Tăierea contribuţiilor la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), propusă de Ministerul Finanţelor Publice (propunerea iniţială: de la 2,5 la 0,5%) va provoca noi pierderi de sute de milioane de euro şi reduceri de pensii de până la 30-40%, susţine Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România.
"În pofida tuturor argumentelor tehnice prezentate de specialişti în ultimele trei săptămâni, Guvernul României încă nu a renunţat la ideea reducerii contribuţiei virate către Pilonul II de pensii private obligatorii, plănuind astfel să naţionalizeze Pilonul II şi să amaneteze viitorul a peste cinci milioane de salariaţi cărora le-a garantat la lansarea sistemului, în 2008, că vor putea obţine o pensie decentă din sistemul privat", se spune într-un comunicat al APAPR, citat de Agerpres.
Potrivit asociaţiei, anul trecut Pilonul II a încasat prima lovitură grea din partea Guvernului, prin îngheţarea contribuţiei la 2% (în locul unei creşteri la 2,5%, conform legii), cel mai redus nivel din Europa şi din lume. Prin această măsură, cei 5 milioane de contributori au pierdut deja 200 de milioane de euro în 2009 şi 2010, iar măsura le va produce în continuare pierderi de încă 800 de milioane de euro până în 2017. Pe termen lung, măsura din 2009 va reduce pensiile private ale românilor cu până la 15%.
"Printr-o nouă afectare a Pilonului II, Guvernul ar reuşi ceea ce nicio ţară din lume nu a încercat: să taie şi pensiile celor care încă nu sunt pensionari, amanetând viitorul de dragul evitării unor reforme necesare în prezent. Guvernul nu a inclus însă această idee în scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional, deşi ea vizează un domeniu vital de politică publică în zona socială, încercându-se probabil amputarea viitorului a cinci milioane de contributori fără ştiinţa instituţiilor financiare internaţionale, care în prezent finanţează România", afirmă APAPR.
APAPR propune ca Guvernul României să solicite Eurostat, Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional ca toate contribuţiile virate către Pilonul II de pensii private să fie exceptate de la calculul deficitului bugetar, conform practicilor europene şi internaţionale.
"Pilonul II nu este o cheltuială, ci o investiţie pe termen lung, iar o asemenea măsură, care este acceptată pentru statele Europei Occidentale, va fi susţinută de APAPR în cadrul discuţiilor de la Bruxelles din luna iunie, organizate de Federaţia Europeană a Pensiilor Private (EFRP)", potrivit comunicatului.
De asemenea, APAPR propune finanţarea deficitului bugetar temporar creat de Pilonul II conform planurilor făcute în 2007-2008 şi memorandumului încheiat de guvern cu Banca Mondială - prin emisiuni de titluri de stat pe termen lung (10-15 ani) şi din veniturile din privatizarea companiilor unde statul mai deţine încă pachete de acţiuni.
Tăierea a două procente din contribuţia Pilonului II ar "economisi" statului, în 2010, 660 de milioane de lei, respectiv 1,4% din deficitul total.