• Moneda unică se apropie de 1,36 dolari
Moneda împărţită de 17 state din Uniunea Europeană a câştigat 3% în raport cu dolarul anul acesta, ceea ce poate face mai puţin competitive exporturile regiunii şi asta în condiţiile în care slăbirea livrărilor către exterior este una dintre problemele zonei euro, aflată în recesiune.
Euro a început să câştige teren în ianuarie, faţă de moneda americană, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a semnalat că nu-şi va relaxa politica monetară în viitorul apropiat. Ulterior, euro şi-a păstrat cursul ascendent, în condiţiile în care preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că "cei mai întunecaţi nori de deasupra zonei euro s-au risipit datorită paşilor decisivi de anul trecut, iar Europa pare să fi depăşit cel mai dificil moment al crizei datoriilor suverane". Un alt impuls a venit în momentul în care Mario Draghi a anunţat că băncile care au împrumutat pes-te 1.000 de miliarde euro de la BCE prin programele de refinanţare pe termen lung derulate cu 13 luni în urmă vor rambursa anticipat sume cu mult peste aşteptări.
Săptămâna aceasta, euro a depăşit pragul de 1,35 dolari pentru prima oară după luna decembrie 2011, în baza anunţului privind creşterea pes-te aşteptări a încrederii în economia zonei euro. Ieri, după un scurt declin, moneda unică a revenit pe curs ascendent, apropiindu-se de 1,36 dolari. La ora 10.08, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,3574 dolari, mai mare cu 0,1% faţă de ziua precedentă.
În opinia analiştilor, a venit timpul ca BCE să intervină, respectiv să abandoneze "agenda de consolidare" a monedei unice. Specialiştii spun că vor fi tot mai multe presiuni în acest sens asupra BCE.
Aprecierea consemnată de euro anul acesta a urmat câştigului generat anul trecut de anunţul BCE privind programul de achiziţii nelimitate de obligaţiuni ale ţărilor puternic îndatorate. Deşi acest program nu a fost activat, el a susţinut evoluţia monedei unice, iar de la momentul la care a fost anunţat - în iulie - şi până în prezent, euro a urcat cu aproape 12% raportat la dolar.
"Din punct de vedere economic, Europa nu este într-o poziţie mai bună decât era în urmă cu şase luni", declară, citat de presa străină, Reto Feller, director al departamentului de tranzacţii valutare din cadrul "Westpac Bank" Londra. Reto Feller adaugă: "În câteva săptămâni vom ajunge la un nivel la care oficialii ar putea să devină mai «deschişi» în privinţa aprecierii euro".
Feller aşteaptă ca euro să ajungă la un curs de aproximativ 1,37 dolari, după care va urma o corecţie.
La rândul său, Shant Movsesian, strateg în cadrul "4Cast" Ltd. din Londra, afirmă: "Nimeni nu crede cu adevărat că redresarea din Europa este una masivă, sustenabilă. Vom asista la multe suişuri şi coborâşuri, iar euro va rămâne, probabil, la nivelul actual pe tot parcursul trimestrului întâi".
Luna trecută, banca americană de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. anticipa că, în perioada următoa-re, euro va urca la nivelul maxim al ultimelor 14 luni, respectiv 1,37 dolari.
Amintim că, în ianuarie, fostul lider al grupului miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogroup), Jean-Claude Juncker, atrăgea atenţia că aprecierea euro faţă de dolar - consemnată în ultimele şase luni - reprezintă o nouă ameninţare la adresa economiei europene acum, când dă semne de redresare. În opinia lui Juncker, cursul euro este "periculos de ridicat".
Economia zonei euro va scădea cu 0,3% anul acesta, potrivit estimărilor BCE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de y în data de 01.02.2013, 10:19)
de speculatori nu e scris nimic in articol?
sau pe euro-dolar nu se speculeaza!