Apetitul pentru achiziţia de locuinţe rămâne ridicat în perioada pandemiei

G.U.
Comunicate de presă #Construcţii / 16 iulie 2020

Apetitul pentru achiziţia de locuinţe rămâne ridicat în perioada pandemiei

Apetitul pentru achiziţia de locuinţe rămâne ridicat, în condiţiile în care peste 80% dintre cei care voiau să îşi cumpere o casă sau un apartament înainte de pandemie îşi menţin această intenţie, punând însă accent pe confort, un spaţiu mai mare de locuit şi pe existenţa grădinilor, a teraselor şi a parcurilor, în defavorea locaţiei, arată un studiu realizat de JLL, în parteneriat cu Storia.ro, conform unui comunicat de presă.

Astfel, potrivit studiului derulat în luna iunie, doar 16% dintre cei care intenţionau să-şi cumpere o locuinţă înainte de izbucnirea crizei COVID-19 au declarat că au încetat să mai caute în această perioadă.

Atunci când vine vorba de a alege între locaţie şi un spaţiu de locuit mai mare, 84% dintre respondenţi ar prefera mai mult confort şi spaţiu, în defavoarea unei locaţii mai centrale, în timp ce 11% ar dori o locaţie centrală, în detrimentul unui spaţiu mai mare, a adăugat sursa.

Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania, a declarat: "Rezultatele studiului sunt încurajatoare pentru piaţa rezidenţială locală, care este extrem de sensibilă la orice modificare la nivelul veniturilor populaţiei, a comportamentului băncilor etc. Aşa cum era de aşteptat vedem o scădere a intenţiei de cumpărare însă în opinia noastră, reducerea este absolut normală având în vedere efectele pe care această criză le-a avut asupra întregii economii şi societăţi în ansamblu."

Dintre cei care aveau în intenţie să achiziţioneze o locuinţă înainte de pandemie, circa 65% căutau casă, iar restul apartamente.

Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania, a declarat: "Remarcăm o creştere a apetitului pentru case, punându-se accent pe case cu gradină sau terase, în ansambluri rezidenţiale cu parcuri, spaţii verzi, piaţă, supermarket şi scoală. 25% dintre cei care înainte de pandemie căutau apartamente, acum oscilează între apartament şi vilă, iar alţi 7,5% caută să achiziţioneze o vilă. Întrebarea care se ridică: este piaţa rezidenţială din Bucureşti pregătită să răspundă cererii de vile?"

Potrivit comunicatului, comportamentul potenţialilor cumpărători s-a modificat după criza COVID-19, în sensul că dintre cei care voiau să cumpere o casă, 66% şi-au menţinut această opţiune, 13% au renunţat să mai caute, 15% oscilează acum între apartament şi casă, 4,2% sunt interesati să închirieze o locuinţă, iar 3% vor să cumpere un apartament.

În cazul celor care doreau un apartament, 43% şi-au păstrat intenţia, 16% au renunţat momentan la planurile de investiţie, în timp ce 25% oscilează acum între a achiziţiona un apartament sau o casă, 7,4% vor acum să cumpere o casă, iar 1% intentionează să se mute cu chirie.

Rezultatele studiului arată că cele mai importante aspecte care sunt luate în calcul la alegerea unei locuinţe sunt, în ordinea preferinţelor:

1 compartimentarea eficientă

2 calitatea construcţiei şi a finisajelor

3 existenţa unui spaţiu exterior (grădină / terasă)

4 confortul sporit (luminozitate, izolaţie, intimitate etc.)

5 existenţa spaţiilor anexe (locuri de parcare, boxe)

De asemenea, top 5 facilităţi dorite de cumpărători într-un ansamblu rezidenţial includ, în ordinea preferintelor:

1 spaţii verzi / parcuri

2 piaţă / supermarket

3 şcoală

4 locuri de joacă

5 farmacii

Deşi majoritatea respondenţilor a lucrat de la locul de muncă în perioada impunerii condiţiilor de restricţie, pentru cei care au lucrat de acasă, percepţia asupra locuinţei s-a schimbat, astfel că 30% dintre aceştia îşi doresc o cameră în plus pentru a-şi amenaja biroul, în timp ce 43% ar vrea o gradină sau o terasă.

Mihai Sava, Real Estate Business Manager OLX Group, a declarat: "Nu a fost o surpriză pentru noi să vedem că oamenii îşi doresc locuinţe mai mari şi nu mai pun atât de mult accent pe locaţie. Toate studiile arată că lucrul de acasă va rămâne o componentă importantă a modului de muncă şi că cei mai mulţi angajaţi vor lucra şi în perioada următoare cel puţin 1-2 zile pe săptămână de acasă, atunci când natura muncii o va permite. Acest lucru se va traduce pe piaţa rezidenţială prin modificarea tendinţelor din ultimii ani: locuinţa nu trebuie să fie neapărat lângă birou, esenţial este să ofere spaţii verzi şi facilităţi pentru copii."

Studiul a fost realizat în luna iunie 2020, pe un eşantion de peste 25.000 de persoane, utilizatori Storia.ro şi OLX.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Hmm! In conditile in care locurile de munca/salarile sunt mai nesigure/mai mici "apetitul pentru achiziţia de locuinţe rămâne ridicat, în condiţiile în care peste 80% dintre cei care voiau să îşi cumpere o casă sau un apartament înainte de pandemie îşi menţin această intenţie, punând însă accent pe confort, un spaţiu mai mare de locuit şi pe existenţa grădinilor, a teraselor şi a parcurilor...."

    Ba mai mult, ".... 84% dintre respondenţi ar prefera mai mult confort şi spaţiu....." adica mai multi bani, mai multa indatorare; din credite, bineanteles.

    Deci, dragi romani: indatorati-va, indatorati-va, indatorati-va!. Lenin. 

    1. E momentul marelui TUN. Neghiobii nu s-au trezit și prima casa va fi și ultima pentru cei mai mulți. Hai că arunca guvernul 140 mii euro din elicopter că tot romanul să tragă la jug. Nu sunt bani de alocații și pensii în schimb pentru bănci si dezvolatori, fara numar. La case fraților, e super oferta!

      Cei 140 de mii de euro sunt tot pentru jmecheri (organe si inalti functionari de stat, privati din corporatii cu salarii mari). Romanul de rand nu isi permite asa ceva. Trebuie subventionati bogatii, ca au viata grea.

    Pai este si normal, daca iti pierzi locul de munca, de nervi, iti cumperi casa. Era si logic sa fie asa.

    1. Da ! Pentru ca îți petreci tot timpul acasă ...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb