Pentru o mai bună promovare a muncii decente pentru toţi, Parlamentul European cere Statelor Membre şi celor candidate să ratifice şi să aplice pe deplin toate convenţiile în materie, stabilite de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM). Deputaţii europeni cer, totodată, programe concrete pentru condiţii decente de muncă, salarii adecvate, şi oportunităţi pentru tineri şi persoanele în vârstă.
Marie Panayotopoulos-Cassiotou (PPE-DE, EL), al cărei raport privind condiţiile decente de lucru a fost adoptat ieri la Strasbourg, regretă faptul că multe ţări nu au ratificat Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, protecţia maternităţii şi a lucrătorilor imigranţi. Raportul său cere Statelor Membre şi ţărilor candidate să ratifice şi să aplice pe deplin toate aceste convenţii, considerând că ele ar trebui să fie şi parte a politicilor Europene de vecinătate şi externe.
Deputaţii consideră că Uniunea ar trebui să stabilească mecanisme de monitorizare a evoluţiei comerţului în paralel cu condiţiile decente de muncă, atât la nivel European cât şi la nivel internaţional.
Conceptul de muncă decentă cuprinde mult mai multe elemente decât simpla garantare a normelor fundamentale în domeniul muncii - el include alegerea liberă şi productivitatea la locul de muncă, drepturi la locul de muncă, protecţia socială şi dialogul social, precum şi integrarea dimensiunii egalităţii între sexe.
Munca decentă tinde, însă, să fie dispreţuită şi subminată din cauza deschiderii unor noi pieţe ieftine ale forţei de muncă şi a încercării aferente de a exploata dumpingul "lucrativ" în domeniul forţei de muncă, care a luat forme foarte îngrijorătoare, în special datorită relocării (uneori la scară largă) a întreprinderilor europene.