Un studiu clinic desfăşurat pe o perioadă de trei ani cu participarea a peste 700 de persoane sugerează că administrarea zilnică de omega-3 poate contribui la încetinirea îmbătrânirii biologice, informează un articol articol publicat în Nature Aging.
• Ceasul epigenetic
Pentru a evalua impactul omega-3 asupra îmbătrânirii, cercetătorii au folosit ceasul epigenetic, un instrument biochimic care analizează modificările moleculare din genom asociate cu îmbătrânirea. Deşi acesta este unul dintre cele mai utilizate metode actuale, autorii studiului recunosc că nu există încă un protocol ştiinţific universal acceptat pentru măsurarea îmbătrânirii biologice. Cercetarea a inclus 777 de persoane cu vârsta de peste 70 de ani din Elveţia, iar participanţii au fost împărţiţi în patru grupuri în care au beneficiat de "tratamente" diferite: 1 gram de omega-3 pe zi; 2.000 de unităţi internaţionale de vitamina D zilnic; Exerciţii fizice timp de 30 de minute, de trei ori pe săptămână; O combinaţie a celor trei. Rezultatele analizelor de sânge au arătat că omega-3 a încetinit îmbătrânirea biologică cu până la patru luni, indiferent de sex, vârstă sau indicele de masă corporală al participanţilor. În plus, combinaţia de omega-3, vitamina D şi exerciţii fizice a avut cel mai mare impact asupra: Încetinirii îmbătrânirii; Reducerii riscului de cancer; Îmbunătăţirii stării generale de sănătate.
Cercetătorii au concluzionat că fiecare dintre aceste intervenţii acţionează prin mecanisme diferite, dar complementare, având un efect sinergic asupra organismului.
• Rezultate promiţătoare, dar cu limitări
Deşi studiul sugerează beneficii clare ale omega-3 asupra procesului de îmbătrânire, autorii subliniază că există două limitări importante: Nu există un standard universal pentru măsurarea îmbătrânirii biologice; Studiul a fost realizat doar pe persoane de naţionalitate elveţiană, ceea ce poate limita generalizarea rezultatelor
Cercetătorii Heike Bischoff-Ferrari de la Universitatea din Basel şi Steve Horvath de la Altos Labs consideră că aceste rezultate sunt încurajatoare, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma efectele omega-3 asupra longevităţii. Studiile anterioare au demonstrat că restricţionarea calorică poate încetini îmbătrânirea, iar experimentele realizate pe animale au evidenţiat efectele pozitive ale vitaminei D şi omega-3 asupra acestui proces. Această nouă cercetare aduce noi dovezi în favoarea utilizării acestor suplimente pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos.
Opinia Cititorului