Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Petea şi Borş II alături de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu nu au permis intrarea pe teritoriul ţării noastre a două ansambluri rutiere, încărcate cu deşeuri din aluminiu şi textile second-hand, conform unui comunicat remis redacţiei. În cadrul cercetărilor, autorităţile de control au stabilit faptul că cele două transporturi nu îndeplineau condiţiile necesare importului de deşeuri pe teritoriul ţării noastre, acestea fiind returnate societăţilor expeditoare din Slovacia, respectiv Austria. De altfel, unul dintre camioane era supraîncărcat cu peste 20 de tone de aluminiu, depăşind cu mult capacitatea maximă admisă.
Potrivit sursei citate, ieri, 17 octombrie a.c., în jurul orei 21.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, judeţul Satu Mare, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, un cetăţean român în vârstă de 43 de ani. Acesta conducea un automarfar înmatriculat în România şi transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, deşeuri din aluminiu, de la o societate comercială din Slovacia către o firmă din judeţul Satu Mare.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transfer de deşeuri, a fost solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Gărzii de Mediu Satu Mare care au stabilit că bunurile transportate - în total 66.200 kg - nu pot intra pe teritoriul României întrucât nu există documente necesare importului de deşeuri.
Conform legislaţiei în vigoare, persoana în cauză nu a putut prezenta Anexa nr. 7 la Regulamentul (CE) nr. 1013/2006.
De asemenea, şoferul a încălcat legislaţia privind masa maximă autorizată de transport pentru acest tip de automarfar, depăşind cu aproximativ 20 de tone această limită.
Un caz similar a fost constatat în Punctul de Trecere a Frontierei Borş II, unde, în cursul zilei de ieri, poliţiştii de frontieră alături de comisari din cadrul Gărzii de Mediu Bihor, nu au permis intrarea în ţară a unui ansamblu rutier, încărcat cu 15.748 de kilograme deşeuri constând în textile second-hand, pe motiv că şoferul mijlocului de transport nu deţinea documentaţia completă, necesară importului acestora.
Pentru ambele situaţii expuse mai sus, deşeurile au fost returnate societăţilor expeditoare, se menţionează în comunicat.