor din context). Din experienţa noastră, lucrând cu peste 120 de antreprenori şi manageri şi peste 150 de clienţi cu diverse afecţiuni psihice, pot afirma că rezultatele devin perfect vizibile după 10 şedinţe. Există însă transformări subtile încă din primele 5 şedinţe, cu efecte absolut fascinante asupra atenuării sau chiar eliminării simptomelor.

Reporter: Cu cât poate creşte performanţa mentală în urma antrenamentului neuronal?

Costin Dămăşaru: În cadrul Centrului monitorizăm permanent evoluţia indicilor de performanţă ai clienţilor noştri utilizând o matrice de monitorizare, dezvoltată în parteneriat cu unul din cei mai mari producători la nivel global de wearable devices şi un producător de teste psihologice. Studiile noastre arată o îmbunătăţire a clarităţii mentale, a nivelului de odihnă eficientă în timpul somnului, a concentrării în timpul unei activităţi din sfera profesională şi a capacităţii de colectare, procesare şi utilizarea eficientă a informaţiilor din context. Indicele de îmbunătăţire a performanţelor neuronale identificat în urma antrenamentului în cadrul Centrului se situează în jurul valorii medii de 45% . Este un rezultat foarte bun, tocmai de aceea marea majoritate a clienţilor noştri accesează serviciile noastre în mod recurent, fiind principalii noştri vectori de propagare a mesajului.

Reporter: Care este investiţia pe care un manager trebuie să o facă pentru 10 şedinţe de antrenament?

Costin Dămăşaru: Pentru a vedea rezultate cu adevărat semnificative este nevoie de minim 10 şedinţe de antrenament care costă 2500 euro. Acest cost acoperă cele 10 şedinte de antrenament plus evaluarea iniţială ce se finalizează cu realizarea unei matrice neuro-psiho-fiziologice, în care putem vedea în 3-D un model ce indică gradul de funcţionalitate al reţelelor neuronale şi legătura lor cu simptomatologia descrisă de către client.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Intrebare:

    efectele secundare cum sunt gestionate de pacient? 

    asta pentru ca totul se bazeaza pe principiul stimul /raspuns sens in care dupa disparitia stimului (locul de munca specific) sistemul neuronal va avea o alta provocare sau lipsa acesteia

    sistemul neuronal uman inca nu poate fi abordat ca fiind unul robotizat decat daca o faci intr-un mod simplist! 

    1. Bună ziua. Efectul de optimizare este obținut prin raspunsul creierului la informațiile transmise prin sistemul Brain Computer Interface și dezvoltate pe baza specificațiilor neuronale obținute prin tehnologia Brain Map.

      Creierul are o capacitate extrem de mare de adaptare la context. Nu există efecte secundare atât timp cât protocolul neuronal utilizat este adaptat specificațiilor individuale ale sablonului neuronal al clientului. Sper că v-am răspuns la întrebare și vă așteptăm la Centru să descoperiți eficiența acestui tip de abordare terapeutică.  

      multumesc,

      sincer, simt nevoia sa ma mai documentez

      oricum abordarea este interesanta! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb