Coşul de cumpărături pentru Paşte, pentru o familie de trei persoane, poate fi cu 20-30 de lei, până la cel mult 50 de lei, mai scump anul acesta, decât anul trecut, ne-a declarat, ieri, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Domnia sa ne-a spus că spre perioada sărbătorilor Pascale, preţurile vor fi aşezate şi nu se vor remarca mari diferenţe faţă de anul trecut.
Dragoş Frumosu ne-a declarat: "Din punctul meu de vedere, preţul ouălor este suficient de mare, astfel încât mi-e greu să cred că va creşte. În prezent, la magazinele producătorilor, din pieţe, plătim maxim 5,5 lei pentru zece ouă, iar în hipermarketuri în jur de 7-8 lei. Este posibil ca preţul ouălor să crească doar în hipermarketuri, pentru că, în general, la magazinele fermelor din pieţe, acesta a început să se aşeze".
Sursa citată a adăugat: "De asemenea, am convingerea că nici preţul cărnii de miel nu va creşte. Acesta va fi undeva la maxim 25 de lei/kilogram în târguri şi probabil că va ajunge la 28-30 de lei/kilogram în hipermarketuri, deoarece, în acest caz, discutăm de costurile de abatorizare şi de cele de transport". Preţul kilogramului de carne de miel nu se va majora, deoarece oamenii vor alege alte variante pentru sărbătorile Pascale în locul cărnii de miel, în eventualitatea unei scumpiri a acesteia, românii nefiind mari consumatori de carne de oaie şi miel, a mai spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Conform domniei sale, în ceea ce priveşte produsele de panificaţie, precum cozonacul sau pasca, acestea se pot scumpi uşor pe fondul majorării preţului făinii, la care se adaugă şi creşterile de preţuri ale energiei (gaze, energie electrică, energie termică) şi combustibililor.
De asemenea, şi evoluţia cursului euro-leu poate avea efecte din acest punct de vedere, deoarece, de regulă, ţara noastră începe să importe primăvara grâu pentru panificaţie la un preţ mai mare decât a vândut în toamna anului trecut, ne-a mai precizat sursa citată.
Domnul Frumosu ne-a mai spus: "Vor exista scumpiri, dar nu cred să fie mai mari de 10% pe kilogramul de cozonac - sau pe cozonac. Asta înseamnă că, spre exemplu, în loc de 15 lei, vom da pe un cozonac 17 lei. Nu va avea o influenţă deosebită, aşadar".
"Temerea foarte mare, legată de aceste creşteri, este la comercianţi şi ştim că retailerii care deţin un procent mare din piaţa comerţului din România pot face ce vor ei. Dacă ne gândim la sărbătorile Pascale, însă, în ceea ce priveşte carnea de miel avem punctele amenajate de producători în pieţe, şi atunci eliminăm hipermarketurile, iar dacă discutăm despre ouă, eu îndrum toţi consumatorii să meargă să le cumpere din magazinele fermelor româneşti aflate tot în pieţe, întrucât cele cu preţuri mari din hipermarketuri mai provin şi din alte ţări, motiv pentru care şi preţul ouălor a ajuns să crească nejustificat în ultima perioadă. Aceasta este una dintre cauze. Produsele tradiţionale de panificaţie, pască şi cozonac, sunt singurele care pot marca o majorare de preţ, dar nu într-o măsură în care să influenţeze buzunarele consumatorilor", a mai spus Dragoş Frumosu.
Totodată, sursa citată a menţionat că ţara noastră ar trebui să depindă doar parţial de produsele din import, pentru cererea existentă în perioada sărbătorilor Pascale.
Domnia sa a făcut referire la categoria legumelor, subliniind faptul că în luna aprilie, producătorii români vor fi pregătiţi să acopere o parte din cererea de legume existentă pe piaţă.