Festivităţile de deschidere a noului an universitar 2020- 2021 au fost organizate în condiţii de pandemie. În cele mai multe cazuri studenţii au stat acasă şi au urmărit online diversele mesaje de la autorităţi sau profesori. Au existat şi excepţii, dar nici acolo atmosfera nu a fost una obişnuită cu amfiteatre pline de studenţi. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la deschiderea anului universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale, că se va opune oricăror ingerinţe politice menite să deturneze şcoala românească de la misiunea ei, aceea de a contribui la o Românie Europeană prin valori şi prin educaţie, pledând pentru libertatea academică şi dreptul la cunoaştere: "Mă voi opune oricăror ingerinţe politice menite să deturneze şcoala românească de la misiunea ei, aceea de a contribui la o Românie Europeană prin valori şi prin educaţie. Nu există altă educaţie universitară decât cea autonomă bazată pe valori cardinale precum libertatea, toleranţa, diversitate, încredere, respecte, incluziune socială. Democraţia şi pluralismul se bazează tocmai pe aceste principii şi pe autonomia universitară ca valori pe care de altfel s-a construit întreaga Europă modernă căreia îi aparţinem. Libertatea de conştiinţă, libertatea de mişcare şi de asociere, libertatea de exprimare, dreptul la învăţătură, toate aceste fundamente constituţionale ale democraţiei sunt exemplificate, exersate şi dezvoltate în mediul universitar ceea ce contribuie semnificativ la asumarea lor în rândul întregii societăţi. De aceea, afectarea acestor libertărţi oricând, oriunde şi prin orice mijloace de către entităţi retrograde este de neconceput şi de netolerat. Mediul universitar românesc trebuie să rămână şi să se dezvolte ca un spaţiu al libertăţii deschis dezbaterii în care puncte de vedere diferite, complexe şi îndrăzneţe să dea contur viitorului."
Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj, pe o reţea de socializare, către studenţii facultăţilor de profil şi a subliniat înaltul nivel academic, dar şi provocările pandemiei: "Un nou an universitar începe în condiţiile speciale impuse de perioada de pandemie în care ne aflăm, cu măsuri de protecţie împotriva îmbolnăvirii, dar cu obiective educaţionale ambiţioase. Provocările sunt foarte mari şi nu va fi uşor să menţineţi nivelul academic ridicat din instituţiile militare de învăţământ superior, impus atât prin pregătirea absolvenţilor cât şi prin profesorii de elită care au confirmat noi standarde pentru învăţământul universitar românesc. Vă rog să le transmiteţi părinţilor, bunicilor, prietenilor şi tuturor celor dragi vouă, care nu s-au putut bucura împreună cu voi la ceremonia de deschidere a anului universitar, că suntem conştienţi de faptul că nu aţi fi ajuns aici fără dragostea şi sacrificiul lor. Permiteţi-mi ca împreună cu voi să le transmit mulţumiri din toată inima". Ministrul a afirmat că MApN a luat toate măsurile organizatorice posibile pentru a asigura cele necesare în materie de echipamente şi materiale de protecţie". Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, le-a transmis un mesaj studenţilor medicinişti: "Acum, la începutul unui nou an universitar, urez mult succes tinerilor care au optat să urmeze cursurile universităţilor de medicină şi farmacie şi îi felicit pentru că au ales una dintre cele mai vechi şi nobile profesii, practicată încă din antichitate. Vă aşteaptă un drum frumos care presupune de multe ori sacrificii şi timp departe de familie, în care efortul susţinut, ambiţia şi pasiunea reprezintă cheia succesului, dar care în final aduce satisfacţia profesională pe măsură. Aşa cum la 1855 medicul Carol Davila a început construirea, din aproape în aproape, a unui sistem medical pe care l-a implementat cu succes în serviciul sanitar militar şi civil, am încredere că generaţiile voastre veţi avea puterea şi cunoştinţele pentru a schimba şi reconstrui sistemul medical românesc, aducându-l la standardul pe care şi noi îl dorim". Tătaru consideră că, alături de educaţie, sănătatea unui popor reprezintă "pilonul de dezvoltare şi prosperitate". El a afirmat că îşi doreşte ca studenţii "de astăzi" să practice medicina în ţara noastră şi să beneficieze de condiţiile necesare pentru a face performanţă în beneficiul pacienţilor.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a decis creşterea subvenţiei pentru cămine-cantine cu 10%, măsura venind în sprijinul studenţilor, în contextul actual al situaţiei epidemiologice, pentru a se putea implementa şi asigura măsurile de distanţare fizică în spaţiile de cazare existente şi în spaţiile de servire a mesei.
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, sumele atribuite fiecărei universităţi în anul universitar 2020-2021 pentru subvenţionarea cheltuielilor pentru cămine-cantine se alocă "proporţional cu numărul de unităţi de subvenţie" (studenţi echivalenţi unitari), în baza unei metodologii propuse de către Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior. MEC reaminteşte că de această subvenţie beneficiază şi studenţii care încheie, conform legislaţiei în vigoare, contracte de închiriere. Totodată, ministerul menţionează că Guvernul a decis alocarea din fonduri europene a sumei de 10 milioane de euro pentru universităţi în vederea achiziţiei de dezinfectanţi, echipamente sanitare de protecţie, inclusiv pentru zona de cămine-cantine.
1. Hemoragie de vorbe goale
(mesaj trimis de Cristian în data de 03.10.2020, 02:47)
Hemoragie de vorbe goale menite să justifice atmosfera fascist-totalitara in care s-a deschis anul universitar și în care înotăm, ca într-o groapă cu rahat globalist în suspensie, cu toții.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2020, 19:43)
bataie de joc iar prostimea aplauda