ANUL ACESTA Statul vrea să împrumute 50 miliarde de lei de pe piaţa locală

A.C.
Macroeconomie / 2 ianuarie 2018

Statul vrea să împrumute 50 miliarde de lei de pe piaţa locală

Finanţele intenţionează să împrumute anul viitor circa 4,5-5 miliarde euro (echivalent) de pe pieţele externe, în funcţie de condiţii şi oportunităţi, cu peste 60% faţă de nivelul atras în 2017, iar de la băncile din ţara noastră vrea să se finanţeze cu 48-50 miliarde lei, nivel similar cu cel propus pentru anul în curs, arată Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pentru 2018.

Ţara noastră are nevoie anul următor de o finanţare brută la nivel guvernamental de circa 74 miliarde de lei, pentru a acoperi deficitul bugetar prognozat, de 2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde de lei), precum şi datoria publică de refinanţat, care se ridică la 47 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor îşi propune să finanţeze deficitul bugetar în proporţie de 75% de pe piaţa internă, restul fiind atras de pe pieţele internaţionale.

Volumul de titluri de stat emise anul viitor se va ridica la 48-50 miliarde lei, Finanţele planificând o structură a maturităţilor de 30% pe termen scurt şi 70% pe termen mediu şi lung, informeză News.ro.

Din totalul emisiunilor destinate pieţei interne, circa patru miliarde lei vor fi atrase prin programul Tezaur, cu o pondere de aproximativ 8%, în cadrul căruia vor fi emise titluri de stat pentru populaţie, cu maturităţi cuprinse între un an şi zece ani.

Pentru primul trimestru din 2018, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute între 12 şi 14 miliarde de lei de la băncile locale, prin emisiuni de titluri de stat.

Finanţele ar putea lua în calcul şi emiterea unor titluri de stat denominate în euro destinate pieţei interne, care să poată fi redeschise periodic, având în vedere cererea importantă pe acest segment din partea investitorilor locali.

Ministerul menţionează în programul indicativ că va utiliza anul viitor operaţiuni de administrare a pasivelor, adică răscumpărare în avans sau preschimbare a titlurilor de stat, în funcţie de condiţiile existente în piaţa secundară.

De asemenea, are în vedere prefinanţarea necesarului pentru anul 2019, dacă pieţele financiare sunt favorabile, în condiţiile în care se doreşte menţinerea unei rezerve în contul Trezoreriei, echivalentul a circa patru luni de necesar brut de finanţare.

În 2017, Finanţele au programat împrumuturi de 48-50 miliarde lei de pe piaţa internă şi 2,3-3 miliarde euro echivalent de pe pieţele internaţionale.

Volumul finanţărilor externe s-a ridicat în acest an la 2,75 miliarde euro, după ce Ministerul Finanţelor a atras 1,75 miliarde euro în aprilie, printr-o emisiune de eurobonduri în două tranşe, şi un miliard de euro în octombrie, prin redeschiderea emisiunii anterioare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. .....iar ne imprumutam cu 10 miliarde de Euro. Pe seama cui vor ramane aceste datorii ???(copii..nepoti...)

    Extrage aurul de sub pamant si plateste datoriile.

    Daca Ue, Sua, Nato, caco, lato nu te lasa bate palma cu rusi, chinezi, africani dar nu mai amaneta tara. 

    Cer insistent ca politicul sa nu mai poata semna datorie in numele meu. 

    Istoria spune ca politicul cu sistemul bancar este corupt, coruptibil? Sa ne uitam nu departe la anul de gratie 2007 sa nu dezgropam morti spre 1800. 

    Se spune ca tiparirea de moneda, de moneda falsa inseamna vremuri de razboi. Napoleon a facut asa ceva.

    Ganditorii de azi nu stiu? Sau au fost platiti sa nu stie? 

    1. Ce legatura au cei mentionati de tine cu populismul PSD?

      Banii sunt pentru pensii si salariile marite ale bugetarilor! Vor mai imprumuta si 5 miliarde de Euro de pe piata externa!

      Problema este la noi, nu afara! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb