APC avertizează cu privire la achiziţiile online din Marea Britanie


Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 17 mai 2021

APC avertizează cu privire la achiziţiile online din Marea Britanie

Asociaţia Pro Consumatori (APC) trage un semnal de alarmă cu privire la cumpăraturile online din Marea Britanie în valoare mai mare de 150 euro, conform unui comunicat de presă.

''Atenţie la cumpăraturile online din Marea Britanie în valoare mai mare de 150 euro, dacă produsele nu sunt fabricate în Marea Britanie!

Indiferent de valoarea cumpărăturilor din Marea Britanie se completează de consumator documentele de vămuire a mărfurilor!

Dacă v-aţi propus să faceţi cumpărături online de pe site-uri din Marea Britanie, atunci trebuie să ştiţi că au apărut costuri suplimentare. De ce? Pentru că este o consecinţă a ieşirii britanicilor din Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2021. La acest moment, la cumpărăturile online din Marea Britanie se aplică aceleaşi taxe produselor cumpărate online de la comercianţi cu amănuntul din afara Uniunii Europene. Pentru a evita situaţiile neplăcute trebuie să citiţi cu mare atenţie termenele şi condiţiile, dar şi informaţiile despre livrarea produselor'', precizează sursa citată.

Potrivit Asociaţiei Pro Consumatori, taxele pe care aţi putea să le plătiţi pentru produse comandate online de pe site-urile din Regatul Unit sunt următoarele:

1. TVA - Când veţi cumpăra online de pe un site din Marea Britanie va trebui să plătiţi TVA, la fel ca înainte de Brexit. TVA-ul se plăteşte la punctul de vânzare (pe site) sau firma poate solicita operatorului poştal sau curierului să perceapă TVA-ul în numele său, la momentul livrării produsului către consumator.

2. Accize - atunci când comandaţi produse din tutun sau alcool din Marea Britanie.

3. Taxe vamale - atunci când valoarea totală a produselor comandate depăşeşte 150 Euro şi dacă produsele nu au fost fabricate în Marea Britanie (trebuie plătite taxe vamale când intră pe teritoriul UE).

Accizele şi taxele vamale se plătesc pe baza unei facturi trimise de autorităţile vamale, de operatorul poştal sau curier. Contravaloarea facturii trebuie plătită înainte de livrarea produselor.

4. Comisioane vamale - Ar trebui să cunoaşteţi faptul că puteţi plăti astfel de comisioane percepute de operatorul poştal sau curier pentru serviciile de vămuire. Acest cost suplimentar poate fi facturat de operatorul poştal sau curier.

''Trebuie să cunoaşteţi faptul că şi produsele pentru care nu se percep taxe vamale (atunci cand produsele au o valoare mai mică de 150 Euro) sunt supuse vămuirii.

De reţinut! Toate site-urile care vând mărfuri în UE au obligaţia de a informa consumatorii cu privire la preţul total al produselor cu includerea impozitelor şi a oricărei alte taxe. Dacă aceste taxe nu pot fi calculate în avans, consumatorul trebuie informat că s-ar putea să plătească taxe suplimentare. Solicitaţi informaţii pentru a estima cât va trebui să plătiţi în plus!'', au transmis reprezentanţii APC.

"Pe perioada crizei sanitare generată de virusul SARS-CoV-2 restricţiile referitoare la închiderea unor magazine fizice, precum şi cele referitoare la programul de funcţionare al acestora, i-a determinat pe consumatorii români să folosească mai mult facilităţile comerţului electronic. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în anul 2020 a generat începând cu 1 ianuarie 2021 unele modificări ale regulilor aplicabile comerţului electronic pentru consumatorii din Uniunea Europeană care fac achiziţii din Marea Britanie. Orice achiziţie realizată prin intermediul comerţului electronic este însotită de completarea următoarelor documente: Declaraţie pe proprie răspundere că veţi folosi în scop personal produsele achiziţionate online din Marea Britanie; Instrucţiuni de vămuire prin care mandataţi sau nu firma de curierat să plătească contravaloarea taxelor vamale. În caz că NU mandataţi firma de curierat cu plata taxelor vamale lucrurile se complică pentru consumator în sensul realizării altor formalităţi, cum ar fi obţinerea codului EORI; Copie după cartea de identitate a consumatorului; Completarea declaraţiei GDPR. În concluzie, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a generat mai multă birocraţie pentru consumatorul din Uniunea Europeană atunci când face cumpărături online din Marea Britanie." Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb