British American Tobacco a plătit în 2019 peste 9 miliarde de lei către bugetul de stat, sub formă de accize, TVA, taxe salariale şi alte taxe, potrivit unui comunicat al companiei.
Suma ajunsă în visteria statului a fost mai mare cu circa 15% faţă de 2018, în principal datorită reducerii traficului ilicit. Compania este cel mai mare jucător din industria tutunului, cu o cotă de piaţă de peste 53%.
Potrivit companiei, sumele suplimentare ajunse la stat s-au datorat în primul rând creşterii încasărilor din acciză, în contextul în care anul trecut s-au vândut legal mai multe ţigări pe fondul scăderii contrabandei cu circa 15%.Accizele reprezintă circa 60% din preţul unui pachet de ţigări, peste care se adaugă TVA-ul, ajungându-se ca taxele să însemne 80% din suma plătită pe un pachet de ţigări.
"Cele câteva miliarde de lei încasate în plus de către stat sunt dovada clară că reducerea contrabandei are efecte benefice imediate: statul are mai mulţi bani pentru a-şi finanţa priorităţile, companiile care-şi platesc taxele pot funcţiona într-un mediu concurenţial corect iar fumătorii sunt protejaţi de produse de calitate şi origine incerte" a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco.
În 2019, nivelul contrabandei a fost de 13,9%, în scădere faţă de 16,3% în 2018, ceea ce înseamnă că anul trecut 1 din 7 ţigarete consumate în România a provenit de pe piaţa neagră, faţă de 1 din 6 cu un an mai înainte.
Ileana Dumitru a mai adăugat: "Această tendinţă se va menţine doar dacă Guvernul va dezvolta o strategie naţională de luptă împotriva traficului ilicit, care să implice toate autorităţile competente, şi dacă Parlamentul va înţelege efectele negative ale celei mai radicale propuneri anti-tutun de până acum, care prevedere interzicerea expunerii ţigaretelor în magazine şi introducerea unor noi taxe".