TradeVille: Alphabet - divizia cloud dezamăgeşte

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie

TradeVille: Alphabet - divizia cloud dezamăgeşte

Alphabet Inc. a raportat pentru ultimul trimestru din 2024 o creştere cu 12% a veniturilor totale, la 96,47 miliarde de dolari, însă ritmul avansului a fost sub cel de 15% din trimestrul anterior. Principala cauză a acestei încetiniri a fost divizia Google Cloud, unde ritmul de expansiune s-a redus semnificativ, determinând astfel scăderea acţiunilor în tranzacţiile after-hours, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Alphabet, cunoscută anterior sub numele Google, este una dintre cele mai valoroase companii la nivel global, ocupând în prezent poziţia a cincea în clasament, după capitalizarea bursieră (2,5 trilioane de dolari). Înfiinţat în 2015 ca parte a unei restructurări corporative, conglomeratul acţionează ca societate-mama şi holding pentru Google, precum şi alte companii deţinute anterior.

Cea mai mare parte a veniturilor Alphabet sunt generate prin Google, a cărui marcă a fost a doua cea mai valoroasă din lume în 2023, cu 577,68 miliarde de dolari. În 2023, veniturile din produsele Google au atins aproximativ 305,6 miliarde de dolari, reprezentând peste 99% din veniturile totale ale Alphabet. Compania deţine, de asemenea, un portofoliu divers de alte filiale, ale căror venituri sunt grupate în segmentul Other Bets.

Trendul AI a fost îmbrăţişat rapid şi de Alphabet, care a dus la schimbări semnificative în activitatea companiei. Pentru a lansa în 2024 asistentul AI Gemini, ca răspuns la chatbot-ul OpenAI, Alphabet a cheltuit peste 45,4 miliarde de dolari pe cercetare şi dezvoltare în 2023, cu aproape 6 miliarde de dolari mai mult faţă de anul precedent. Strategia companiei a vizat, de asemenea, achiziţia unui număr semnificativ de start-up-uri de inteligenţă artificială şi a mutat proiectul DeepMind AI din Other Bets în costurile corporative ale Alphabet.

Sundar Pichai, actualul CEO al companiei şi inginer de origine indiano-americană, este unul dintre cei mai bine plătiţi executivi din lume. Pichai s-a alăturat echipei Google în 2004, devenind CEO în 2015, iar în 2019 a preluat şi funcţia de CEO al Alphabet. În această poziţie, el a reorganizat forţa de muncă a companiei, a implementat concedieri masive şi a consolidat angajamentul Google faţă de dezvoltarea inteligenţei artificiale. De asemenea, în acest trimestru, compania şi-a numit un nou director financiar, Anat Ashkenazi. Ashkenazi, care a preluat rolul de CFO al Google pe 31 iulie, a ocupat diverse poziţii în domeniul financiar, strategic şi operaţional la gigantul farmaceutic Eli Lilly, unde a activat timp de peste 23 de ani.

Cea mai mare parte a acţiunilor Alphabet sunt deţinute de investitorii instituţionali (aproape 81%), dintre care cei mai importanţi sunt Vanguard Group, Blackrock şi FMR, care controlează împreună o cotă de peste 19%. În ceea ce priveşte investitorii individuali, cei mai importanţi sunt cei doi fondatori, Larry Page şi Sergey Brin, şi Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet.

Sectorul global de software, estimat la 740,9 miliarde de dolari

Veniturile din piaţa globală de software sunt estimate să ajungă la 740,90 miliarde de dolari în 2025, cu o rată anuală de creştere compusă (CAGR) pentru perioada 2025-2029 de 4,87%, ceea ce ar genera venituri totale de aproape 900 de miliarde de dolari până în 2029. Software-ul pentru întreprinderi domină piaţa, cu o valoare estimată la 315 miliarde de dolari în 2025.

De asemenea, AI accelerează şi optimizează munca echipelor de dezvoltare, de la automatizarea testării până la oferirea de analize predictive. Piaţa software-ului AI este aşteptată să ajungă la 126 de miliarde de dolari până în 2025. Se estimează că aproximativ 40% dintre companii vor automatiza testarea software-ului folosind instrumente AI până în 2025, în timp ce 35% vor folosi instrumente de codare asistată de AI, iar 30% - instrumente AI pentru a detecta bug-uri înainte ca acestea să fie lansate în producţie. În ceea ce priveşte cheltuielile globale pentru IT, se estimează că vor atinge 5,75 trilioane de dolari în 2025 (+9,3% vs 2024), fiind prognozate să depăşească 7 trilioane de dolari în patru ani, iar GenAI va reprezenta peste 1 trilion de dolari până în 2028, incluzând noi pieţe precum modelele AI, serviciile gestionate specializate şi infrastructura IaaS optimizată pentru AI.

În plus, piaţa motoarelor de căutare este o parte esenţială a sectorului tehnologiei, care continuă să crească rapid. Alphabet domină în continuare piaţa globală de căutare cu o cotă de 90,8% în 2024, de nouă ori mai mare decât toate celelalte motoare de căutare la un loc. De remarcat este totuşi faptul că în ultimele trei luni ale anului trecut, Google a avut o cotă de piaţă sub 90% la nivel global.

Cel mai apropiat competitor este Microsoft Bing, cu 3,7% din piaţă. Se aşteaptă ca piaţa globală a motoarelor de căutare să se extindă semnificativ, de la 90,35 de miliarde de dolari în 2024 la o valoare estimată de 106,9 miliarde de dolari în 2025, cu o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 18,3%.

Alphabet - profit pe acţiune peste aşteptări

Alphabet a raportat un profit net pe acţiune de 2,15 dolari pentru al patrulea trimestru din 2024, depăşind uşor estimarea consensuală de 2,13 dolari/acţiune. În aceeaşi perioadă a anului anterior, compania a raportat un profit net pe acţiune de 1,64 dolari, marcând o majorare de 31%. Veniturile trimestriale de 96,47 miliarde de dolari nu au depăşit însă estimările analiştilor, care se aşteptau la 96,56 miliarde de dolari. Pentru comparaţie, în anul precedent, Alphabet a raportat venituri de 86,31 miliarde de dolari, marcând astfel o creştere de 12%, cea mai scăzută rată de expansiune din 2023. Creşterea veniturilor companiei, precum şi creşterea pentru segmentul de căutare şi divizia de servicii au fost toate mai lente comparativ cu anul anterior.

Divizia cloud rămâne un indicator important pentru impactul boom-ului AI asupra vânzărilor Google. Veniturile diviziei cloud au fost de 12 miliarde de dolari, sub estimări, în urcare cu 30% faţă de anul trecut. În trimestrul anterior, creşterea a fost de 35%. CEO-ul Sundar Pichai a subliniat că sunt necesare investiţii continue în cloud pentru a face faţă cererii în creştere. Similar, veniturile din segmentul de căutare au avut o creştere de 12,5%, uşor sub cea de 13% din trimestrul precedent, notează TradeVille.

Veniturile din publicitate ale Google au crescut cu 10,6% în ultimul trimestru, uşor peste ritmul de 10,4% din trimestrul anterior, cât şi cele din publicitatea pe YouTube (+13,8% în ultimele trei luni din 2024 vs +12,5% în al treilea trimestru din 2024).

În cadrul teleconferinţei cu investitorii, directorul financiar, Anat Ashkenazi, a declarat că cererea pentru produsele AI a fost puternică în trimestrul al patrulea. "Ne aflăm într-o situaţie de cerere şi ofertă tensionată şi lucrăm din greu pentru a aduce mai multă capacitate online", a continuat Ashkenazi, menţionând că firma va adăuga mai multă capacitate pe parcursul anului.

Similar altor giganţi tech, Alphabet a investit masiv în inteligenţa artificială generativă. Compania a raportat cheltuieli de capital de 14,28 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea, peste estimările consensuale de 13,26 miliarde de dolari şi în creştere faţă de 11 miliarde de dolari în anul anterior.

Investitorii au aşteptat actualizări privind poziţia competitivă a Alphabet, pe fondul creşterii concurenţei din partea chatboturilor AI, precum ChatGPT, Meta AI şi DeepSeek. CEO-ul Sundar Pichai a recunoscut că echipa DeepSeek face "o treaba foarte bună", dar a susţinut că modelele Google sunt "printre cele mai eficiente, inclusiv în comparaţie cu DeepSeek V3 şi R1".

Perspective: investiţii în AI

Alphabet a anunţat că intenţionează să investească 75 de miliarde de dolari în cheltuieli de capital în 2025, pe măsură ce îşi extinde strategia în ceea ce priveşte inteligenţa artificială. Această sumă depăşeşte aşteptările de 58,84 miliarde de dolari ale analiştilor, conform FactSet.

Alphabet estimează cheltuieli de capital între 16 şi 18 miliarde de dolari pentru primul trimestru al acestui an, de asemenea, peste estimarea de 14,3 miliarde de dolari, conform FactSet.

Acţiunea Alphabet: plus de 44,5%, în ultimul an

Investitorii nu au reacţionat pozitiv la rezultatele financiare ale companiei, acţiunile Alphabet scăzând cu aproximativ 7% în sesiunea after-hours. Conform preţului opţiunilor, piaţa anticipa o fluctuaţie de +/-5,5%. În ultimele 12 luni, preţul acţiunilor Alphabet a înregistrat o creştere de 44,5%, iar de la începutul anului 2025 (YTD) aprecierea s-a ridicat la 8%, peste randamentele YTD ale indicilor americani S&P 500 (2%) şi Nasdaq (5%). De asemenea, Alphabet a avut o evoluţie mai slabă în raport cu rivalii săi din publicitatea digitală şi cloud computing: Meta Platforms a înregistrat o creştere de 19%, iar Amazon - de 9%. Printre factorii care au influenţat preţul acţiunilor Alphabet se numără ratarea estimărilor privind veniturile. În plus, investitorii ar putea fi preocupaţi de faptul că nivelul record al CAPEX pentru 2025 ar putea afecta profitabilitatea companiei.

TradeVille: Alphabet - divizia cloud dezamăgeşte

În prezent, preţul se tranzacţionează în preajma mediilor mobile EMA de 8 şi respectiv 21 de zile, peste SMA de 50 şi 200 zile. În perioada următoare, un nivel important de suport îl regăsim în jurul valorii de 191 de dolari. Străpungerea acestui nivel ar putea duce cotaţia până în zona mediei mobile simple de 50 de zile, de 188 de dolari.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Alphabet

Oportunităţi

- Achiziţii: Alphabet domină piaţa în ceea ce priveşte achiziţia start-up-urilor, până la jumătatea anului trecut înregistrând 222 de achiziţii, comparativ cu cele 140 de achiziţii realizate de Microsoft. Recent, Google a anunţat investiţii de peste 1 miliard de dolari în start-up-ul de inteligenţă artificială generativă Anthropic. Compania, susţinută de Amazon şi fondată de foşti directori OpenAI, a lansat Claude în martie 2023, similar cu ChatGPT şi Gemini.

- BUY: Goldman Sachs şi-a reconfirmat ratingul BUY ("cumpără") pentru acţiunile Alphabet. Totodată, Alphabet are în prezent 48 de recomandări de BUY dintr-un total de 70, conform ratingurilor analiştilor de pe Wall Street. Preţul ţintă mediu este de 217,10 dolari, cu un maxim la 240 de dolari şi un minim la 185 de dolari. Totodată, conform consensului analiştilor de pe site-ul de specialitate AlphaSpread, ţinta medie de preţ în următorul an este de 217,15 dolari, un potenţial de urcare cu 5%, cu o prognoză minimă de 175,67 dolari şi o prognoză maximă de 253,66 dolari.

- Preţ ţintă: Deutsche Bank a ridicat ţinta de preţ la 215 dolari, de la 205 dolari. În acelaşi timp, şi Oppenheimer a ridicat ţinta de preţ de la 251 la 225 de dolari, iar Bernstein de la 185 la 210 dolari.

Riscuri

- Lupa autorităţilor: China a anunţat că va lansa o investigaţie asupra Google pentru presupuse încălcări ale legislaţiei antitrust. Anunţul vine la scurt timp după ce China a anunţat tarife suplimentare pentru anumite bunuri americane. La nivel global, Google este deja sub supraveghere strictă. Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe din Marea Britanie (CMA) a lansat o investigaţie asupra Apple şi Google pentru a evalua dacă acestea deţin un statut de piaţă strategică în ecosistemele mobile. În SUA, Alphabet a pierdut un proces intentat de guvern în 2020, fiind acuzată că deţine un monopol în piaţa căutărilor online.

- Declaraţii: Sundar Pinchai, CEO Alphabet şi-a avertizat angajaţii că 2025 ar putea fi un an plin de provocări, din cauza faptului că gigantul tehnologic se află sub lupa autorităţilor din întreaga lume: "Cred că 2025 va fi un an esenţial. În 2025, trebuie să ne concentrăm fără încetare pe deblocarea beneficiilor acestei tehnologii şi pe rezolvarea problemelor reale ale utilizatorilor". Totodată, în ciuda faptului că activitatea de căutare şi-a continuat dominaţia, start-up-uri precum OpenAI şi Perplexity, susţinute de Microsoft, au devenit alternative tot mai populare pentru accesarea informaţiilor online. Pinchai a recunoscut că Google trebuie să recupereze decalajul faţă de alţi rivali din domeniul inteligenţei artificiale

- Competiţie: Google investeşte masiv pentru a rămâne lider, în principal prin Gemini, modelul său de inteligenţă artificială. Microsoft (46 de miliarde de dolari), Meta Platforms (27 de miliarde de dolari), Alphabet (33 de miliarde de dolari) şi Amazon (19 miliarde de dolari) au cheltuit în total 125 de miliarde de dolari în perioada ianuarie - august 2024 pentru investiţii şi operaţiuni în centrele de date AI. Apariţia DeepSeek, care a generat valuri pe piaţăa tehnologică, ar putea să acapareze din cota de piaţă a Google, modelul de chat al DeepSeek concurând direct cu Gemini de la Google.

- Evaluarea companiei: Acţiunile Alphabet sunt evaluate în prezent la un multiplu P/E de 26,69, depăşind de 2x mediana sectorului de 12,59, potrivit Seeking Alpha. În acelaşi timp, potrivit Alpha Spread, preţul de piaţă actual al companiei este supraevaluat cu 26% comparativ cu valoarea intrinsecă estimată în scenariul de bază, de 152,18 dolari.

Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: raport companie, Forbes, companiesmarketcap.com, Statista, Business Insider, Yahoo Finance, Investopedia, Gartner, Searchendurance, TheBusinessResearchCompany, CNBC, Barron's, WSJ, Bloomberg, FactSet, Reuters, Seeking Alpha, Alpha Spread.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9630
Gram de aur (XAU)Gram de aur441.8557

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb