ANUL TRECUT, FAŢĂ DE 2016 Profitul Băncii Transilvania a scăzut cu 3,46%, la 1,186 miliarde lei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 februarie 2018

Profitul Băncii Transilvania a scăzut cu 3,46%, la 1,186 miliarde lei

Banca Transilvania a cumpărat Bancpost, în 2017, şi a devenit acţionar al Victoriabank, la începutul acestui an

Profitul net al Băncii Transilvania (BT) a scăzut cu 3,46%, anul trecut faţă de 2016, ajungând la 1,186 miliarde lei. În 2017, şefii Băncii Transilvania au semnat cu Eurobank Group contractul de achiziţie a acţiunilor Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN. Surse din piaţă susţin că BT a plătit pentru preluarea celor trei entităţi ale grupului elen circa 230-250 milioane euro. În prezent, tranzacţia este în stadiul de perfectare, Consiliul Concurenţei urmând să îşi dea avizul până în jurul datei de 15 martie, conform surselor noastre.

La începutul anului, Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având o participaţie de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), după ce a primit aprobarea pentru achiziţia unui pachet de 39%, din partea autorităţilor de supraveghere din România şi Republica Moldova.

Zilele trecute, BT a anunţat că a iniţiat oferta de preluare obligatorie a valorilor mobiliare emise de Victoriabank din Republica Moldova: "Oferta de preluare este adresată exclusiv actualilor acţionari minoritari ai Victoriabank şi vizează achiziţionarea res­tului de 8.308.673 acţiuni emise de Victoriabank SA, ceea ce constituie 33,23% din numărul total de acţiuni ordinare nominative cu drept de vot, în conformitate cu aprobarea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare emisă în acest sens. Preţul oferit pentru o valoare mobiliară este de 78,21 MDL (lei moldoveneşti), iar oferta de preluare este valabilă pentru o perioadă de 70 zile calendaristice, între data de 14.02.2018 şi data de 24.04.2018". Astfel, Banca Transilvania a pregătit 649,82 milioane lei moldoveneşti (aproximativ 32 milioane de euro), pentru pachetul vizat. La acest preţ, banca din Moldova este evaluată la 96 de milioane de euro.

Grupul Financiar Banca Transilvania a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,242 miliarde lei, în scădere cu 2,74%. Grupul BT avea, la finalul lunii decembrie 2017, active de 59,8 miliarde lei, din care banca deţine 59,3 miliarde lei.

Creditele nete, inclusiv leasing-ul, reprezintă 50,6% din activele Grupului, arată un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acesta arată că solvabilitatea băncii este de 17,49%, fără a include rezultatul din 2017 şi, respectiv 21,16%, cu profitul lui 2017. Rata expunerilor neperformante ale Băncii Transilvania, conform definiţiei europene, este de 6%, iar gradul de acoperire a acestora cu provizioane totale se ridică la 70%.

Potrivit contului de profit şi pierdere, veniturile operaţionale ale băncii din Cluj au scăzut, anul trecut, cu 4,61%, ajungând la circa 2,68 miliarde lei. În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale au fost mai mari cu 12,76%, cifrându-se la 1,3 miliarde lei.

La nivel de grup, veniturile operaţionale au depăşit puţin 2,9 miliarde lei, fiind mai mici cu 2,4% faţă de anul trecut, iar cheltuielile au urcat la aproape 1,45 miliarde lei, respectiv cu 13,72%.

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al BT, a declarat: "În 2017, creşterea organică a fost conform planurilor şi strategiei noastre. Rezultatele înregistrate demonstrează situaţia financiară solidă a băncii şi reprezintă baza planurilor ambiţioase pentru acest an. 2018 va fi un an în care, pe lângă continuarea creşterii organice, vom gestiona integrarea Bancpost în business-ul nostru şi vom începe să replicăm modelul de business BT peste graniţă, în Republica Moldova, la Victoriabank".

La rândul său, Ömer Tetik, director general al Băncii Transilvania, a adăugat: "Ne bucurăm că în 2017 am menţinut trendul de creştere a profitabilităţii băncii, dar şi a veniturilor, ceea ce arată încrederea clienţilor în BT. Eficientizarea şi controlul costurilor vor fi ţintele principale pentru bancă.

Activele totale ale băncii au crescut cu aproximativ 15%, la 59,3 miliarde lei. Soldul creditelor totale a fost de 29,9 miliarde lei, în creştere cu 10%, în timp ce creditele noi acordate în 2017 au avut o valoare totală de peste 12,7 miliarde lei. Depozitele clienţilor au urcat cu 17%, până la 49,1 miliarde lei.

Banca Transilvania, care a achiziţionat şi Volksbank, în 2015, deţine în jur de 1.800 de ATM-uri, bancomate multifuncţionale (BT Express Plus) şi automate de plăţi (BT Express).

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Duamna emulia, recent era precisi ca bancile in romania fac profit dublu. Mai e sau nu adevarat?

    1. Si e putin profitul luand in considerare si cele doua achizitii?

      BT este mai puternica decat se crede!

    desumfle gogoasha ?!?!

    inventivitatea celor de la BT incepe sa dea

    rateuri ?!?! nu mai merge cu masluitul rapoartelor financiare ???? 

    1. Mi se pare ca judecata dvoastra da rateuri ...!

      Tu reprezinti o alta bank? BT este o mare banca ROMANEASCA si va mai creste,aduce profitul in tara noastra si este pe mare val!!! Totul este mai mult decat evident.Altora... le fuge pamantul de sub picioare.

      Tu esti Luciene? Tot suparat ca n-a scazut TLV la1,8? Mai invata meserie, poate incepi sa faci si tu ceva util pt. societate.

    ... este in cadere libera ! Numai cumpararile slugilor de la SIF2 si cumpararile propriilor actiuni de catre BT mai tine peste 2 lei actiunea TLV !

    1. Fiecare este liber sa aiba o parere! Avantajele democratiei!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb