ANUL VIITOR Uniunea Europeană va revizui sistemul de trading pentru certificatele de CO2

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 martie 2021

Uniunea Europeană va revizui sistemul de trading pentru certificatele de CO2

Uniunea Europeană a început să facă paşi în direcţia reformării pieţei sale domestice pentru certificatele de emisii de carbon, scrie zerohedge.com, care citează Bloomberg. Scopul ar fi limitarea influenţei speculatorilor care împing în sus preţurile şi care pun în pericol eficienţa sistemului, potrivit sursei citate.

Dan Jorgensen, ministrul mediului din Danemarca, a cerut săptămâna trecută oficialilor de la Bruxelles reexaminarea impactului pe care îl au speculatorii din piaţă asupra sistemului de tranzacţionare a certificatelor de CO2, certificate pe care companiile ce produc energie pe bază de cărbune trebuie să le cumpere pentru a funcţiona în continuare. Pe piaţa certificatelor de carbon, preţul (futures) pe unitate a ajuns vineri la un nivel record de peste 42,5 euro după o creştere de aproape 50% în ultimele şase luni.

Raliul preţurilor la certificatele de CO2 a atras investitori speculanţi, inclusiv fonduri de hedging, care, după cum scrie ironic zerohedge.com, au fost "inspiraţi" de "revoluţia verde" care a fost acceptată unanim de corporaţii, bănci şi guverne din toată lumea.

Piaţa europeană - EU Emission Trading System (EU-ETS) -, lansată acum 16 ani, este cea mai mare piaţă de certificate de emisii de carbon din lume, programul acoperind aproape 45% din emisiile de carbon de la nivelul Uniunii. Sistemul are menirea să limiteze emisiile de carbon de pe continent prin faptul că "poluatorii" trebuie să cumpere certificate costisitoare pentru a funcţiona în continuare şi pentru a produce energie.

Potrivit zerohedge.com, revizuirea sistemului, care va avea loc cândva în anul următor, vine să "împingă UE mai aproape de ţinta de atingere a neutralităţii climatice până în 2050". Comisia Europeană lucrează la noile planuri care vor alinia piaţa cu treapta de reducere de emisii din 2030. Reforma, care va fi publicată în luna iunie a acestui an, va majora oferta de certificate de CO2 pentru cele 12.000 de companii din sistem, printre care şi Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România şi fără de care sistemul energetic naţional poate colapsa în perioade de stres.

Jorgensen, ministrul danez al mediului, a afirmat că blocul comunitar "studiază nevoia unei ajustări a ETS pentru mai multe motive şi un lucru la care trebuie să ne uităm atent este structura investiţiilor (cine investeşte în piaţă - n.r.) şi dacă ele sunt periculoase sau nu".

Tot mai mulţi investitori instituţionali au început să intre pe piaţa europeană de emisii în ultima perioadă pe fondul planurilor clare ale UE de neutralitate climatică, iar motivul pentru care oficialii europeni au început să-şi facă griji este preţul în sine al certificatelor.

Majorarea continuă a preţurilor certificatelor de CO2 (vezi grafic) înseamnă preţuri mai mari la energia electrică produsă din surse poluante (în special cărbune) şi deci preţuri mai mari cu energia pentru companiile industriale europene, preţuri care afectează competitivitatea economică a Uniunii. Companiile din Australia, Asia sau America nu plătesc taxe pe carbon.

O limitare a speculaţiei din piaţă "va fi în mod clar parte dintr-o analiză necesară a sistemului înaintea realizării de ajustări, este de la sine înţeles", a mai afirmat Dan Jorgensen, care a adăugat totuşi că "un preţ mai ridicat asupra carbonului este foarte benefic pentru transformarea verde a Europei şi ETS-ul este probabil unul dintre cele mai eficiente unelte pe care le avem în Europa pentru că este un instrument comun de politică europeană".

Potrivit zerohedge.com, pentru a proteja şi diminua impactul taxării carbonului asupra companiilor europene, Uniunea Europeană are de asemenea în vedere impunerea de noi taxe vamale pe importurile venite din ţările care nu taxează emisiile de carbon.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb