• Organizator: "Aşteptăm să ni se alăture cât mai multe persoane din ţară" / "Nu ne oprim aici"
• Protestatari: "Jos Isărescu!", "Jos Mafia!", "Conversia!"
• "Grupul clienţilor cu credite în CHF" cere conversia în lei a creditelor în valută
----------------
Actualizare 16:41 Piperea: Băncile nu negociază individual cu clienţii, trebuie să formaţi grupuri mari!
Avocatul Gheorghe Piperea le-a transmis celor cu credite în franci elveţieni, la mitingul din Piaţa Constituţiei, că băncile nu negociază condiţiile creditelor ca soluţii individuale, în ciuda declaraţiilor bancherilor, şi i-a îndemnat să constituie grupuri de 200-300 persoane pentru a negocia, transmite Mediafax.
"Puteţi să vă adunaţi în grupuri de 200-300 de persoane pentru a putea să fiţi importanţi, să puteţi negocia. Degeaba vi se spune că soluţiile sunt individuale, că soluţiile sunt la îndemâna băncilor, nu negociază nimeni cu dumneavoastră până nu sunteţi un grup mare!", a fost mesajul lui Piperea către protestatarii adunaţi în faţa Parlamentului.
El i-a îndemnat totodată pe clienţii cu credite în franci elveţieni să nu se aştepte la soluţii reale din partea parlamentarilor.
De asemenea, a făcut referire la potenţialul risc pentru aprecierea cursului euro-leu în urma măsurilor anunţate joi de Banca Centrală Europeană şi impactul acestuia asupra clienţilor cu credite în euro.
"Sunteţi consideraţi şi acum cantitate neglijabilă. Eu am credit în euro, dar să ştiţi că mă tem foarte tare pentru ceea ce se va întâmpla săptămâna următoare, pentru că s-au întâmplat nişte lucruri la Banca Centrală a Europei şi ce s-a întâmplat la banca centrală a Elveţiei cu o săptămână în urmă a fost ca un fel de preambul pentru ce va fi săptămâna viitoare. Aşa că oţi fi dumneavoastră cantitate neglijabilă, dar să vedem ce se va întâmpla când va apărea o problemă similară cu cei care au credite în euro, care sunt 60% din totalul creditelor, nu mai sunt neglijabile deloc!", a spus Piperea.
----------------
Actualizare 14:10
Numărul protestatarilor care cer conversia creditelor din franci elveţieni în lei a ajuns la aproape 1.000, aceştia scandând că nu mai achită ratele la bănci până nu se găsesc soluţii corecte astfel încât să-şi permită să plătească în continuare datoria, nu să ajungă în situaţia de a rămâne fără case.
"Aşteptăm să ni se alăture cât mai multe persoane din Bucureşti şi din ţară, până la ora 16:00. Acest miting este prima acţiune pe care o organizăm pentru a susţine demersul nostru legislativ, respectiv solicitarea depusă la Guvern, Camera Deputaţilor şi Parlament. Vor urma şi altele, nu ne oprim aici, vom pune în continuare presiune şi vom boicota sediile băncilor. Băncile nu au dorit până acum să stea de vorbă cu noi ca grup, cu atât mai puţin individual", a declarat Andreea Cristoforidis, unul dintre reprezentanţii grupului şi organizator al mitingului, potrivit Mediafax.
Protestatarii spun că băncile de la care au luat credite nu fost dispuşi niciodată la negocierea contractului de credit, fiind nevoiţi să accepte forma contractului aşa cum a fost înaintată de bancă pentru a putea accesa un împrumut pentru casă.
"Negocierea presupune două părţi, or banca nu negociază cu clienţii contractele de credit, nu stă de vorbă cu noi pe aceste aspecte. Nici renegocierea contractelor nu este posibilă individual", spune Daniel Teodorescu, alt reprezentant al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF.
O familie prezentă la miting, cu o fetiţă de un an şi jumătate în braţe, a ajuns în situaţia de a avea de achitat în aceste zile o rată de 4.100 de lei, faţă de 1.800 de lei la momentul contractării creditului, pentru achiziţia unui apartament.
"Când am mers la bancă am cerut credit în lei, mi s-a spus că nu mă încadrez nici la lei, nici la euro, dar ofiţerul de credit mi-a spus că ne dă franci elveţieni. Atunci nici nu ştiam ce sunt francii elveţieni, dar mi s-a spus că mă încadrez şi că e foarte bine", afirmă Constantin Hrenciuc, capul acestei familii.
Debitorii băncilor spun că vor reglementări exacte în "România lucrului bine făcut" şi în practică, nu doar în teorie.
Protestatarii scandează "Jos Isărescu!", "Jos Mafia!", "Conversia!".
----------------
Actualizare 12:53
Circa 600 de persoane cu credite în franci elveţieni s-au adunat în Piaţa Constituţiei astăzi la ora 12, solicitând autorităţilor să intervină de urgenţă în criza generată de aprecierea francului, astfel încât băncile să convertească în lei creditele în valută, la cursul istoric plus maxim 20%, transmite Mediafax.
Mitingul, organizat de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (cu circa 16.000 de membri) pe reţeaua de socializare Facebook, a reunit români din multe zone ale ţării, care au venit împreună cu familia, copiii şi prietenii, de la Bacău, Brăila, Constanţa, Cluj, Sfântu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Piteşti, Timişoara, Oradea, Iaşi, Turda sau Galaţi.
"BNR+Bănci+Clienţi=Vinovaţi! De ce doar noi suntem penalizaţi?", "Banca = Cămătar legalizat de BNR şi de Stat!", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "BNR reglementează doar cum băncile dictează!", "Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?", "Je Swiss dator vândut!", "Rate CHF la curs istoric!, "Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a înşelat!", "Voi aveţi puterea, noi avem durerea!" sunt doar câteva dintre mesajele pe care îndatoraţii la bănci în franci elveţieni le afişează pe pancarte.
---------
"Grupul clienţilor cu credite în CHF" organizează astăzi, între orele 12:00 - 16:00, în Piaţa Constituţiei, un miting de protest prin care susţine solicitarea conversiei creditelor în valută (CHF, EUR, USD) în lei. Evenimentul a fost anunţat pe pagina de socializare Facebook.
Organizatorii au lansat şi o petiţie online, intitulată "Denominarea în Lei a creditelor în valută străină (CHF, EUR, USD)", care a adunat până la ora transmiterii acestei ştiri 22.940 semnături.
Textul petiţiei este următorul:
"Noi, semnatarii petiţiei, susţinem demersul iniţiat marţi, 20 ianuarie 2015, de către < < Grupul clienţilor cu credite în CHF > > pentru denominarea în lei a creditelor în valută, la cursul de la dată semnării contractului + maximum 20%.
Marţi, 20 ianuarie 2015, < < Grupul clienţilor cu credite în CHF > > a înaintat o solicitare Guvernului, Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care cerea dispunerea în regim de maximă urgenţă a unei iniţiative legislative care să soluţioneze situaţia gravă în care se găseşte o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în orice valută străină (CHF, EURO, USD).
Solicitarea, cu numerele de înregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul României), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputaţilor) şi 113/17 din 20.01.2015 (Senat), conţine şi o propunere de text legislativ care are la bază un Proiect Legislativ pe tema conversiei creditelor în franci elveţieni în lei, aparţinând unui grup numeros de parlamentari - 131 deputaţi şi senatori.
Acestei iniţiative i s-au adus mai multe modificări de către < < Grupul clienţilor cu credite în CHF > > şi asociaţiile de protecţie a consumatorilor din sectorul financiar (ACCBAR, AURSF, PARAKLETOS), printre care:
- Posibilitatea consumatorilor cu credite în valută străină (CHF, EURO, USD) de a opta pentru conversia creditelor din valută în lei, la cursul de la dată semnării contractului + o diferenţă de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanţie).
- Interzicerea solicitării şi aplicării oricăror altor comisioane, costuri şi garanţii suplimentare în procesul de conversie a creditelor.
- Interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în nouă monedă de creditare.
Conţinutul integral al Solicitării se regăseşte pe pagina de Facebook a < < Grupului clienţilor cu credite în CHF > >, la secţiunea Fişiere (Files).
Iniţiatori: Cătălin Voivozeanu, Andreea Cristoforidis, Sorin Comănescu".
1. Sa nu utam dobanda eferenta
(mesaj trimis de sandu în data de 25.01.2015, 05:46)
Daca se face conversia in lei, moral ar fi ca si dobanda aplicata sa fie dobanda media a creditelor in lei. Nu este moral sau normal ca cei care au imprumutat in lei sa fie dezavantajati in fata celor care au imprumutat in CHF. De fapt de ce sa nu facem toti panarama ca acest grup al clientilor, sa pretindem ca au venit bancile sa ne oblige sa luam bani si in consecinta sa nu le mainreturnam deloc!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ciprian în data de 25.01.2015, 06:35)
Da corect dar daca ma incadram la lei atunci ii lu am si azi refinantam. Creditele in chf erau ieftine atunci k azi sunt dobanzi k la lei
2. fără titlu
(mesaj trimis de ciprian în data de 25.01.2015, 06:31)
Da doanda k la lei vreau. Am dobanda la chf8%marja la bancpost. Vreau dobanda in lei care ajunge la 7% pt dovez aveti adresa mea de email "auzi credite ieftine?" Ps accept si dobanda de atunci deoarece azi pot refinanta mai ieftin.
2.1. Fair Enough (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de sandu în data de 25.01.2015, 10:00)
Mi se pare corect, Ciprian. Daca este asa de simplu, daca sunt credite de vanzare din abundenta, atunci nu inteleg de ce nu isi refinanteaza toata lumea creditele in lei, fara sa mai faca scandal degeaba. In curand, odata ce relaxarea contitativa din zona EUR se va simti in piata, o sa apara pe o perioada de 1-2 ani Euro ieftini si atunci se vor repezi alti isteti sa contracteze credite pe 20-30 de ani sau sa refinanteze creditele actuale. Cei care sunt inteligenti vor specula momentul, cu prostii ne vom intalni in fata BNR peste 5-6 ani.
3. ...despre credite CHF
(mesaj trimis de Mihai în data de 25.01.2015, 11:49)
1.Vasilescu-un ticalos: a mentionat doar 75.000 de romani cu credite in CHF desi stia ca OTP, Pireus etc isi inregistrasera pe sucursale din strainatate o parte din creditele acordate in RO si platite de romani;
2.romanii creditati in CHF-caz social; cursul CHF-LEU s-a apreciat cu 150% fata de 2007 (numai 35% apreciere EURO fata de LEU in aceeasi perioada);
3.desi au exemplul Croatiei si Poloniei, tari care au luat masuri concrete pt cei afectati, Guvernul nostru se pregateste sa nu se implice...ca de obicei; Birchall nu a mai scos un cuvant in ultimele zile;
4. Valcov-cetateanul turmentat: insista cu o ordonanta/ lege care s-a dovedit a fi fara aplicabilitate
5. M. Guran un latrau care emite opinii precum tonomatele: bagi o fisa spune pe post ce vrea platitorul de publicitate sa auda.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2015, 13:27)
Calcati cat mai putin pragul bancilor. Criza si nici o banca nu s-a inchis.
5. hai ca se poate
(mesaj trimis de mircea în data de 25.01.2015, 13:49)
unde e solidaritatea la romani, bancile ne subjuga pe toti
6. sa fi gresit oare domnul Treichl?
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 25.01.2015, 14:28)
Precis acesti cetateni sunt Europe I,caci romanii sunt invatati cu brutalitatea.So eine Scheisse,so etwas IST nicht in Rumänien möglich. Nicht wahr, Herr Stellvertretender Aufsichtsratsvorsitzender der laut Reuters früher an der Bucharester Börse gelisteter BCR.;-)
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2015, 16:29)
nu pea inteleg care este vina statului roman sau a bancilor ce au acordat creditele! este o inlegere intre doua parti ce trebuie respectata.daca se va face conversia in lei la cursul acordarii ar fi o mare greseala .nu putem discuta de asa ceva intr-o tara unde de moare in spitale din lipsa de aparatura si medicaemnte ,unde batranii care au muncit 40 de ani abia isi permit traiul unde copii primesc 10 euro alocatie.Ar fi o mare greseala conversia creditelor si deschide o usa ce nu trebuie deschisa
7.1. Postacul bancilor (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2015, 17:08)
Macar te platesc dublu ca postezi si duminica?
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de marius în data de 25.01.2015, 17:52)
Daca e asa de simplu de negociat cu bancile, cum de nici unul din cele 200.000 contracte nu are o clauza prin care riscul valutar se imparte? Ajuta-ma sa negociez, daca e asa usor.
7.3. Si eu Vreau negociere cu banca! (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2015, 18:41)
Bancile nu stiu sa negocieze nimic! Au doar pozitia de forta... Cu BNR-ul in spate!
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2015, 19:41)
stati sa vedeti acu dupa ce iese grecia pentru cei cu rate in euro!!
7.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2015, 20:00)
pentru tine e greu de crezut cA sunt oameni cu o alta parere decat a ta?
8. fără titlu
(mesaj trimis de irina în data de 25.01.2015, 18:52)
Hai sa dam foc bancilor
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2015, 19:40)
eu va inteleg durerea dar asa functioneaza capitalismul .In lumea asta se poate intampla orice .Cand te imprumuti iti asumi un risc .Sa nu credeti ca o rata in ron nu suporta riscuri o crestere agresiva a dubanzii bnr ar creste extrem de mult si ratele in ron.Se poate intampla.Problema e ca planeta doreste totul acum casa masina mobila vacante.Trebuie sa mai si economisim pentru a ne realiza dorintele(casa ,masina, vacante etc)
9.1. riscul de frauda (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de marius în data de 25.01.2015, 23:36)
Capitalismul functioneaza pe baza de legi si institutii ce le aplica in mod corect, iar Directivele europene au ca scop protectia consumatorilor in relatia cu corporatiile, nu invers. Riscul e acoperit prin comisioane de risc. Din pacate aici se platesc comisioane, banca le ia, dar tot riscul il suporta consumatorul. De aceea ai nostri doresc sa implementeze directiva cu intarzierea maxim permisa, plus ca au inventat ideea ca aceasta sa se aplice in viitor, adica probabil persoanelor nascute dupa 2016.