ANUL TRECUT Regiunea Vest a avut unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere de după criză

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 16 aprilie 2020

Sorin Maxim: "Este greu să facem o ierarhizare a proiectelor aflate în implementare în Regiunea Vest, pentru că ele sunt foarte multe şi toate importante pentru comunităţile unde vor produce efecte".

Sorin Maxim: "Este greu să facem o ierarhizare a proiectelor aflate în implementare în Regiunea Vest, pentru că ele sunt foarte multe şi toate importante pentru comunităţile unde vor produce efecte".

Regiunea Vest a înregistrat, în 2019 - an care a consemnat şi la nivel global o intensificare notabilă a activităţii economice - unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere din perioada ulterioară declanşării crizei financiare globale (în jurul a 6,5%), ne-a transmis Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest (ADR V). Acesta ne-a spus că Regiunea Vest a ajuns la 67% din media UE (28), cu o valoare de 20.000 de euro per capita PPS (PIB pe cap de locuitor la standardul puterii de cumpărare), fiind întrecută doar de Regiunea Bucureşti-llfov, cu valoarea de 43.200 de euro per capita PPS.

Sursa citată ne-a declarat: "Din păcate, mare parte a forţei de muncă, a cifrei de afaceri şi a exporturilor se concentrează într-un număr mic de sectoare. Se impun măsuri care să permită trecerea la activităţi cu o valoare adăugată cât mai mare în rândul sectoarelor tradiţionale, ca parte a strategiei pe «două nivele»: continuarea promovării investiţiilor străine directe şi scalarea companiilor din sectoarele tradiţionale.

Dincolo de investiţiile realizate de mediul de afaceri ca parte a planurilor lor de dezvoltare, investiţiile publice şi private cu ajutorul fondurilor europene au reprezentat, în anul 2019, o sursă importantă de dezvoltare".

Sorin Maxim ne-a precizat că Programul Operaţional Regional 2014-2020 continuă să finanţeze investiţiile pe care le-a sprijinit în perioada 2007-2013, dar şi noi categorii de proiecte faţă de programul precedent - transport public urban, reabilitare termică a clădirilor publice, regenerare urbană, sprijinirea comunităţilor dezavantajate, entităţi de transfer tehnologic: "Este greu să facem o ierarhizare a proiectelor aflate în implementare în Regiunea Vest, pentru că ele sunt foarte multe şi toate importante pentru comunităţile unde vor produce efecte. Vor produce, aşadar, schimbări în bine pe multiple paliere, fie că vorbim despre spitale şi şcoli care vor fi reabilitate şi modernizate, drumuri mai bune sau piste pentru biciclete, noi mijloace de transport, moderne şi nepoluante - tramvaie noi (Timişoara, Arad, Reşiţa) sau autobuze electrice pentru oraşele din Regiunea Vest şi obiective de patrimoniu restaurate şi puse în valoare, cum sunt Castelul Corvinilor, Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Dealul Cetăţii Deva - lncinta I (Hunedoara), Cetatea Ladislau de la Coronini (Caraş-Severin), Cetatea lneului şi Casa Urbarială (Arad) ori Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii - Timişoara, ca să oferim doar câteva exemple. Şi nu mai puţin importante sunt finanţările dedicate microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii".

Regiunea Vest a beneficiat de o alocare financiară de 653 de milioane de euro în cadrul Regio-POR 2014-2020, din care aproximativ 643 de milioane de euro fonduri nerambursabile (FEDR şi bugetul de stat), conform directorului general al ADR V.

În Regiunea Vest vor putea fi supracontractate 90 de proiecte care se aflau în lista de rezervă, cu o valoare a finanţării nerambursabile de 223,80 milioane euro, potrivit sursei citate. Totodată, vor fi acoperite sume în valoare de 41,48 milioane euro, asumate din contribuţie proprie de către beneficiari, pentru a se încadra în alocările financiare iniţiale.

Prin aplicarea acestor măsuri, valoarea proiectelor contractate în Regiunea Vest ar urma să ajungă, în final, Ia 1,13 miliarde euro - fonduri europene nerambursabile şi o rată de contractare de 176,04%.

Sorin Maxim ne-a comunicat: "Marea provocare este să transformăm aceşti bani în lucrări, în realizări în teren, iar asta depinde foarte mult de capacitatea beneficiarilor, şi nu doar a lor, de a se mobiliza. Avem de procesat un volum imens de documente, este nevoie de consultanţi buni, de executanţi care să poată duce la bun sfârşit investiţiile la termenele stabilite. Este un efort mare pentru toată lumea şi nu putem face rabat de la calitate.

Ştim că sunt probleme la licitaţii, cu contestaţii care duc uneori la întârzieri în derularea proiectelor, iar un lucru îmbucurător este decizia recentă a Guvernului de a înfiinţa instanţe regionale dedicate pentru judecarea contestaţiilor de la proiectele publice.

Ne dorim finanţări adaptate nevoilor din fiecare regiune, ne dorim proceduri simplificate, vrem să creştem eficienţa în gestionarea şi implementarea proiectelor europene şi credem că pentru acest lucru este necesară o descentralizare reală a sistemului. (...)

Dacă discutăm despre plăţile realizate în cadrul POR 2014-2020, la data de 31.12.2019 acestea au fost în cuantum de 97.257.652,85 euro (fonduri FEDR)".

În prezent, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest are ca prioritate implementarea în cele mai bune condiţii a Programului Operaţional Regional 2014-2020, astfel încât Regiunea Vest să beneficieze de finanţări consistente în actualul exerciţiu financiar şi să fie evitat riscul de dezangajare a fondurilor europene, potrivit domnului Maxim.

O altă prioritate a ADR Veste este pregătirea viitoarei perioade de programare 2021-2027, care va aduce schimbări faţă de perioada actuală. Comisia Europeană propune modernizarea politicii de coeziune, principala politică de investiţii a UE, orientând intervenţiile către inovare şi digitalizare, emisii reduse de carbon, conectivitate şi mobilitate durabilă, îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb