Debitele râurilor vor fi în creştere, din cauza precipitaţiilor, gradul de umplere a lacurilor administrate de Hidroelectrica este de 60%, iar nivelul Dunării la Cernavodă asigură funcţionarea în deplină siguranţă a reactoarelor în perioada următoare, informează Administraţia Naţională Apele Române. În urma ploilor abundente din ultimele zile, se poate vorbi despre o refacere a regimului hidrologic, precizează un comunicat al Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR).
Directorul general al ANAR, Marius Postelnicescu, anunţă că, deocamdată, nu se aplică "Planul de restricţii şi folosire a apei în perioadele deficitare". "În principalele 36 de lacuri de acumulare, există o rezervă de apă suficientă pentru următoarele 50 de zile, în volum total de 2,75 miliarde de metri cubi, în condiţiile în care cerinţa totală a folosinţelor de apă în trimestrul III este de circa 2,2 miliarde de metri cubi", a declarat Postelnicescu, citat în comunicat.
De asemenea, potrivit ANAR, cota Dunării înregistrată ieri în secţiunea Cernavodă este de -92 cm, în condiţiile în care cota de avertizare pentru centrala nuclearelectrică este de -165, iar cota de oprire pe cale administrativă este de -186 cm. În aceste condiţii, există o rezervă de circa 94 de cm, iar funcţionarea centralei nucleare este realizată în deplină siguranţă în perioada următoare. Pentru ziua de miercuri, 8 august, gradul de umplere a lacurilor administrate de ANAR este de 67%, iar cel al lacurilor administrate de Hidroelectrica este de 60%.
Debitele au fost în creştere şi pentru râurile din bazinele hidrografice Jiu, Oltul mijlociu şi inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi pe râurile din Dobrogea, însă sunt sub cotele de atenţie. Debitele vor fi în creştere în bazinele hidrografice Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi pe râurile din Dobrogea, creşteri mari înregistrându-se pe cursurile superioare ale râurilor din zona Carpaţilor Orientali, pe Siret şi Prut la intrarea în ţară, ca urmare a precipitaţiilor din Ucraina.
Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a precizat, ieri, că nu se pune problema declanşării stării de secetă pe râurile interioare, întrucât, deşi debitele acestora sunt scăzute, nu au atins valori critice care să impună aplicarea planurilor de restricţii şi folosire a apei în perioadele deficitare.
Marţi, directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, declara că Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor şi Administraţia Naţională Apele Române sunt la un pas de a declara stare de secetă pe unele râuri interioare, situaţie în care Hidroelectrica va fi absolvită de obligaţiile contractuale privind livrarea energiei către consumatorii eligibili şi către alţi furnizori de electricitate.
În urmă cu o lună, ministrul economiei, Varujan Vosganian, declara că, în a doua jumătate a lunii august, ar putea apărea probleme la reactorul 1 de la Cernavodă, din cauza nivelului scăzut al Dunării.