APC solicită demisia ministrului Sănătăţii

T.T.
Miscellanea / 1 februarie 2019

Sorina Pintea (Sursa foto: Twitter)

Sorina Pintea (Sursa foto: Twitter)

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a constatat că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, nu a folosit mecanismele şi resursele de care dispune Ministerul Sănătăţii pentru a gestiona corespunzător criza apei din Bucureşti, potrivit unui comunicat al instituţiei remis, astăzi, Redacţiei noastre.

Într-o sesizare primită de către Asociaţia Pro Consumatori, se scria: "Prin prezentul email vă sesizez faptul că de ieri am simţit că apa de la robinet miroase puternic a clor. Eu o folosesc pentru a spăla vasele, pentru a prepara cafeaua şi mâncarea. Tot de ieri, după ce am consumat cafea şi ciorbă făcută în casă cu apă de la robinet, atât eu, cât şi soţul am simţit durere puternică de cap, durere moderată de stomac, gust de clor în gură. Nu am făcut legătura cu apa decât astăzi, când am simţit din nou aceleaşi simptome, slăbiciune puternică (senzaţie de cădere), oboseală, iar mie îmi vine să vomit. De asemenea, astăzi am citit despre faptul că Apa Nova a mărit cantitatea de clor din apa pe care ne-o furnizează. Am sunat tot astăzi la Apa Nova şi am reclamat acest lucru, telefonic mi s-a confirmat că ar fi mărit cantitatea de clor, însă au afirmat că acest lucru nu ne pune în pericol sănătatea. Date însă fiind simptomele pe care le avem, atât eu, cât şi sotul, precum şi faptul că noi suntem atenţi mereu la alimentele consumate (termene de valabilitate, calitate) şi mâncăm numai mâncare gătită acasă, toate acestea par să confirme că apa de la robinet are o cantitate de clor mai mare care face rău organismului uman.

Reclamaţia mea la Apa Nova a fost înregistrată, astăzi, cu nr. 31378064. Nu am, însă, încredere că vor rezolva imparţial situaţia, astfel încât vă rog să faceţi analizele de rigoare care se impun pentru a ne confirma sau infirma faptul că în apa de la chiuvetă este o cantitate mai mare de clor care ne face rău.

De asemenea, vă rog să-mi spuneţi dacă pot consuma în momentul acesta apă de la chiuvetă, atât eu, cât şi familia)."

Atribuţiile Ministerului Sănătăţii, în materie de supraveghere şi control al apei potabile, se exercită prin autoritatea de sănătate publică a Municipiului Bucureşti şi prin Insitutul Naţional de Sănătate Publică, spun reprezentanţii Asociaţiei.

Autoritarea de sănătate publică a municipiului Bucureşti asigură supravegherea şi controlul monitorizării calităţii apei potabile, în scopul verificării faptului că apa distribuită consumatorului se conformează la cerinţele de calitate şi nu creează riscuri pentru sănătatea publică.

Autoritatea de sănătate publică a municipiului Bucureşti trebuie să asigure disponibilitatea informaţiei în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, avizarea consumatorilor despre posibilele efecte asupra sănătăţii şi despre măsurile de remediere luate sau care se impun a fi luate de către autorităţile competente ori de către consumatorii în cauză. Informaţia trebuie să fie corectă, clară, furnizată la timp şi actualizată, se mai subliniază în comunicat.

Producătorii de apă potabilă, distribuită prin sistem public, trebuie să asigure accesul populaţiei la datele privind calitatea apei potabile produse, să permită inspecţia de către reprezentanţii populaţiei la orice oră acceptabilă, la cel puţin un birou de relaţii cu publicul, să afişeze programul şi numărul de telefon la care se pot obţine date despre calitatea apei potabile produse şi distribuite.

Apa de la robinet trebuie să fie sanogenă şi curată, adică: să fie lipsită de microorganisme, paraziţi sau substanţe care, prin număr sau concentraţie, pot constitui un pericol potenţial pentru sănătatea umană; parametrii chimici analizaţi să se încadreze sub concentraţia maximă admisă prevăzută de Legea privind calitatea apei potabile.

În apa potabilă furnizată prin sistemul centralizat sunt permise într-o anumită concentraţie, următoarele substanţe: acrilamida, arsen, benzene, bor, bromate, cadmiu, clorura de vinil, cianuri totale, crom total, cupru, 1,2 dicloretan, epilclorhidrina, fluoruri, hidrocarburi policiclice aromatice, mercur, nichel, nitraţi, nitriţi, pesticide, plumb, seleniu, stibiu, tricloretena, tetracloretena şi trihalometani.

Monitorizarea calităţii apei potabile se asigură de către producător, distribuitor şi de autoritatea de sănătate publică a municipiului Bucureşti. Producătorii de apă potabilă în sistem centralizat au obligaţia de a publica lunar pe site-ul acestora buletinele de analiză a apei furnizată consumatorilor.

Având în vedere cele de mai sus, Asociaţia Pro Consumatori solicită Ministerului Sănătăţii să procedeze la prezentarea către opinia publică a rezultatelor buletinelor de analiză ale probelor de apă prelevate de către Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, prin publicarea acestora pe site-ul instituţiei şi la luarea măsurilor legale care se impun în astfel de situaţii.

"Niciun alt aliment nu e ingerat zilnic într-o cantitate aşa de mare. Acest lucru ne obligă să acordăm o atenţie deosebită apei. Este inadmisibil faptul că dna. ministru Sorina Pintea nu a folosit forţa de constrângere a statului în această situaţie pentru a prezenta opiniei publice adevărul despre apa furnizată în sistem centralizat locuitorilor oraşului Bucureşti în aceste zile. Din comunicatul Ministerului Sănătăţii reiese că a avut loc o contaminare a apei cu amoniu şi că s-a folosit o cantitate mai mare de clor de către producătorul şi distribuitorul de apă al oraşului. Până în acest moment, Ministerul Sănătăţii a prezentat informaţiile despre apa contaminată doar la nivel general şi nu a făcut publice buletinele de analize realizate de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.", declară Costel Stanciu, preşedinte APC.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Să fie demisa, pentru ca este o pesedista vicleană, care ascunde multe adevăruri, despre si in acest minister al sănătății, pozand că se implică in tot si-n toate, dar in realitate ascunde gunoiul sub pres.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb