APELUL DE PROIECTE S-A ÎNCHEIAT Aplicaţiile depuse pe Start-up Diaspora intră în perioada de evaluare

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 4 octombrie 2022

Aplicaţiile depuse pe Start-up Diaspora intră în perioada de evaluare

Bugetul alocat acestui program se ridică la 20 milioane lei, sumă din care vor fi finanţate minimum 1000 de proiecte

Peste 1200 de certăţeni români aflaţi în diaspora au solicitat finanţare prin programul Start-up Nation Diaspora, termenul limită pentru depunerea proiectelor încheindu-se aseară la ora 20. Prin acest program, viitorii antreprenori pot obţine finanţare de până la 200.000 lei pentru investiţii în echipamente, utilaje, sisteme regenerabile de energie, etc. Înscrierile au fost efectuate exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, programul fiind lansat în 19 iulie.

"Le mulţumesc tuturor românilor din diaspora care au ales să aplice în cadrul Pilonului II Start-Up Nation - Diaspora şi care, astfel, au hotărât să înceapă o afacere aici, acasă. Antreprenoriatul românesc este mereu deschis în faţa unor noi idei, concepte şi perspective, inspirate inclusiv de modelele cunoscute în afara graniţelor. Prin infuzia de capital, în valoare maximă 200.000 lei/beneficiar, ne dorim să promovăm tot mai mult curajul şi iniţiativa", a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului şi turismului.

Iniţial, aplicaţia urma să fie închisă la 1 septembrie, dar termenul a fost prelungit până la 3 octombrie, ora 20. Decizia de prelungire a termenului a fost luată în contextul în care o parte dintre persoanele care şi-au înfiinţat întreprinderi şi care au dorit să aplice au întâmpinat greutăţi în obţinerea documentelor care să ateste domiciliul sau rezidenţa în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii, fiind întărită de dorinţa de a atrage un număr cât mai mare de români din diaspora, care să obţină o şansă reală de dezvoltare în antreprenoriatul autohton, prin intermediul finanţării nerambursabile oferite în cadrul programului.

În cadrul ediţiei din acest an a Start-up Nation şi Start-up Diaspora s-a acordat un punctaj suplimentar proiectelor green, fiind punctate mai bine şi investiţiile care aduc plus valoare, investiţiile inovative, digitalizarea şi pregătirea antreprenorială. Un alt criteriu important de punctare a proiectelor depuse va fi valoarea cofinanţării, cofinanţare ce poate fi între 5% şi 15% din valoarea proiectului. De altfel valoarea cofinanţării în investiţia de echipamente constituie şi prim criteriu de departajare în caz de egalitate la punctarea proiectelor.

Fiecare proiect va avea o componentă digitală obligatorie de 5000 euro, dar principalele cheltuieli eligibile vor fi cele cu echipamentele tehnologice. Din grantul de maxim de 200.000 lei, 30.000 lei vor putea fi plătiţi ca salariu pentru un angajat, iar 60.000 lei pentru doi angajaţi. Suma maximă pentru consultanţă va fi 10.000 lei.

Bugetul total alocat pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora este de 20.031.000 lei, dar acesta poate fi suplimentat.

Perioada de implementare a proiectelor declarate câştigătoare este de un an de la momentul semnării contractului de finanţare. Plata primei tranşe din suma alocată unui proiect depinde în mare măsură de momentul depunerii de către beneficiari a documentaţilor necesare pentru decont, deoarece investiţia se face de intermediari, prin intermediul finanţării bancare, cu garanţia FNGCIMM. După depunerea proiectelor, în termen de 60 de zile are loc evaluarea acestora, iar primele cereri de plată ar putea fi depuse în cursul lunii decembrie 2022 sau cel mai târziu la începutul anului 2023.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb