Anul trecut, cifra totală a fuziunilor şi achiziţiilor a ajuns la 291 miliarde de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 mai 2007

Anul trecut, cifra totală a fuziunilor şi achiziţiilor a ajuns la 291 miliarde de dolari

Recentele tranzacţii record din sectorul petrolului şi al gazelor naturale au atins nivelul impresionant al fuziunilor din 1998. "O&G Deals", prima analiză globală anuală a PricewaterhouseCoopers în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor din industria petrolului şi a gazelor naturale, raportează o creştere de 18% a valorii medii pe tranzacţie din acest sector în 2006, ajungându-se la o cifră totală a fuziunilor şi achiziţiilor de 291 miliarde de dolari, cu 41 miliarde de dolari (aproximativ 16%) mai mult faţă de anul trecut.

Alexandru Lupea, Partener în cadrul PricewaterhouseCoopers România, a afirmat: "Asistăm de câţiva ani la o intensificare fără precedent a tranzacţiilor din sectorul petrolier - cele mai importante cauze fiind creşterea continuă a cererii de energie şi a preţului petrolului, explorarea resurselor neconvenţionale şi relaţiile geopolitice tot mai complexe".

Gazele naturale au dominat lista celor mai mari tranzacţii din 2006 cu şase din cele opt tranzacţii la nivel de exploatare şi extracţie din lista primelor zece. În anul precedent, doar patru din primele zece tranzacţii de acest tip au provenit din sectorul gazelor naturale.

Spre deosebire de anii anteriori, tranzacţiile majore nu au fost dominate de marile companii petroliere. Raportul PricewaterhouseCoopers a identificat patru factori cheie care au influenţat piaţa tranzacţiilor.

Primul factor cheie ar fi consolidarea accelerată a companiilor mijlocii, tranzacţiile cu valoare medie reprezentând jumătate din creşterea totală a valorii tranzacţiilor. În acest segment de piaţă, ritmul consolidării este rapid. În 2006 a fost înregistrată o creştere substanţială de 59% a valorii medii a tranzacţiilor mijlocii şi o creştere de 61% a valorii totale a acestor tranzacţii, care au urcat de la 36,3 miliarde dolari în 2005 la 58,3 miliarde dolari în 2006.

Un al doilea factor este influenţa crescută a Companiilor Naţionale de Petrol (CNP), adică cele cu capital majoritar de stat - creşterea CNP din Rusia, China şi India continuă. În cazul ultimelor două ţări, acest fapt este demonstrat de recentele investiţii externe, cum ar fi investiţia CNOOC în dezvoltarea câmpului de gaz natural Pars din nordul Iranului, în valoare de 5 miliarde de dolari. În cazul CNP din Rusia, în principal Gazprom dar şi Rosneft, valorificarea oportunităţilor externe se combină cu consolidarea activelor interne ale companiei-mamă, fapt evidenţiat de tranzacţia în valoare de 7,5 miliarde dolari pentru obţinerea controlului majoritar asupra proiectului de mare amploare Sakhalin 2 şi preluarea activelor Yukos.

Un al treilea factor cheie este dezvoltarea explozivă din sectorul serviciilor din industria petrolieră - deficitul mondial în domeniul forţei de muncă şi al echipamentelor dau un impuls tranzacţiilor din sectorul de servicii. Astfel, în 2006 s-au înregistrat şase tranzacţii în valoare de peste 1 miliard dolari în acest sector, faţă de doar două în 2005. Valorile totale ale tranzacţiilor din domeniul serviciilor au cres­cut cu 132%, de la 5,6 miliarde dolari în 2005 la 12 miliarde dolari în 2006.

Ultimul factor cheie identificat de PWC este apetitul pentru finanţarea din capitaluri proprii - jucătorii din acest sector, fondurile de achiziţii prin împrumut şi fondurile de hedging, impulsionaţi de oportunităţile acestei noi ere a preţurilor crescute ale hidrocarburilor, au început să pătrundă într-o măsură semnificativă în sectorul petrolului şi al gazelor naturale, prin investiţii uriaşe.

Tendinţa actuală de dezvoltare a sectorului de servicii din industria petrolului şi a gazelor naturale va continua să reprezinte o oportunitate. Companiile de servicii din industria petrolieră au înregistrat recent profituri uriaşe şi o creştere a preţului acţiunilor, preconizându-se o continuare a acestei consolidări, deoarece aceste companii se vor dezvolta pe baza achiziţiilor făcute.

America de Nord - valoarea totală a tranzacţiilor cu petrol şi gaze naturale din America de Nord a crescut cu 40%, de la 118 miliarde dolari în 2005 la 164,7 miliarde în 2006. Numărul total al tranzacţiilor a rămas acelaşi. A crescut însă numărul de tranzacţii mari de peste 1 miliard USD, de la 21 la 32. În 2006, în condiţiile unei competiţii internaţionale accentuate, s-a remarcat o revigorare a interesului pentru rezervele de petrol şi gaze naturale considerate anterior marginale, în special pentru nisipurile petrolifere din Canada. O parte din principalii investitori şi-a îndreptat atenţia, de la investiţii suplimentare în zonele cu dezvoltare crescută dar riscante din punct de vedere politic, către rezervele secundare din SUA şi nisipurile petrolifere din Canada, unde rezervele pot fi achiziţionate la un preţ mai mare, dar cu un risc scăzut.

l Europa - valoarea totală a tranzacţiilor din Europa a rămas la un nivel înalt. Valoarea totală a fost influenţată în principal de fuziunea de exploatare şi extracţie Statoil/Norsk Hydro, în valoare de 32,2 miliarde dolari, precum şi de o creştere de 3,6 miliarde dolari a valorii tranzacţiilor pentru serviciile din industria petrolului. Excluzând tranzacţia Statoil/Norsk Hydro şi echivalentul său din 2005, valoarea medie a tranzacţiilor europene rămase a crescut cu 22%, de la 137 milioane dolari la 167 milioane dolari. De departe, cea mai mare creştere a provenit din sectorul serviciilor legate de câmpurile petrolifere, unde valoarea medie a tranzacţiilor a crescut de mai mult de două ori, de la 109 milioane dolari la 269 milioane dolari.

l Rusia şi Comunitatea Statelor Independente - tranzacţiile au rămas la niveluri semnificative în Rusia şi ţările vecine din CSI, totalizând 30,1 miliarde dolari în 2006. Numărul de tranzacţii de peste 1 miliard dolari a crescut de la patru în 2005 la unsprezece în 2006.

l Asia Pacific - în 2006 s-a înregistrat o scădere drastică a valorii totale faţă de nivelul crescut din regiunea Asia Pacific în anul anterior. Cu toate acestea, valorile totale cuprind câteva excepţii semnificative, cum ar fi activitatea din China, Australia şi serviciile din industria petrolieră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb