Ansamblul de fântâni din zona Piaţa Unirii este reabilitat din fondurile Apa Nova, iar compania a declarat că starea de degradare a celor 17 fântâni din centrul Capitalei este avansată, nemaifiind reabilitate de peste 30 de ani, astfel că se poate reţine în noua lucrare, cel mult 10% din partea placată, infomrează News.ro.
Lucrările au început în 8 mai, iar Apa Nova spune că fântânile nu vor fi demolate integral, ci doar porţiuni din zidurile de îmbinare, iar procesul include repararea sau refacerea pereţilor laterali ai fântânilor, care includ ornamente şi elemente arhitecturale, dar şi înlocuirea instalaţiilor, echipamentelor, luminilor, camerelor tehnice, placărilor, mozaicurilor, şi a altor elemente arhitecturale ori ornamentale din interiorul fântânilor perimetrale.
Conform sursei citate, starea de degradare a construcţiilor este avansată, întrucât nu au fost renovate în totalitate de peste 30 de ani, ci au avut loc doar intervenţii punctuale.
Reprezentanţii Apa Nova au declarat, prin intermediul unui comunicat de presă: "Din cauza uzurii fizice avansate, se poate reţine în nouă lucrare cel mult 10% din partea placată. Zidul de îmbinare dintre fântâni va comportă lucrări de demolare deoarece tehnologia care va fi inclusă în fântână din cadrul noului proiect impune existenţa unei suprafeţe plane neobturată de pereţi. Acest perete este singura zonă care comportă astfel de intervenţii".
Lucrările au ca termen de finalizare luna septembrie, iar alimentarea cu apa a fântânilor se va întrerupe în acest interval. De asemenea, există posibilitatea ca traficul să fie restricţionat temporar pe prima bandă.
"În urma modernizării, fântânile din acest perimetru vor deveni un punct central de atracţie urbană, ce va oferi bucureştenilor un spectacol de apă, lumini şi muzică, în patru regimuri de funcţionare: regim de zi, seară, respectiv noapte, de luni până vineri, iar în weekend va funcţiona în regim de spectacol stradal", susţine sursa citată.
Valoarea lucrărilor se ridică la şapte milioane de euro, fiind făcute de Apa Nova, în baza obligaţiilor asumate prin contractul de concesiune cu Primăria Capitalei.