APC: Sute de mii de copii au consumat de sărbători portocale cu pesticide

G.B
Miscellanea / 7 ianuarie 2022

Sute de mii de copii au consumat de sărbători portocale cu pesticide

Sute de mii de copii au consumat de sărbători portocale cu pesticide respectiv dimetoat şi chlorpirifos, peste valorile admise, conform unui comunicat al APC.

Potrivit sursei citate, Asociaţia Pro Consumatori (APC) solicită primului ministru, Nicolae Ciucă trimiterea corpului de control la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor în vederea realizării unei anchete care să facă lumină cu privire la o serie de aspecte ce ţin de siguranţa naţională în ceea ce priveşte modul în care ANSVSA a întreprins toate măsurile legale cu care a fost împuternicită prin legislaţia aplicabilă acesteia în vederea protejării sănătăţii de-a lungul întregului lanţ alimentar - adică în fiecare etapă a procesului de producţie, de la fermă la consumator - prevenind contaminarea alimentelor şi promovând igiena alimentară şi informarea transparentă a consumatorilor cu privire la alimente pe care acestia le vor consuma, în general, dar şi cu privire la nota de retragere de la comercializare şi rechemare de la consumatori din data de 6 ianuarie 2022 a unor cantitati neprecizate de portocale care conţin două pesticide, respectiv dimetoat şi chlorpirifos, peste valorile admise.

"Asociaţia Pro Consumatori solicită ANSVSA să facă cunoscut opiniei publice răspunsurile la următoarele întrebări:

Care a fost cantitatea de portocale cu reziduuri de pesticide (dimetoat şi chlorpirifos) peste limita maxim admisă, vândută în perioada 23 decembrie 2021 - 5 ianuarie 2022 de SC Carrefour Romania SA în cele 152 de magazine ale sale din cantitatea totală de 12,4 tone cu care s-a aprovizionat?

Care sunt magazinele din judeţele Dâmboviţa şi Ilfov în care s-a distribuit în vederea comercializării cantitatea de 7,6 tone de portocale cu pesticidele dimetoat şi chlorpirifos peste limita maxim admisă de legislaţia în vigoare?

Ce cantitate de portocale cu pesticide dimetoat şi chlorpirifos peste limita maxim admisă a fost vandută în judeţele Dâmboviţa şi Ilfov în perioada 23 decembrie 2021 - 5 ianuarie 2022?

De ce pe site-ul ANSVSA nu apar şi magazinele din judeţele Dâmboviţa şi Ilfov unde s-au vândut în perioada sărbătorilor de iarnă (23 decembrie 2021 - 5 ianuarie 2022) portocale cu pesticidele dimetoat şi chlorpirifos peste limita maxim admisă de legislaţia în vigoare?

Care a fost nivelul de pesticid dimetoat găsit în aceste portocale?

Care a fost nivelul de pesticid chlorpirifos găsit în aceste portocale?

Care sunt organele abilitate sesizate de domnul Mihai Ponea, vicepreşedinte ANSVSA cu privire la suspiciunea de fraudă realizată în acest caz, respectiv modificarea ţării de origine a portocalelor de către importator?

Totodată, Asociaţia Pro Consumatori, solicită Primului Ministru, prim-ministrului Nicolae Ciucă să numească urgent un preşedinte la ANSVSA, unde din data de 17 noiembrie 2021 când a fost demis preşedintele Robert Viorel Chioveanu conducerea acestei instituţii este asigurată de un triumvirat format din 3 vicepreşedinţi.

"Fructele aduse din afara Uniunii Europene au mari probleme în privinţa conţinutului ridicat de reziduuri de pesticide, valorile identificate fiind de zeci de ori mai mari decât limita maxim admisă! Din păcate, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu doreşte să pună capăt acestui comerţ toxic pentru consumatorii din România aşa cum a făcut Bulgaria în anul 2020 când a transmis pe platforma europeană a Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (SRAAF) 162 de alerte referitoare la legumele şi fructele din Turcia. Conform raportului aferent anului 2020 privind situaţia alertelor de pe platforma SRAAF publicat de Comisia Europeană reziduurile de pesticide se situează pe locul 2 în top 10 pericole pentru produsele alimentare comercializate în ţările Uniunii Europene! În anul 2020 s-au transmis de către celelalte ţări membre ale Uniunii Europene 667 alerte referitoare la depăşirea nivelului maxim admis de reziduuri de pesticide din fructele şi legumele comercializate în Uniunea Europeană", a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte Asociaţia Pro Consumatori", menţionează sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Umanitatea nu invata din greseli...tot folosesc pesticide.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb