APC, AURSF şi GCCC au încheiat un parteneriat strategic

Alexandru Costea
Bănci-Asigurări / 19 noiembrie 2015

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) au convenit încheierea unui parteneriat strategic "în scopul susţinerii eficiente a intereselor consumatorilor utilizatori de servicii financiare", arată un comunicat de presă.

Potrivit sursei, în cadrul primei întâlniri, s-au luat în discuţie "o serie de chestiuni de maximă importanţă pentru consumatorii utilizatori de servicii financiare".

Participanţii au convenit să solicite Parlamentului adoptarea de urgenţă a legii care va reglementa conversia în lei a creditelor în CHF şi să susţină poziţia AURSF-GCCC în cadrul dezbaterilor care vor avea loc pe această temă la Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor.

De asemenea, s-a convenit susţinerea comună a proiectului de lege privind darea în plată, recent aprobat de Senat şi care urmează să intre curând în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor.

Participanţii la întâlnire au reiterat opoziţia lor fermă la orice tentativă de modificare a legii 193/2000, urmând să solicite în acest sens Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor să renunţe la examinarea acestui proiect de lege.

"O atenţie specială a fost acordată în cadrul întâlnirii recentei reglementări a soluţionării alternative a litigiilor în domeniul bancar. S-a stabilit participarea comună la şedinţele comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, în vederea depunerii de amendamente care să corecteze neconcordanţele existente în actuala formă a Ordonanţei 38 faţă de prevederile Directivei 11/2013.

În plus, s-a stabilit iniţierea de demersuri comune, inclusiv pe calea instanţelor judecătoreşti, în vederea clarificării modului în care s-a făcut desemnarea şi validarea membrilor Colegiului de coordonare a Centrului SAL din domeniul bancar, precum şi respectarea condiţiilor prevăzute de Ordonanţa 38, având în vedere lipsa totală de transparenţă în care s-a desfăşurat acest proces, numele membrilor fiind dezvăluite de un articol din presă.

Participanţii la întâlnire şi-au exprimat profunda îngrijorare şi în ceea ce priveşte funcţionarea prezentă şi viitoare a acestui organism, precum şi în legătură cu reglementarea activităţii corpului de conciliatori care urmează să analizeze litigiile dintre consumatori şi bănci, având în vedere lipsa oricărei informaţii publice privind activitatea desfăşurată până în prezent, deşi există informaţii credibile care plasează demararea activităţii Colegiului la începutul lunii octombrie.

În contextul schimbării intempestive a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), pentru a evita producerea pe viitor a unor asemenea situaţii, participanţii au hotărât adoptarea unui Apel pentru crearea unei autorităţi pentru protecţia consumatorilor autonome şi independente de interesele politice (similară BNR, ASF, ANCOM, ANRE, Consiliul Concurenţei, etc.). Apelul adresat Guvernului, Parlamentului şi partidelor politice este deschis pentru semnare tuturor celor interesaţi", conform reprezentanţilor debitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb