Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, denumită în continuare AOAR, constată cu îngrijorare îndepărtarea progresivă a economiei României de la obiectivul atingerii unei rate sustenabile de creştere pe termen lung, pe fondul adâncirii deficitului de cont curent şi al accelerării importurilor, anunţă un comunicat de presă remis Redacţiei noastre.
Angajamentele asumate de autorităţi, care presupuneau respectarea unor condiţii şi calendare de implementare par a fi dispărut de pe agenda publică.
AOAR invită compania partidelor politice, ai patronatelor, sindicatelor, precum şi reprezentanţii societăţii civile la punerea în dezbatere a unor teme reale, legate de soluţii concrete pentru creşterea încrederii mediului de afaceri în posibilitatea de adoptare şi implementare transparentă, documentată şi realistă a unor politici publice capabile să determine mediul de afaceri să facă investiţii, îndeosebi în sectoare care pot asigura o reechilibrare progresivă a balanţei comerciale, se mai anunţă în comunicat.
AOAR susţine ferm necesitatea continuării reformelor structurale şi crearea în Romania a unei economii performante, pentru a putea discuta, în mod realist şi pragmatic, despre adoptarea monedei euro.
AOAR cere tuturor decidenţilor politici să facă eforturi consistente pentru a fundamenta măsurile economice pe care le propun, implicând mai mult expertiza economică românească, acceptand şi stimulând dezbaterile deschise între specialişti, indiferent de viziunile lor.
România are nevoie de întreaga competenţă autohtonă, de mediul academic, de analiştii economici şi de antreprenorii români care să propună, împreună, decidenţilor politici soluţii şi alternative, toate având ca obiective centrale adoptarea de către România a monedei euro şi creşterea gradului de integrare a economiei româneşti în ansamblul economiei UE.
AOAR susţine ferm reluarea urgentă a dezbaterilor publice vizând viitorul economic al Romaniei în UE, modernizarea radicală a sistemului educaţional şi pregătirea forţei de muncă pentru a răspunde cerinţelor secolului XXI.