ANTRENAŢI DE CUMPĂRĂRI CONSISTENTE Indicii BVB revin peste nivelul anterior OUG 114

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iunie 2019

Indicii BVB revin peste nivelul anterior OUG 114

Rulaj de 475 milioane de lei în săptămâna tocmai încheiată, cea mai mare valoare din acest an

Lucian Isac, Estinvest: "Se pare că a revenit optimismul în piaţă, ceea ce se vede în preţuri"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-a consumat, în săptămâna tocmai încheiată, una dintre cele mai importante perioade de până acum din 2019, în condiţiile în care ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare au adus cel mai mare rulaj săptămânal din acest an, de 474,8 milioane de lei, peste cel din perioada 14-18 ianuarie 2019 când, la BVB au fost înregistrate transferuri în sumă de 366,93 milioane de lei.

Volumele consistente s-au reflectat şi în creşterea cotaţiilor acţiunilor, care au readus indicii, după o corecţie de trei săptămâni, peste nivelul avut înainte de 18 decembrie 2018, când au fost anunţate măsurile din OUG 114, ce au cauzat prăbuşirea severă a pieţei.

BET, referinţa pieţei noastre de capital, a urcat cu 3,71%, până la 8.493,13 puncte, în timp ce cea mai mare creştere, de 6,99%, a fost înregistrată de BET-FI, indicele financiar încheind săptămâna de tranzacţionare la 37.393,58 de puncte, în condiţiile în care Guvernul a aprobat proiectul de lege privind eliminarea pragului la SIF-uri, care acum urmează să fie trimis în Parlament.

În plan extern, pieţele au înregistrat scăderi, indicele Standard & Poor's 500 având un declin de 2,62%, iar în Europa Stoxx 600 a coborât cu 2,03%, pe fondul intensificării războiului comercial dintre Statele Unite şi China şi, mai nou, a planurilor preşedintelui american Donald Trump de a creşte tarifele vamale pentru importurile din Mexic.

La Bucureşti, parcursul a fost imprimat îndeosebi de evoluţia acţiunilor Banca Transilvania (TLV) şi BRD- Groupe Societe Generale (BRD), ce au cumulat schimburi de aproape 222 milioane de lei, într-o săptămână în care, cotaţiile celor două societăţi bancare lichide ale pieţei noastre, componente ale indicelui MSCI Frontier Markets, au urcat cu 6,03% pentru TLV, până la 2,285 lei (maximul anului) şi cu 5,09% pentru BRD, până la 11,48 lei.

Lucian Isac, director general al casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "Toată săptămâna s-a manifestat o presiune mai mare la cumpărare, dar nu pe toţi emitenţii, ci în special pe cei din sectoarele bancar şi energetic şi, din punctul meu de vedere, există două posibile explicaţii. Una ţine de anunţarea rezultatelor alegerilor europarlamentare şi a referendumului pe justiţie (n.r. luni 27 mai), precum şi a evenimentelor ulterioare legate de revizuirea unor prevederi din OUG 114, de pildă cerinţa de capital suplimentar pentru administratorii de fonduri Pilon II".

Joi, 30 mai, Guvernul a decis să reducă la 75 milioane de euro cerinţele de aport de capital pentru administratorii Pilon II, de peste zece ori mai puţin decât suma de 800 milioane de euro, vehiculată iniţial prin Ordonanţa 114 şi care, conform analiştilor, ar fi pus în pericol chiar existenţa sistemului de pensii private obligatorii din ţara noastră, cu un impact negativ masiv asupra bursei în ansamblu, în condiţiile în care fondurile Pilon II sunt cel mai important investitor instituţional local de la BVB.

"Se pare că a revenit optimismul în piaţă, ceea ce se vede în preţuri. De exemplu, acţiunea OMV Petrom (SNP) a recuperat toată scăderea ex-dividend, iar cotaţia Transgaz (TGN) a făcut un salt brusc de la circa 355 de lei la 370 de lei, ceea ce arată că au fost ordine ferme de cumpărare", a mai punctat directorul de la Estinvest, care a adăugat: "De asemenea, probabil că sunt şi fonduri de investiţii care intră sau îşi cresc expunerea pe emitenţi din piaţa noastră de capital".

Este o afirmaţie ce vine în condiţiile în care, la luna trecută, MSCI a anunţat reclasificarea Argentinei în categoria pieţelor emergente, ceea ce înseamnă creşterea ponderii în MSCI Frontier Markets Index a celor şase acţiuni de la BVB ce sunt incluse în indicele de frontieră, respectiv TLV, SNP, Romgaz (SNG), BRD, TGN şi Electrica (EL).

Pe lângă volume şi revenirea cotaţiilor indicilor peste nivelul avut înainte de anunţarea măsurilor din OUG 114, activitatea de la BVB a ieşit în evidenţă săptămână trecută şi prin depăşirea unor praguri importante de preţ pentru doi emitenţi din componenţa indicelui BET.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat şedinţa de tranzacţionare din data de 31 mai la un maxim istoric de 1,035 lei, echivalentul unui avans de 7,37%, într-o săptămână în care, pentru prima dată de la listarea din 2011, cotaţia FP a atins pragul de 1 leu, preţ echivalent cu valoarea nominală la care au fost despăgubite persoanele care au fost expropriate abuziv de către regimul comunist.

"Titlurile FP se află de mai mult timp pe un trend ascendent (n.r. din luna februarie a acestui an), la care cred că a contribuit mult şi evoluţia deţinerilor pe care Fondul le are în portofoliu, în primul rând OMV Petrom şi Hidroelectrica, despre care liderul ALDE, D-nul. Călin Popescu Tăriceanu a declarat recent că are în vedere listarea unui pachet de 10-15% din companie", a spus Lucian Isac, care a continuat: "Faptul că s-a atins pragul de 1 leu/titlu este doar ceva simbolic pentru că deţinătorii de acţiuni FP au fost de mult despăgubiţi prin distribuirile de dividende şi capital realizate de Fond de-a lungul timpului".

Tot în săptămână recent încheiată, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au trecut peste preţul de 11,2 lei/acţiune, cel la care s-a încheiat oferta pentru investitorii instituţionali în 2013.

Şi în acest caz, directorul de la Estinvest are în vedere un orizont mai mare de timp, respectiv de la începutul anului 2017.

Lucian Isac ne-a precizat: "În ceea ce priveşte Nuclearelectrica, se remarcă o creştere de la 5-6 lei/acţiune până la peste 11 lei şi consider că, în final, a fost alimentată de aşteptările investitorilor privind încasarea de dividende importante".

Afirmaţia directorului de la Estinvest vine în condiţiile în care, producătorul de energie nucleară a plătit constant, în ultimii ani, dividende cu randamente ridicate, inclusiv suplimentare, la cererea acţionarului majoritar, Ministerul Energiei, ce deţine 82,49% din companie.

Recent, conducerea Nuclearelectrica a transmis că nu are bani pentru a aloca dividende suplimentare, ca urmare a solicitării statului, privind distribuţia către acţionari a 35% din sumele repartizate la alte rezerve.

Privind în ansamblu la cele mai importante companii de la BVB, săptămâna aceasta vine data ex-dividend pentru patru emitenţi din indicele BET, respectiv TLV, EL, BVB şi FP, zile în care, în condiţii normale, preţurile se corectează cu o valoare apropiată de cea a dividendului acordat.

În aceste condiţii, pentru o imagine reală a randamentelor obţinute de investitori, analiştii recomandă urmărirea indicelui BET-TR, ce include şi dividendele, care de altfel tocmai a atins un maxim istoric de 13.029,68 de puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb