Aociaţia Respo DEEE: Peste 61,3 de milioane tone de deşeuri vor fi generate până la finalului anului

F.D.
Miscellanea / 28 septembrie 2023

Aociaţia Respo DEEE: Peste 61,3 de milioane tone de deşeuri vor fi generate până la finalului anului

Anul 2023 se va încheia cu un record absolut la nivel mondial în ceea ce priveşte deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Omenirea va genera peste 61,3 de milioane de tone de astfel de deşeuri până la finalului anului, ceea ce înseamnă o cantitate de 15 ori mai mare decât greutatea Palatului Parlamentului din Bucureşti, care cântăreşte 4,1 milioane tone şi este cea mai grea clădire din lume, arată un comunicat de presă al Asociaţiei RESPO DEEE.

Potrivit sursei citate, doar 18 % dintre aceste deşeuri vor fi tratate şi reciclate în mod corespunzător. Reprezentanţii asociaţiei explică de ce aceste date sunt foarte îngrijorătoare şi de ce deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) sunt categoria de deşeuri cu cea mai mare rată de creştere la nivel global, asta în timp ce procesul de reciclare nu ajunge nici măcar la o cincime din cantitatea totală generată.

"Conform datelor oficiale, Palatul Parlamentului din Bucureşti cântăreşte 4,1 milioane de tone şi este cea mai grea clădire din lume. Imaginaţi-vă acum un munte de deşeuri de echipamente electrice, de 15 ori mai greu. Atât va genera omenirea în acest an, ceea ce înseamnă cu 3,9 milioane de tone DEEE-uri mai mult ca în 2021, când s-a generat 57,3 milioane de tone. Progresul tehnologic, trendurile, preţul tot mai mic al acestor produse, creşterea nivelului de trai, supraconsumul şi opţiunile limitate de reparaţie îi fac pe oameni să arunce repede produsele electrice şi electronice vechi, stricate sau mai puţin performante. În medie, cantitatea de DEEE-uri aruncată creşte de la un an la altul cu 2 milioane de tone şi va ajunge în anul 2030 la nu mai puţin de 70 de milioane de tone", declară Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Peste 50 de milioane de tone deşeuri electrice aruncate la gunoi, arse sau comercializate ilegal doar în 2023

Din această cantitate enormă de deşeuri, doar o mică parte ajunge să fie colectată, tratată şi reciclată corespunzător, şi acest lucru se întâmplă pentru că populaţia încă nu a deprins un comportament sustenabil de gestionare a DEEE-urilor şi încă nu există un sistem bine pus la punct, peste tot în lume, prin care echipamentele ieşite din uz pot fi predate şi tratate corespunzător.

"Doar 17,4% din cele 61,3 milioane de tone de deşeuri, care reprezintă un amestec de substanţe nocive şi materiale preţioase, vor fi colectate, tratate şi reciclate în mod corespunzător la nivel global. Restul de 50,6 milioane de tone vor fi fie aruncate la groapa de gunoi, arse sau comercializate ilegal şi tratate într-un mod nestandardizat, fie pur şi simplu depozitate în gospodării. Să ţinem cont că aceste deşeuri conţin elemente chimice periculoase pentru mediu şi sănătatea oamenilor, dar şi elemente care pot fi recuperate şi reutilizate pentru producţia altor echipamente", mai spune reprezentantul Asociatiei RESPO DEEE.

Chiar şi în Europa, care este lider mondial în reciclarea DEEE-urilor, doar 54% din deşeurile electrice sunt raportate oficial ca fiind colectate şi reciclate, asta în timp ce practica reciclării DEEE-urilor este complet străină în Statele Unite, China sau India, care se numără şi printre cele mai mari ţări generatoare de astfel de deşeuri.

"Nu exagerez când spun că, în mai puţin de 10 ani, Planeta va fi sufocată de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, asta pe lângă alte categorii de deşeuri menajere, textile, plastic sau sticlă. Cel puţin 50 de milioane de astfel de tone de deşeuri ajung acum anual la gunoi, în sol sau în ape şi amenintă astfel echilibrul regnului uman şi animal. Reciclarea trebuie să devină o politică globală, iar asta în cel mai scurt timp. Se tot vorbeşte despre încălzirea globală, iar procesul de reciclare joacă un rol important în acţiunea de prevenţie. Pentru producţia de noi echipamente electrice este nevoie de resurse, care se extrag prin minerit, iar despre această activitate se ştie că este foarte poluantă. Prin reciclare încurajăm economia circulară, iar astfel o mare parte din resurse se vor întoarce în circuitul de producţie, iar emisia de gaze cu efect de seră va fi redusă semnificativ", mai explică Cristian Pocol.

Câte deşeuri generează România şi ţările europene

Europenii sunt mari consumatori de tehnologie, de produse pe care obişnuiesc să le înlocuiască des cu noi modele, astfel că există o preponderenţă spre a genera mari cantităţi de deşeuri de echipamente electrice şi electronice.

Norvegia este ţara care produce în prezent cele mai multe deşeuri electrice, 26 kg pe cap de locuitor, potrivit unui studiu efectuat de Global E-waste Monitor. Totuşi, situaţia se va îmbunătăţi considerabil deoarece ţara a luat măsuri pentru a îmbunătăţi gestionarea DEEE-urilor, printr-un plan prin care companiile care produc echipamente electrice sau electronice şi baterii ajută la finanţarea industriei deşeurilor electronice şi a reciclării.

Marea Britanie se află în prezent pe locul 2, cu 23,9 kg de DEEE-uri pe cap de locuitor şi se estimează că la anul va urca pe poziţia numărul 1, înlocuind Norvegia.

Pe locul 3 în Europa, în clasamentul ţărilor care generează cele mai multe DEEE-uri, se află Elveţia, cu 23.4 kg pe cap de locuitor.

Cu 7 kilograme de DEEE-uri generate pe cap de locuitor, România se află pe locul 21 în Europa, însă suntem codaşi la reciclare, pentru că rata reciclării nu depăşeşte 25%, cu toate că norma impusă de Uniunea Europeană este de 65% pentru colectare şi 80% pentru tratare şi reciclare. Această normă este însă contestată de foarte multe ţări în prezent, fiind imposibil de realizat chiar şi de către cele mai dezvoltate şi evoluate naţiuni din Europa.

"Chiar şi în cantităţi atât de mici de DEEE-uri generate anual, cu o rată medie de 25% suntem codaşii Europei la capitolul reciclare, iar asta pentru că mulţi oameni păstrează în casă echipamentele ieşite din uz ori le aruncă la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător. Totul se reduce la educaţie şi să înţelegem cum facem rău mediului, chiar fără să ştim. Nu este dificil să ne schimbăm comportamentul pentru a fi responsabili faţă de societate şi mediu", explică preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb