APRILIE FINANCIAR Luna aprilie în cifre

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 mai 2020

Marcel Vela

Marcel Vela

1 aprilie

- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,5646 lei, conform BNR.

- Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,8246 RON, potrivit BNR.

2 aprilie

- Este aprobată OUG nr. 42 privind programul IMM Invest. Conform programului, IMM-urile pot beneficia de credite bancare între 500.000 lei şi 10 milioane lei, în condiţii preferenţiale, pentru continuarea activităţii şi plata personalului pe perioada pandemiei de Covid-19. Valoarea programului - 15 miliarde lei.

- Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 225,8515 lei, potrivit BNR.

3 aprilie

- Legea iniţiată de PSD pentru amânarea ratelor bancare a trecut de Camera Deputaţilor, care a fost forul decizional.

4 aprilie

- Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, emite Ordonanţa militară nr. 7/2020, prin care este instituită carantina totală în oraşul Ţăndărei. Prin aceeaşi ordonanţă s-au înăsprit controalele silvice pe drumurile naţionale şi judeţene şi a fost mărită valoarea sancţiunilor contravenţionale sau penale aplicate.

6 aprilie

- Liderul PSD Marcel Ciolacu ameninţă cu o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, care ar puta fi depusă în luna mai, după încetarea stării de urgenţă.

10 aprilie

- Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, emite Ordonanţa militară nr. 8/2020, care stabileşte că pieţele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgenţă şi interzice total exportul de cereale.

- Dolarul atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noatră: 4,4115 lei, conform BNR.

14 aprilie

- Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că prelungeşte starea de urgenţă cu încă 30 de zile, până în 14 mai.

16 aprilie

- Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, anunţă ordonanţa militară nr.9/2020, prin care este anulată măsura interzicerii exportului de cereale.

17 aprilie

- Ministerul Finanţelor Publice anunţă un deficit bugetar de 18,06 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB, pentru primul trimestru din 2020.

18 aprilie

- Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit perspectiva de rating a ţării noastre de la stabilă la negativă, pe fondul impactului pandemiei de COVID - 19 asupra finanţelor publice, în perioada următoare.

23 aprilie

- Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul spitalului Matei Balş din Bucureşti, a fost demis de la conducerea Comisiei de management clinic şi epidemiologic al Covid-19, din Ministerul Sănătăţii. În locul său a fost numită Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

- Premierul Ludovic Orban salută demiterea lui Adrian Streinu-Cercel, ca urmare a ceea ce domnia sa a numit "grozăviile" pe care acesta le-a inclus în documentul numit "Vacanta Mare", un plan controversat cu privire la măsurile ce ar trebui luate pentru combatarea epidemiei de coronavirus.

- Parlamentul şi-a reluat parţial activitatea fizică, după cinci săptămâni de absenţă. Dezbaterile şi votul se desfăşoară tot online, în clădire fiind prezenţi doar o parte din parlamentari.

- Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,6058 lei, potrivit datelor BNR.

24 aprilie

- Asociaţia Română a Băncilor (ARB) anunţă că instituţiile noastre de credit au soluţionat, până la acestă dată, peste 65% din cele aproximativ 270.000 de solicitări primite de la clienţii persoane fizice şi juridice pentru suspendarea obligaţiilor de plată lunare din contractele de credit încheiate cu acestea, totalizând, astfel, 175.000 de soluţionări, iar restul fiind în curs de procesare.

- La cererea ministrului de Interne, Marcel Vela, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) închide platformele romania-veche.ro şi justitiarul.ro, ro pentru distribuirea de informaţii false legate de pandemia de coronavirus.

- Dolarul ajunge la cel mai ridicat curs al lunii faţă de leu: 4,4984 RON, conform BNR.

- Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 249,9219 lei, conform BNR.

25 aprilie

- Agenţia de evaluare financiară Moody's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a ţării noastre la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, dar a modificat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă.

- ANCOM închide site-ul Ortodoxinfo.ro, pentru fake news.

- Conform autorităţii, acest site "prezintă informaţii vădit false, care au potenţialul să creeze comportament social nejustificat şi panică în rândul cetăţenilor".

27 aprilie

- Ministrul de Interne, Marcel Vela, a decis relaxarea restricţiei de deplasare pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani şi a introdus, prin ordonanţa militară nr. 10/2020, încă două intervale orare în care aceştia pot ieşi din casă: 7:00-11:00 şi 19:00-22:00.

- Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că anul şcolar se va încheia pe 12 iunie, fără ca elevii să mai meargă în unităţile de învăţământ, care rămân închise până la toamnă.

- SIF Moldova a eliminat din Actul Constitutiv pragul de deţinere de 5%.

28 aprilie

- Sunt depuse primele cereri online pe site-ul dedicat programului IMM Invest.

- Preşedintele Klaus Iohannis susţine prima conferinţă de presă de după decretarea stării de urgenţă, în 16 martie, anunţând că din 15 mai va începe relaxarea graduală a restricţiilor impuse de carantină şi că prima măsură luată va fi deplasarea liberă în interiorul localităţilor, fără declaraţie pe propria răspundere.

- Klaus Iohannis anunţă posibilitatea ca din 15 mai starea de urgenţă să fie înlocuită cu starea de alertă.

- Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declară că autorităţile se aşteaptă să fie înregistrat, la sfârşitul lunii aprilie, vârful pandemiei de coronavirus în ţara noastră.

- Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, după o şedinţă a conducerii partidului, că social -democraţii vor depune la Camera Deputaţilor şi la Senat două moţiuni simple împotriva miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii. Moţiunea împotriva ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, are legătură cu site-ul IMM Invest, care nu a fost funcţional aproape o lună după lansarea sa, în timp ce ministrului Agriculturii, Adrian Oros, PSD îi reproşează că nu a luat măsuri în ceea ce priveşte seceta şi exportul de cereale.

- Preşedintele Pro România, Victor Ponta, spune că actualul premier, Ludovic Orban, "este o cauză pierdută" şi ar trebui dat jos prin moţiune de cenzură, iar apoi votat un guvern de uniune naţională.

- La SIF Oltenia au loc două adunări paralele ale acţionarilor, având cvorumuri diferite şi hotărâri opuse, în condiţiile în care o serie de investitori prezenţi la sediul societăţii, între care grupul format din SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), nu au reuşit să intre în clădire deoarece votaseră deja prin corespondenţă. Aceştia, împreună cu reprezentaţii unor fonduri de investiţii, au organizat o şedinţă separată.

- Euro atinge cursul maxim al lunii faţă de leu: 4,8436 lei, potrivit cifrelor BNR.

29 aprilie

- Preşedintele Klaus Iohannis critică dur adoptarea tacită de către Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, act normativ respins în aceeaşi zi de Senat, care a fost forul decizional.

- Legea pentru reechilibrarea contractelor de credit rezultată din amendarea legii dării în plată a fost adoptată în plenul Camerei Deputaţilor.

30 aprilie

- Autorităţile anunţă că numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 ajunge la 12.240. De la începutul pandemiei au fost înregistrate, în ţara noastră, 695 de decese, iar peste 4.000 de persoane au fost vindecate. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României erau, la finele lunii aprilie, 12.053 de persoane în carantină instituţionalizată, iar alte 22.229 - în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

- BET, principalul coş de acţiuni de la BVB, care include cele mai tranzacţionate 17 titluri, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 4,63% luna trecută, la 7.978,64 puncte, iar BET-XT, ce reflectă comportamentul celor mai lichide 25 de titluri ale pieţei noastre, cu 4,55%, la 734,19 puncte.

- Cu un avans de 19,09%, până la 78,6 lei, acţiunile Conpet sunt titlurile cu cea mai mare creştere din structura indicelui BET, în luna aprilie.

- Tot în aprilie, titlurile MedLife au urcat cu 18,93%, la 33,3 lei, acţiunile Alro - cu 18,92%, la 1,54 lei, cele ale Sphera Franchise Group - cu 17,06%, la 14,75 lei.

- Cu o scădere de 3,75%, la 11,3 lei, acţiunile BRD - Groupe Societe Generale sunt titlurile cu cea mai mare scădere din indicele BET, în aprilie.

- Titlurile OMV Petrom, care deţin cea mai mare pondere în indicele BET-NG, au urcat în aprilie cu 10,34%, la 0,32 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb