"Amplasamentul celei de-a doua centrale nucleare din România va fi cunoscut la mijlocul anului viitor. Fondurile alocate de Guvern pentru aceste studii se ridică la 250.000 de lei" a declarat, vineri, preşedintele Agenţiei Nucleare, Valică Gorea, în cadrul unei conferinţe de presă. Domnia sa susţine: "Agenţia Nucleară şi Nuclearelectrica au fost desemnate de Ministerul Economiei şi Finanţelor să selecteze un amplasament optim pentru noua centrală, care va fi cunoscut la mijlocul anului viitor. Pentru aceste studii, MEF a alocat o sumă destul de mare".
Potrivit Rompres, există deja informaţii din anii 1980 privind un număr de 13 - 14 amplasamente potrivite pentru această investiţie. În total, studiile privind amplasamentul costă circa 1.200.000 de lei, a precizat preşedintele Agenţiei Nucleare. Astfel, cele mai importante studii, după alegerea amplasamentului, vor fi cele privind impactul asupra mediului, care vor implica discuţii ample pe plan local şi internaţional.
De regulă, durează cam şapte ani de la decizia politică până la demararea construcţiei propriu-zise. "În cazul nostru, va dura mai puţin", consideră Valică Gorea. Potrivit acestuia, construcţia propriu-zisă a unei centrale nucleare durează aproximativ patru-cinci ani.
Decizia privind tehnologia care va fi folosită pentru noua centrală va fi una foarte dificilă, întrucât trebuie să se ţină cont, pe lângă existenţa unei cereri echilibrate pentru consumul de energie, şi de reţeaua de transport al electricităţii. Aceasta deja va fi dezechilibrată odată cu racordarea unităţilor 3 şi 4, a subliniat oficialul Agenţiei Nucleare.
În toamna anului trecut, cu ocazia inaugurării reactorului 2 de la Cernavodă, premierul Călin Popescu - Tăriceanu a anunţat că a solicitat Ministerului Economiei şi Finanţelor să localizeze un amplasament optim pentru o nouă centrală nucleară în România. Construcţia acesteia ar urma să înceapă după finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, adică după 2015.