APCPR salută publicarea proiectului de OUG referitor la pesta porcină africană

S.B.
Miscellanea / 25 martie 2021

APCPR salută publicarea proiectului de OUG referitor la pesta porcină africană

APCPR salută publicarea în transparenţă decizională a proiectului de OUG pentru aprobarea Planului de măsuri de urgenţă pentru supravegherea, prevenirea şi controlul pestei porcine africane în România şi pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Pentru prima dată în cei peste 3 ani şi jumătate de la apariţia Pestei Porcine Africane (PPA) pe terioriul României, instituţiile cu rol în gestionarea acestei boli s-au aşezat la masă şi au decis să îşi asume împreună acest plan absolut esenţial pentru stoparea şi controlul PPA.

De la începutul anului 2021, România a înregistrat 281 noi focare de boală la porcul domestic din care aproximativ 97% se regăsesc în gospodăriile populaţiei, fapt ce prefigurează un viitor întunecat pentru producţia de porcine din România, cu afectarea economică a tuturor fermierilor şi tipurilor de exploataţii, indiferent de mărime sau sistem de creştere, cu un impact social care cu greu va putea fi depăşit în următorii ani.

Proiectul de OUG pune în practică măsurile recomandate de misiunile de audit ale Comisiei Europene din perioada 2018-2020 şi cele pe care membrii asociaţiei le-au solicitat şi le consideră necesare pentru controlul şi stoparea bolii atât la porcul domestic, cât şi la mistreţi. Prin acest proiect de act normativ, se va reglementa modul în care se pot produce şi comercializa porci în diverse sisteme de creştere şi în toate tipurile de exploataţii existente pe teritoriul României şi se vor adopta reguli cu privire la gestionarea mistreţilor, aceştia fiind unul dintre principalii vectori de difuzare şi menţinere a bolii în teritoriu.

Proiectul de OUG stabileşte atribuţii şi competenţe pentru fiecare autoritate a statului cu rol în gestionarea bolii. Astfel, toate autorităţile naţionale şi locale trebuie să îşi asume atribuţiile şi competenţele ce le revin, să elaboreze norme de aplicare care să fie puse în practică cât mai urgent, într-un efort conjugat de combatere a PPA.

Proiectul de OUG publicat în transparenţă decizională reprezintă pentru fermieri primul semnal de intrare într-o normalitate europeană şi, la acest moment, singura speranţă pentru securizarea producţiei de carne la nivel naţional şi evitarea falimentului.

APCPR solicită autorităţilor adoptarea în regim de urgenţă a acestui act normativ şi publicarea normelor de aplicare în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui proiect de OUG.", se arată în comunicatul APCPR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb