Apel de proiecte pentru producţia de semiconductori

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 18 ianuarie 2022

Florin Spătaru, ministrul Economiei

Florin Spătaru, ministrul Economiei

Ministerul Economiei a deschis, ieri, apelul de preselecţie pentru potenţialii participanţi la Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică şi Tehnologia Comunicaţiilor (IPCEI ME-CT). Obiectivul acestui apel este de a sprijini dezvoltarea domeniului microelectronicii în România, abordând una dintre provocările existente la nivelul UE privind necesitatea dezvoltării unităţilor de producţie a semiconductorilor.

"Aşa cum am promis, am deschis apelul de preselecţie pentru întreprinderile, companiile şi centrele universitare interesate să aplice pentru accesarea fondurilor de 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.

Ministerul Economiei a publicat metodologia finală şi documentele care trebuie să însoţească aplicaţiile potenţialilor participanţi la Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică şi Tehnologia Comunicaţiilor IPCEI ME-CT.

Proiectul se adresează atât întreprinderilor mari, IMM-urilor şi întreprinderi nou-înfiinţate, care pot fi participanţi direcţi /indirecţi, cât şi organizaţiilor de cercetare (institute de cercetare, universităţi), care pot fi doar participanţi indirecţi. Toţi aplicanţii trebuie sa facă parte din lanţul valoric al microelectronicii, de la cercetare la materii prime, procesare, reciclare.

"România are o tradiţie în domeniul microelectronicii, dar în ultima perioadă am devenit integratori. Cumpărăm produse pe care le integrăm în ansamble sau subansamble şi apoi le exportăm. Ne dorim să dezvoltăm prin acest program un ecosistem care să includă companii mari, IMM-uri, centre de dezvoltare naţională şi universităţi pentru a asigura produsele necesare pentru industria auto şi alte sectoare ale economiei naţionale", a precizat, recent, într-o conferinţă de presă, ministrul Florin Spătaru.

Prin acest program ar urma să fie realizate trei centre de producţie, precum şi centre de dezvoltare-inovare în jurul universităţilor din ţara noastră.

"Sunt componente pentru industria auto, dar nu numai. Vorbim despre producători mari care vor să îşi dezvolte aceste capacităţi de producţie şi cu siguranţă nu se vor opri doar la industria auto. În agricultură avem nevoie de semiconductori. Agricultura românească nu mai funcţionează aşa cum funcţiona în urmă cu 20 sau 30 de ani; are nevoie de automatizare, are nevoie de produse care să utilizeze astfel de materiale", a mai spus ministrul economiei.

El a menţionat că, din informaţiile pe care le are, peste 20 miliarde euro reprezintă exporturi în sectorul electronic.

Proiectele care vor primi sprijin financiar trebuie să aibă o puternică componentă inovatoare, care să avanseze stadiul de dezvoltare a tehnologiei şi pot include investiţii necesare pentru realizarea primei aplicări industriale - first industrial deployment- care se integrează în obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT.

Aplicaţiile participanţilor vor fi redactate în limba engleză şi vor fi transmise online, până la data limită, 07 februarie 2022 ora 10, pe platforma înfiinţată de Ministerul Economiei. După transmiterea aplicaţiei, fiecare solicitare primeşte un număr unic de înregistrare. Aplicaţiile transmise după termenul limită nu sunt eligibile. Aplicaţiile se vor transmite asumate prin semnatură digitală precum şi în format editabil, în două arhive distincte.

Decizia de a desemna participantul direct şi/sau indirect are caracter provizoriu. Decizia finală se va emite potrivit deciziei Comisiei Europene privind IPCEI ME/CT şi ulterior prin Hotărâre de Guvern privind participarea României în IPCEI ME/CT precum şi alocarea fondurilor rezervate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ţinând seama de mijloacele financiare disponibile, de obiectivele politicii de ajutor de stat şi de reglementările în vigoare aplicabile.

Implementarea acestui apel este prevăzută în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 9 (Suport pentru Sectorul Privat, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, Investiţia 4. Proiecte transfrontaliere şi multinaţionale - Procesoare cu consum redus de energie şi cipuri semiconductoare) şi reprezintă un instrument pentru a facilita participarea României la un proiect de anvergură ce reuneşte peste 100 de companii din toată Europa. Totodată, reuneşte resurse financiare, cunoştinţe şi expertiză la nivel european, cu implicarea întregului ecosistem (inclusiv start-up-uri, IMM-uri şi întreprinderi mari).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb