ANUL TRECUT FAŢĂ DE 2016 OTP Bank România aproape şi-a dublat profitul

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 martie 2018

OTP Bank România aproape şi-a dublat profitul

OTP Bank a scos din bilanţ credite neperformante de 239 milioane lei, în 2017

OTP încă aşteaptă avizul BNR pentru achiziţia Băncii Româneşti

OTP Bank România a obţinut, anul trecut, un profit aproape dublu faţă de cel din 2016, după cum a anunţat ins­tituţia de credit, precizând: "OTP Bank România a înregistrat un profit justat după impozitare de 44,85 milioane lei (9,8 milioane euro) în 2017, în creştere cu 88% faţă de 2016. În trimes­trul al patrulea, banca a avut un profit net de 14,11 milioane lei (3,05 milioane euro), în scădere faţă de trimestrul trecut din cauza unor corecţii contabile (-23% de la trimestru la trimestru)".

Profitul operaţional al băncii a cres­cut cu 12%, în 2017 faţă de anul precedent, ca urmare a cheltuielilor operaţionale stabile (1%) şi a creşterii veniturilor totale cu 4%, în timp ce venitul net din dobânzi nu a înregistrat schimbări, conform băncii. Veniturile nete din comisioane au scăzut, anul trecut, cu 3%, evoluţia acestora fiind influenţată de schimbările metodologice din ultimul trimestru al lui 2016, conform cărora băncile nu pot percepe taxe la retragerile de numerar pentru creditele noi acordate.

Portofoliul creditelor, ajustat cu efectul cursului de schimb valutar, a crescut cu 8% în 2017 şi s-a menţinut la un nivel constant în al patrulea trimestru, susţinut de extinderea dinamică a segmentelor de retail şi corporate: 5%, respectiv 16%, an pe an.

În ceea ce priveşte împrumuturile noi, vânzările de credite de nevoi personale au crescut cu 47%, iar creditele ipotecare - cu 69%, în 2017 faţă de 2016.

Conform băncii, volumul total al depozitelor, ajustat cu efectul cursului de schimb valutar, a crescut cu 6%, în perioada analizată, şi cu 3% în trimestrul al patrulea. Creşterea anuală a fost susţinută de intrările persoanelor fizice şi ale companiilor (4%, respectiv 10%).

Costurile totale anuale de risc au scăzut cu 14%, de la an la an, datorită provizioanelor mai mici pentru credite (-6%) şi altor provizioane (-61%), mai arată comunicatul băncii.

Acesta menţionează că rata creditelor neperformante a scăzut la 13,5%, la sfârşitul lui 2017, cu 3,9 puncte procentuale faţă de perioada similară din anul precedent. Volumele creditelor neperformante, ajustate cu efectul cursului de schimb valutar, au scăzut cu 249 milioane lei (61 milioane euro), de la an la an. Pe parcursul anului 2017, credite neperformante în valoare de 239 milioane lei au fost vândute/scoase din evidenţele contabile, din care 178 milioane lei în trimestrul al patrulea.

Anul trecut, banca-mamă a majorat capitalul sucursalei din România cu 125 milioane de lei (27 milioane euro). Conform reglementărilor locale, rata de adecvare a capitalului băncii s-a menţinut la nivelul de 14,5%, la sfârşitul celui de-al patrulea trimestru al anului 2017.

OTP Bank aşteaptă avizul Băncii Naţionale a României (BNR) pentru achiziţia Băncii Româneşti. Sandor Csanyi, CEO OTP Bank, a spus, recent, că are "o presimţire rea" cu privire la decizia BNR referitoare la această tranzacţie. Surse apropiate tranzacţiei ne-au spus că procedurile de avizare ale BNR se află în desfăşurare, deşi banca Centrală ar fi trebuit să-şi dea avizul pe această preluare încă din toamna anului trecut. Preluarea Băncii Româneşti de către OTP Bank a fost autorizată de Consiliul Concurenţei, la finalul anului trecut. National Bank of Greece (acţionarul Băncii Româneşti) a semnat, anul trecut, un acord cu subsidiara de la noi a grupului financiar maghiar OTP pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinute la BROM, de 99,28%.

Legat de valoarea tranzacţiei, sursele noastre apreciază: "Preţul este negociat între acţionari, iar acesta cel mai probabil că va fi între 40 de milioane şi 60 de milioane de euro, în funcţie de anumite elemente". Se pare că OTP Bank va prelua şi datoria de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească o are de plătit către acţionarul său elen National Bank of Greece SA (NBG), această sumă de bani trebuind rambursată băncii mamă.

La nivel global, OTP Group a înregistrat, anul trecut, un profit ajustat după impozitare de 912 milioane euro, în creştere cu 41%, de la an la an. Conform reprezentanţilor băncii, rezultatul ajustat şi după impactul pozitiv generat de achiziţia băncilor Splitska banka şi Vojvodjanska banka (în total 35,3 milioane euro), ar determina o creştere de 36% în 2017, faţă de 2016.

Conform oficialilor băncii, Grupul bancar ungar OTP Bank Nyrt are la dispoziţie aproximativ un miliard de dolari pentru achiziţii în Europa de Est, inclusiv în ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb