Până în 2030, furnizorii de servicii de comunicaţii vor pune accent pe 5G Standalone (5G SA) şi 5G Advanced, implementând noi capabilităţi pentru a oferi valoare adăugată, nu doar un volum mai mare de date, potrivit celei mai recente ediţii a Ericsson Mobility Report, care include estimări până la finalul deceniului.
Deşi rata de creştere a traficului de date în reţelele mobile este în scădere, cu o estimare de 21% pentru 2024, se preconizează o creştere semnificativă a acestuia până la sfârşitul anului 2030, cu aproape trei ori mai mult decât în prezent. Raportul subliniază, de asemenea, faptul că furnizorii de servicii de comunicaţii deja oferă abonamente cu servicii de conectivitate diferenţiată, garantând conectivitate neîntreruptă acolo unde este necesară, creând astfel noi oportunităţi de monetizare şi stimulând creşterea. Ediţia curentă include şi studii de caz de la T-Mobile (SUA) şi Eliza (Finlanda).
Fredrik Jejdling - Executive Vice President & Head of Business Area Networks, Ericsson -declară: "Diferenţierea serviciilor şi oportunităţile bazate pe performanţă devin tot mai importante pe măsură ce industria noastră evoluează. Acest lucru este evidenţiat în raportul curent, care include analize detaliate, perspective statistice şi exemple din scenariile de utilizare implementate de clienţi. Tranziţia la reţelele programabile de înaltă performanţă, facilitată de reţelele deschise şi cloud, le va permite furnizorilor de servicii să ofere şi să taxeze serviciile în funcţie de valoarea adăugată livrată, nu doar de volumul de date inclus. De asemenea, acest raport oferă şi informaţii valoroase cu privire la ceea ce poate să realizeze industria noastră şi la paşii necesari pentru a ajunge acolo".
"Tehnologia 5G reprezintă viitorul. Accelerează conectivitatea avansată şi generează inovaţie, deschizând noi orizonturi pentru economii digitale şi, mai ales, pentru transformarea industriilor. Noi continuăm să inovăm in jurul acestei tehnologii, şi să oferim capabilităţi noi, în special în zona de conectivitate diferenţiată şi de tip Mission Critical. Este esenţial să continuăm să abordăm 5G cu o viziune strategică, investind în infrastructura necesară şi promovând colaborarea între sectorul public şi mediul privat pentru a asigura o implementare eficientă". - a declarat Daniel Tudose - Country Manager, Ericsson România şi Key Account Manager, Ericsson România şi Moldova.
Mai puţin de 20% dintre cei aproximativ 320 de furnizori de servicii de comunicaţii care oferă servicii comerciale 5G au inclus şi servicii 5G Standalone (SA) în portofoliile lor. Creşterea numărului de locaţii cu mid-band şi 5G SA este considerată esenţială pentru valorificarea întregului potenţial al tehnologiei 5G, inclusiv a capacităţilor de reţea programabile şi inteligente.
Estimările prognozează că, până la sfârşitul anului 2030, vor exista 6,3 miliarde de abonamente 5G la nivel global, iar 60% dintre acestea vor include servicii 5G Standalone (SA).
Serviciile de Fixed Wireless Access (FWA) sunt în creştere la nivel global, pe locul al doilea în topul utilizărilor 5G, după Enhanced Mobile Broadband (eMBB). În patru din cele şase regiuni, mai mult de 80% dintre furnizorii de servicii de comunicaţii (CSPs) oferă deja servicii FWA.
În Europa de Vest, serviciile de Fixed Wireless Access (FWA) au înregistrat o creştere rapidă, 52% dintre furnizori oferind aceste servicii, comparativ cu 32% în urmă cu un an. În ultimele 12 luni, 73% din lansările globale de servicii 5G FWA au avut loc în Europa. Până în 2030, se estimează că vor exista 350 de milioane de conexiuni FWA la nivel global, dintre care aproape 80% vor fi realizate prin 5G.
Raportul subliniază impactul pe care inteligenţa artificială (AI), inclusiv aplicaţiile Generative AI deja integrate în dispozitive precum smartphone-uri, laptopuri, ceasuri şi produse FWA, îl poate avea asupra traficului de reţea şi a vitezelor de uplink şi downlink. Aceasta ar putea duce la o creştere a traficului în reţelele mobile, depăşind estimările actuale.
Opinia Cititorului