Aplicaţia Warifa evaluează riscul utilizatorului de a dezvolta boli cronice

A.P.
Miscellanea / 22 martie 2021

Aplicaţia Warifa evaluează riscul utilizatorului de a dezvolta boli cronice

Dezvoltarea unei aplicaţie accesibilă de pe smartphone care permite evaluarea riscului de a dezvolta boli netransmisibile, cum ar fi bolile cronice cardiovasculare şi respiratorii, tumorile şi diabetul, precoce şi "adaptate", scrie g4media.

Acesta este obiectivul proiectului Warifa, născut la iniţiativa a 12 centre din şase ţări, inclusiv Italia, în cadrul programului de cercetare Horizon 2020 al Uniunii Europene, unde experţii în inteligenţă artificială, biostatistică şi matematică aplicată, vor colabora cu experţi în medicină, epidemiologie, sociologie şi comunicare, transmite agenţia ANSA, citată de Rador.

Scopul proiectului este de a oferi cetăţenilor un instrument pentru a se informa despre riscul de a dezvolta o anumită boală, de a afla dacă se va agrava una deja diagnosticată, sau de a contracta mai multe boli în acelaşi timp. Punând accent pe melanom şi pe diabet, aplicaţia va oferi însă şi un set personalizat de recomandări privind stilul de viaţă, în baza profilului individual de risc.

În acelaşi timp, aplicaţia, care ar putea fi şi un instrument util pentru a reduce presiunea asupra serviciilor de sănătate, poate fi utilizată de grupuri vulnerabile, cu risc ridicat sau greu accesibile, motivându-i pe utilizatori să-şi îmbunătăţească obiceiurile de viaţă şi, atunci când este necesar, sfătuindu-i să contacteze specialişti din sistemul de sănătate.

La proiect, care este coordonat de Centrul Norvegian pentru Cercetarea E-sănătăţii, participă instituţii ştiinţifice din România, Spania, Irlanda, Norvegia şi Finlanda, dar şi Italia, cu Institutul "Mauro Picone" pentru Aplicaţii de Calcul al Consiliului Naţional de Cercetare (CNR) şi matematicianul Giovanni Sebastiani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb