APRILIE FINANCIAR Sectorul energetic a ţinut la suprafaţă indicii BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2022

Sectorul energetic a ţinut la suprafaţă indicii BVB

Creştere de 5,51% pentru BET-NG şi scădere de 0,69% în cazul BET-FI Prime Transaction: "Cronicizarea conflictului din Ucraina, mediul puternic inflaţionist ce determină creşterea dobânzilor şi sentimentul negativ din piaţă au constituit o combinaţie toxică pentru burse în aprilie"

Energia şi utilităţile au menţinut, în aprilie, indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la un nivel apropiat de cel de la finele lunii anterioare, într-un climat general neprielnic pieţelor de acţiuni, care se confruntă cu scăderi de la începutul anului, ce au accelerat în ultimele săptămâni.

Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide 20 de acţiuni de la BVB, a încheiat luna aprilie la 12.723 de puncte, cu 0,09% peste nivelul de la finalul lui martie, în timp ce indicele energetic BET-NG s-a apreciat cu 5,51%, până la 906 puncte, îndeosebi pe fondul evoluţiei acţiunilor Romgaz (SNG) şi Transgaz (TGN).

Scăderi severe în Statele Unite

În Statele Unite, principalii indici s-au depreciat puternic luna trecută. Dow Jones a avut un declin 4,9%, în timp ce Nasdaq Composite, ce reuneşte companiile din sectoare intensive în cunoaştere, a căror evaluare este puternic dependentă de ratele dobânzii, a coborât cu 13,3%, luna trecută, situându-se în prezent în ceea ce generic este denumită o piaţă "bear".

De partea noastră a Atlanticului, unde companiile din sectoare defensive sunt mult mai importante în structura indicilor, scăderile au fost mai reduse. Indicele pan-european Stoxx 600 a avut un recul de 1,2%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt s-a depreciat cu 2,2%, în aprilie.

Echipa de la Prime Transaction a scris, într-un raport săptămânal publicat la finele lunii trecute: "Cronicizarea conflictului din Ucraina, mediul puternic inflaţionist ce determină creşterea dobânzilor şi sentimentul negativ din piaţă au constituit o combinaţie toxică pentru pieţele bursiere internaţionale în luna aprilie".

Aprecieri cu două cifre pentru Transgaz şi Romgaz

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-XT, ce reuneşte cele mai lichide 30 de titluri ale pieţei noastre, a urcat cu 0,32%, la 1.107 puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a scăzut cu 0,86%, până la 2.371 de puncte, în aprilie.

Sectorul energetic a ţinut la suprafaţă indicii BVB

Acţiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz au încheiat luna trecută la 240,5 lei, în creştere 12,91%, în vreme ce pentru titlurile producătorului Romgaz avansul a fost de 12,36%, până la 45 de lei.

Sunt evoluţii care apar în contextul unui cumul de factori interni şi externi. Rusia este cel mai mare producător de gaz din lume şi aprovizionează o bună parte din ţările europene, dar din cauza războiului început de Moscova în Ucraina livrările către Europa sunt tot mai problematice. Pe de o parte ţările de pe continent vor să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc, iar pe de altă parte Kremlinul se foloseşte de poziţia pe care o are în încercarea de a contracara sancţiunile ce-i sunt impuse de ţările vestice, ce asfixiază economia Rusiei. În aceste condiţii preţul gazelor naturale a atins noi recorduri în aprilie.

În plus, preţurile acţiunilor celor două companii au fost inflenţate, probabil, şi de ultimele noutăţi ale proiectului privind legea offshore, care recent a fost adoptat de Senat iar acum urmează dezbaterile din Camera Deputaţilor. Nu în ultimul rând, Romgaz şi Transgaz vor plăti dividende acţionarilor, cu randamente de 8% în cazul producătorului şi de 6% pentru transportator, faţă de preţurile acţiunilor de la finele lunii trecute.

Într-o lună în care preţul petrolului în plan internaţional nu a avut oscilaţii semnificative, preţul acţiunilor OMV Petrom (SNP) a urcat cu 2,13%, la 0,48 de lei. Compania, care va fi partener cu Romgaz în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, va plăti un dividend cu un randament brut de 7,1%.

La capitolul creşteri se remarcă acţiunile Digi Communications (DIGI), care au urcat cu 6,92% luna trecută, până la 41,7 lei, fără motive fundamentale evidente şi pe volume scăzute. Alte acţiuni din prima ligă a bursei noastre care au avut aprecieri de peste 2%, în aprilie, sunt Sphera Franchise Group (SFG), ce au urcat cu 2,58%, la 15,9 lei şi Bursa de Valori Bucureşti, al căror avans a fost de 3,6%, până la 28,8 lei.

Cădere de 12,3% pentru Purcari, companie situată în Republica Moldova

Dacă conflictul din Ucraina a dus la creşteri pentru acţiunile companiilor energetice, pentru altele efectul a fost puternic negativ. Titlurile Purcari Wineries (WINE) au coborât cu 12,34%, luna trecută, până la 9,73 de lei, în condiţiile în care producătorul de vinuri se află în Republica Moldova, ţară faţă de care există temeri privind o invazie a Rusiei.

Acţiunile MedLife (M) s-au depreciat cu 10,53%, la 20,4 lei, în vreme ce titlurile TeraPlast (TRP) au scăzut cu 7,53%, până la 0,761 lei, în ambele cazuri pe volume reduse comparativ cu cele obişnuite pentru aceşti emitenţi.

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a scăzut cu 5,5%, acţiunile Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 2,46%, la 2,38 de lei, în vreme ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au scăzut cu 3,32%, până la 16,9 lei, ambele bănci urmând să plătească dividende şi acţiuni gratuite, în cazul instituţiei din Cluj.

Discount-uri de tranzacţionare între 62% pentru SIF Banat-Crişana şi 50,5% în cazul Evergent Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut în aprilie cu 0,69%, la 50.265 puncte, pe fondul scăderii titlurilor FP, Transilvania Investments (TRANSI) şi SIF Oltenia (SIF5).

La finele lunii trecute, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a limitat sever pachetul pe care Hidroelectrica poate să-l listeze pe o bursă străină, la doar o zecime din porţia pe care FP se pregăteşte să o scoată la vânzare. Astfel, dacă va vinde un pachet de 15% din companie, Fondul va putea lista doar 1,5% pe o bursă străină, iar dacă îşi va vinde întreaga deţinere, de 20%, proporţia pe care o poate plasa în străinătate este de 2%.

În zona SIF-urilor, cel mai important eveniment al lunii a fost votul pentru dividende a acţionarilor SIF Banat-Crişana (SIF1), după şapte ani de secetă, în urma presiunii şi acuzaţiilor lansate de un grup de acţionari persoane fizice.

La finele lunii, discount-urile de tranzacţionare dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net se situau între 62% pentru SIF Banat-Crişana şi 50,5% în cazul Evergent Investments, în timp ce pentru titlurile FP, diferenţa relativă dintre preţ şi VUAN era de 12%.

Tranzacţii de 115 milioane de lei cu acţiunile Banca Transilvania

În luna recent încheiată, valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 3.145 milioane de lei, cu 39% mai mare decât cea consemnată în martie, în condiţiile în care la începutul lunii a fost procesată ultima emisiune de titluri de stat Fidelis.

Valoarea medie zilnică a transferurilor a urcat cu 68,2%, la 165,5 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare, tot pe fondului listării titlurilor Fidelis, după cum reiese din Buletinul Lunar al BVB.

În aprilie au avut loc 104.274 de tranzacţii cu titluri listate pe Segmentul Principal al bursei noastre, cu 47,8% mai puţine decât în martie, prin transferurile din luna trecută fiind schimbate 414,23 milioane de titluri, cu 57,9% sub cele transferate în luna anterioară.

Cu tranzacţii de 114,66 milioane de lei, titlurile TLV ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii aprilie, fiind urmate de acţiunile FP, care au cumulat transferuri de 55,88 milioane de lei.

Podiumul este completat de schimburile cu titlurile SNP, care s-au ridicat la circa 55,66 milioane de lei.

La data de 29 aprilie, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 208,11 miliarde de lei, în creştere cu 3,02% faţă de cea consemnată la finele lunii martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb