APLICAREA LEGII INSOLVENŢEI PERSOANELOR FIZICE, DIN NOU AMÂNATĂ  Piperea: "Guvernul va emite un proiect legislativ pentru corectarea Legii insolvenţei personale"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 26 iulie 2017

Aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice urmează să fie din nou amânată, în şedinţa de Guvern din această săptămână, la cererea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după cum ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea, consilier onorific al primului ministru pe probleme de fiscalitate, bănci, piaţă de capital şi insolvenţă.

Domnia sa a scris, pe pagina de Facebook: "Aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice se amână. Nu există logistică, suficienţi judecători specializaţi şi personal administrativ necesar aplicării legii. De altfel, cum am spus încă de acum doi ani, este vorba de o lege nefuncţională. Ea va trebui corectată în timp rezonabil, pentru a putea fi un instrument real de restructurare a datoriilor sau, după caz, de descărcare de datorii a simplilor particulari supra-îndatoraţi".

Gheorghe Piperea ne-a precizat că urmează ca Executivul să avanseze un proiect legislativ care să modifice actuala Lege a insolvenţei, astfel încât să o facă "funcţională": "Vor fi reparate aspectele care au nevoie de acest lucru.

Vor fi reformulate acele reguli referitoare la excluderea de la beneficiul procedurii de insolvenţă, unele dintre ele fiind neconstituţionale. Unele termene trebuie să fie reduse. Legea, aşa cum este făcută, trimite direct la o comisie, deşi oamenii au dreptul constituţional la o instanţă. În plus, nu există o metodă clară de aplicare a acesti legi. O lege simplă şi uşor de aplicat, aşa cum era proiectul scris de mine şi care a rămas blocat în Parlament, a fost înclouită cu o lege care îţi dă impresia că este făcută special să nu poată fi aplicată. Părerea mea este că mai bine să avem o amânare mai lungă a termenului de aplicare a ei, decât mai multe amânări mai scurte".

Intrarea în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice a fost amânată de mai multe ori, prima dată în decembrie 2015, pe motiv că nu există fondurile şi logistica necesare pentru aplicarea noilor reglementări, dar şi din cauza lipsei normelor metodologice de aplicare.

În prima jumătate a lunii iunie 2017, Guvernul a aprobat normele metodologice pentru aplicarea acestei legi, care stabilesc modalitatea de desfăşurare a şedinţelor de conciliere, modul de comunicare cu debitorul şi creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii şi pentru lichidator, precum şi cuantumul minim şi maxim al acestor onorarii.

"Odată cu adoptarea normelor metodologice, Legea insolvenţei persoanelor fizice devine un sprijin real pentru românii aflaţi în necaz financiar", a transmis, atunci, senatorul PSD Ana Birchall, care a iniţiat această lege, în anul 2014.

Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost adoptată în Parlament în data de 20 mai 2015.

Legea prevede ca cetăţenii aflaţi în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina lor, să îşi poată reeşalona obligaţiile de plată pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, ce poate fi prelungită cu 12 luni. Potrivit legii, debitorul poate solicita începerea procedurii de insolvenţă dacă este în incapacitate de a-şi achita datoriile în decurs de 90 de zile de la data scadentă a acestora. Astfel, cei care îşi declară insolvenţa sunt protejaţi de executarea silită şi orice astfel de procedură aflată în curs de desfăşurare se suspendă pe durata insolvenţei, conform textului legislativ. De asemenea, nu se vor acumula dobânzi penalizatoare, penalităţi sau alte tipuri de costuri suplimentare la datoriile existente la data deschiderii procedurii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb