APC: Umilirea consumatorilor de către ANSVSA

G.B
Miscellanea / 21 ianuarie 2022

Umilirea consumatorilor de către ANSVSA

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a luat act cu surprindere de nota de retragere de la comercializare şi rechemare de la consumatori a produsului roşii, origine Turcia, lot 60-19, importator SC Fidan Fruct Expert SRL, de pe site-ul ANSVSA din data de 18 ianuarie 2022, conform unui comunicat al APC.

Potrivit suresi citate, în urmă cu trei zile ANSVSA a publicat pe site-ul autorităţii o notă de rechemare de la consumatori a unor cantităţi neprecizate de roşii care conţineau două pesticide (clorotalonil şi chlorpirifos) peste limita maxim admisă de 0,01 mg/kg care au fost comercializate în 29 de magazine din 14 judeţe în perioada 17 decembrie 2021 - 4 ianuarie 2022. Totodată, consumatorii care au achiziţionat roşii în perioada 17 decembrie 2021 - 4 ianuarie 2022 din acele magazine situate în cele 14 judeţe sunt rugaţi să le aducă până la data de 25 ianuarie 2022 la punctul de lucru al SC Fidan Fruct SRL situat în Afumaţi pe şoseaua Linia de Centură Dreapta, nr. 92, complex SU Market, Stand A21, judeţul Ilfov. Atenţie, în nota de rechemare de la consumatori nu se menţionează nimic de rambursarea sumelor aferente achiziţiei de roşii cu pesticide!

"Având în vedere cele menţionate în nota de rechemare, Asociaţia Pro Consumatori solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să răspundă printr-un comunicat de presă la următoarele întrebări:

1.De ce acest anunţ s-a făcut public la 14 zile de la identificarea pesticidelor în lotul de roşii distribuit în cele 29 de magazine din 14 judeţe?

2.Care a fost cantitatea de roşii cu reziduuri de pesticide (clorotalonil şi chlorpirifos) peste limita maxim admisă, vândută în perioada 17 decembrie 2021 - 4 ianuarie 2022 în cele 29 de magazine din cele 14 judeţe?Vă solicităm să prezentaţi o situaţie pentru fiecare magazin în parte!

3.Care a fost cantitatea de roşii cu reziduuri de pesticide (clorotalonil şi chlorpirifos) peste limita maxim admisă, retrasă de la comercializare din cele 29 de magazine situate în cele 14 judeţe? Vă solicităm să prezentaţi o situaţie pentru fiecare magazin în parte!

4.Care a fost nivelul de pesticid clorotalonil găsit în aceste roşii?

5.Care a fost nivelul de pesticid chlorpirifos găsit în aceste roşii?

6.Unde s-a realizat neutralizarea cantităţilor de roşii cu cele două pesticide peste nivelul maxim admis şi retrase din cele 29 de magazine situate în cele 14 judeţe? Vă solicităm să prezentaţi o situaţie pentru fiecare centru de neutralizare din cele 14 judeţe!

7.Care a fost cuantumul amenzii aplicate SC Fidan Fruct Expert SRL?

Din păcate, ANSVSA nu dă dovada de transparenţă în acţiunile de control, evită să facă publice informaţii esenţiale pentru consumatori cu privire la fructele şi legumele identificate cu pesticide peste nivelul maxim admis de normele europene, cum ar fi: nivelul de pesticide identificat în loturile verificate, nivelul maxim admis pentru fiecare pesticid din loturile verificate, cantitatea comercializată de fructe/legume cu pesticide peste limita maxim admisă, cantitatea de legume/fructe cu pesticide peste limita maxim admisă retrasă de la comercializare, respectiv neutralizarea cantităţilor confiscate.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor încurajează acţiunile care pun în pericol sănătatea şi viaţa consumatorilor", menţionează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb