ANUL TRECUT FAŢĂ DE 2018 Banca Transilvania şi-a crescut profitul net la 1,62 miliarde lei

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 februarie 2020

Banca Transilvania şi-a crescut profitul net la 1,62 miliarde lei

Rezultatul net al Grupului Banca Transilvania a fost de 1,85 miliarde lei, în 2019

Profitul net consolidat al Grupului Banca Transilvania a fost de aproape 1,85 miliarde lei, anul trecut, din care cel al băncii a fost de 1,62 miliarde lei, în creştere de la 1,2 miliarde lei în 2018, arată un comunicat de presă. Profitul operaţional al Băncii Transilvania a crescut la 2,13 miliarde lei, datorită eficientizării şi consolidării businessului.

Comunicatul citat arată: "Banca Transilvania a înregistrat rezultate pozitive în 2019, fiind încă un an în care a avut o contribuţie puternică în economie prin cele 223.000 de împrumuturi acordate companiilor şi persoanelor fizice. Companiile au fost finanţate cu peste 10,5 miliarde lei, banca susţinând dezvoltarea acestora, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în domenii precum producţie, comerţ, IT, medical, agricultură şi construcţii".

Numărul clienţilor activi a crescut cu 15%, ajungând la aproximativ 3,3 milioane, iar numărul celor care primesc veniturile la BT a crescut cu 64%, la 1,8 milioane, inclusiv datorită fuziunii băncii cu Bancpost.

"Rezultatele pe 2019 reflectă capitalizarea robustă a Băncii Transilvania, ajungând la un capital propriu de 8,5 miliarde lei, până la +15% faţă de 2018", mai subliniază comunicatul BT.

Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, a declarat: "Pentru BT, 2019 a fost un an bun, am crescut sustenabil, iar rezultatele demonstrează situaţia noastră financiară solidă. Ca lider de piaţă avem responsabilităţi pe măsură faţă de România şi ştim că rolul nostru este esenţial pentru finanţarea economiei şi ambiţiilor românilor. Încercăm să facem mai mult decât banking, să inspirăm şi să motivăm oamenii, atenţi la preocupările acestora, fie că este vorba de colegi, clienţi sau parteneri ai băncii. În 2020 continuăm investiţiile în tehnologie şi inovaţie pentru perfecţionarea serviciilor noastre pentru clienţi. Continuăm să creştem rolul nostru în economie, urmărim provocările pieţei, dar şi eventualele oportunităţi".

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns, la finalul anului trecut, la 91,7 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 40,35 miliarde lei. Depozitele clienţilor au atins nivelul de 77,04 miliarde lei, din care 51,67 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 25,37 miliarde lei - depozitele persoanelor juridice.

Conducerea băncii a decis, în şedinţa din 26 februarie a.c., să propună acţionarilor distribuirea ca dividend în numerar a circa 60% din profitul anului 2019 disponibil a fi repartizat. Taxa anuală pe active a fost de 103,6 milioane lei. Eficienţa operaţională, măsurată prin raportul cost/venit, se păstrează la nivel confortabil şi este de 47,1%.

Portofoliul creditelor IMM a ajuns la 16,5 miliarde lei, în timp ce soldul creditelor ipotecare/imobiliare a fost de 11,8 miliarde lei.

În 2019, Grupul Financiar BT a anunţat extinderea serviciilor financiare în domeniul pensiilor private prin achiziţionarea Certinvest Pensii, singurul jucător local dintre fondurile de pensii din România.

Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 94%, la Banca Transilvania. În cazul în care sunt considerate şi garanţiile, rata de acoperire este de 128%, subliniază sursa citată.

Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2019 este de 17,83%, cu profitul inclus aceasta fiind de 21,28%.

Banca Transilvania a acordat, anul trecut, aproape 4.500 de credite, în valoare de 2 miliarde lei şi a ajuns la 31.000 de clienţi din agribusiness. BT a remarcat interesul crescut al clienţilor din agribusiness pentru creditele de capital de lucru şi creditele APIA.

În acest an, Banca Transilvania continuă să susţină creşterea tehnologizării în agribusiness şi specializarea în agricultură, pentru creşterea productivităţii şi reducerea impactului asupra mediului. Fitch Ratings a reconfirmat ratingul Băncii Transilvania pentru finanţări pe termen lung (IDR) la "BB+", cu perspectivă stabilă, precum şi ratingul de viabilitate (VR) la nivelul "bb+".

BT are 64,66% capital românesc, peste 31.000 de investitori direcţi şi 7 milioane de investitori indirecţi.

Rezultatele investiţiilor în digitalizare:

- Pentru 20% din creditele acordate anul trecut, clienţii persoane fizice au aplicat online;

- 30% din depozitele deschise în 2019 sunt prin BT24 Internet Banking;

- Peste 2,5 milioane de operaţiuni au avut loc, în medie, zilnic prin BT anul trecut;

- Circa 278 de milioane de tranzacţii au fost efectuate anul trecut cu cardurile BT;

- Aproape 40 de milioane de operaţiuni au fost realizate prin BT24 Internet Banking şi Mobile Banking, +32% în 2019 faţă de 2018;

- 10 soluţii de self-banking au la dispoziţie clienţii BT prin aplicaţii, internet banking, mobile banking, chatboţi şi bancomate multifuncţionale;

- 59.600 de POS-uri sunt gestionate de Banca Transilvania, ceea ce reprezintă 26% din terminalele instalate în România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stati sa vedeti ce profit uriaș o sa anunte BCR!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb