Acţionarii Transilvania Investments (TRANSI) sunt convocaţi pe 10 martie pentru aprobarea demarării unui program de răscumpărare a cel mult 185 de milioane de acţiuni proprii, echivalentul a 8,6% din capitalul social, conform unui raport al fondului publicat ieri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Titlurile vor fi răscumpărate la preţuri cuprinse între 0,3 lei şi 0,5 lei pe acţiune, valoarea agregată a programului fiind de până la 92,5 milioane de lei. Ieri, în a doua parte a sesiunii de tranzacţionare, acţiunile fondului se tranzacţionau la 0,396 lei pe unitate.
Conform raportării de la BVB, acţiunile vor fi răscumpărate din piaţă şi/sau prin desfăşurarea de oferte publice de cumpărare, inclusiv oferte publice de cumpărare realizate prin intermediul ofertelor publice de schimb. "În cazul în care societatea va desfăşura, în cadrul programului de răscumpărare, oferte publice de cumpărare realizate prin intermediul ofertelor publice de schimb, va oferi, în schimbul unui număr de până la 150 de milioane de acţiuni proprii, acţiuni ale societăţii THR Marea Neagră, listate pe piaţa reglementată operată de BVB, categoria standard, şi numerar pentru diferenţă", se menţionează în convocator.
Programul de răscumpărare va avea două scopuri:
(i) reducerea capitalului social prin anularea unui număr de până la 175 de milioane de acţiuni şi
(ii) distribuirea gratuită a zece milioane de acţiuni membrilor boardului, directoratului şi altor persoane în cadrul unui program Stock Option Plan.
"Implementarea programului de răscumpărare se va face din surse proprii ale societăţii care, pentru evitarea oricărei neînţelegeri, vor include acţiuni deţinute de societate la THR Marea Neagră (în cazul ofertelor publice de cumpărare realizate prin intermediul ofertelor publice de schimb, în conformitate cu prevederile legale aplicabile) şi numerar", se mai arată în convocator.
La jumătatea anului trecut, Transilvania Investments deţinea aproape 70% din THR Marea Neagră.
Tot la adunarea din 10 martie, acţionarii fondului alternativ de investiţii vor avea pe ordinea de zi contractarea de către Transilvania Investments a uneia sau mai multor finanţări în valoare totală de până la 200 de milioane de lei, pentru o durată ce nu poate depăşi cinci ani.
Finanţările, care pot fi obţinute de la bănci prin încheierea unuia sau a mai multor contracte, vor fi folosite pentru realizarea de investiţii de către Transilvania Investments.
"Societatea va emite şi/sau constitui orice tipuri de garanţii şi/sau ipoteci considerate necesare, utile şi/sau oportune de către directorat în legătură cu finanţările", se mai arată în raportul de la BVB.
Pentru anul trecut, Transilvania Investments a raportat un profit net preliminar de 105,9 milioane de lei şi un activ net de 1,88 miliarde de lei. Evaluarea bursieră a fondului de investiţii alternative se ridică la 845 de milioane de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2025, 01:18)
Am înțeles de ce cresc nejustificat acțiunile TRANSI. Totul sună a "jmechereală". TRANSI rămâne fără THR Marea Neagră și cu datorie la bănci. Niște "băieți deștepți" rămân cu acțiunile EFO și cu banii. ASF ar trebui să intervină!